Vacante & Calatorii

# albia Raului Iordan # Botezului Domnului

Expertul Acasa.ro, Maria Chirculescu: Adevaratul loc al Botezului Domnului

Una dintre minunile anuale pe care Dumnezeu le face in Tara Sfanta si le arata celor care vor sa vada este intoarcerea Apei Iordanului, in timpul slujbei de sfintire a apelor oficiata de catre Patriarhul Ierusalimului in ajunul marelui praznic al Botezului Domnului – in 18 ianuarie, sarbatorile fiind aici tinute pe stil vechi.

Foarte multi pelerini, credinciosi sau doar curiosi vin cu aceasta ocazie in Tara Sfanta, incercand sa vada si sa inteleaga marea minune: apa Raului Iordan, care in mod normal curge din amonte in aval (de la stanga la dreapta, privita de pe malul israelian), isi schimba pentru un timp scurt sensul - imediat dupa ce Patriarhul Ierusalimului arunca de trei ori crucea in apa - si curge... de la dreapta la stanga! Locul in care se desfasoara aceasta procesiune se afla doar la 5-6 km distanta fata de punctul in care Iordanul se varsa in Marea Moarta, apa cu cea mai ridicata salinitate din lume. Asa ca proba este usor de facut, gustati si va veti convinge: apa dulce a Iordanului (sursa de apa potabila a statelor Israel si Iordania) este in acele momente... sarata (este amestecata cu apa Marii Moarte!).

In prezent, albia Raului Iordan reprezinta granita naturala dintre Israel si Iordania. Pe cursul sau este identificat locul Botezului Mantuitorului, langa localitatea de granita Bet Haraba, care in araba inseamna “Casa Reintoarcerii”.

In acest loc s-au petrecut evenimente biblice majore. Denumirea Bet Haraba face referire la momentul intrarii Poporului Ales in Tara Sfanta, cu XVI secole inainte de Hristos. Dupa plecarea evreilor din Egipt, condusi de Moise, si ratacirea lor in desert, Poporul lui Israel a traversat pe aici Iordanul intrand in Tara Promisa de Unicul Dumnezeu. Dar mai intai au cucerit Cetatea Canaanului (actualul oras Ierihon, cea mai veche asezare atestata din lume, de 10.000 de ani vechime, aflata in imediata apropiere).

Tot aici Sfantul Prooroc Ilie Tezviteanul (sec IX inainte de Hristos) a fost ridicat la cer cu carul de foc, aruncand din mers mantia sa Sfantului Prooroc Elisei (izvorul Sf. Elisei, acum captat, este sursa de apa potabila a Ierihonului).

Si tot in acest loc binecuvantat, Sf Ioan Botezatorul L-a botezat cu apa pe Domnul nostru Iisus Hristos – moment de inceput al propavaduirii Legii celei Noi, in care se vadeste caracterul divin al Mantuitorului nostru: “ Iar botezandu-Se Iisus, cand iesea din apa, indata cerurile s-au deschis si Duhul lui Dumnezeu S-a vazut pogorandu-Se ca un porumbel si venind peste El. Si iata glas din ceruri zicand: “Acesta este Fiul Meu iubit intru Care am binevoit” ( Marcu 3, 16-17) .

Insa acum 2000 de ani, pe vremea Mantuitorului, albia Iordanului era diferita de cea pe care o vedem noi acum – aceasta schimbare a cursului apei avand loc in urma unui cutremur. Albia veche, secata, este inca vizibila pe teritoriul Iordaniei, la 600 metri distanta de locul in care se celebreaza acum Botezul Domnului.

Desi are 90% din populatie musulmana, totusi Iordania considera o mare onoare faptul ca pe teritoriul ei se afla al treilea loc important al crestinatatii, dupa Ierusalim si Bethleem!

In 1997 au inceput pe malul iordanian lucrarile arheologice pentru descoperirea unor vestigii crestine, cautand localitatea “ Betabara, dincolo de Iordan, unde boteza Ioan” ( Ioan 1,28; 3,26). Nu este vorba de Betania – localitatea Martei si Mariei, ci de cealalta Betania, de pe malul opus al Iordanului, asa cum prevedea Noul Testament. S-au descoperit astfel in areal 11 situri religioase foarte importante, printre care:

Locul Botezului Domnului Iisus, ramas necunoscut in ultimii 1000 de ani. Pe cursul albiei secate, vizibila inca, se gaseste un loc in forma de cruce, marcat de scari de marmura, piloni si fundatii ale unor biserici din primele veacuri crestine, locul fiind extrem de cautat de catre pelerini intre secolele V si XII.

Zona este mentionata ca atare in cateva marturii ale unor pelerini si calatori din primele veacuri: Teodosie (530 dH), Antonin martirul din Piacenza (570 dH) si altii.

Exista acolo un imens bazin pentru botez in forma de cruce, in care pelerinii se cufundau pasind pe scari de marmura. In nord a fost descoperit ipsosul original, incrustat cu mii de cruci de catre cei botezati. Este de fapt singurul bazin in forma de cruce de pe Pamant si care a utilizat apa Iordanului ca apa de botez. In prezent s-au descoperit vestigii a cinci biserici crestine si a unei imense sali de rugaciune ridicata inainte de secolul al IV-lea.

De asemenea, acolo exista – dupa cum scria Arcufulus din Franta la anul 670, ”o micuta biserica patrata, construita la marginea raului, pe locul in care au fost pastrate hainele Domnului la momentul Botezului Sau. Aceasta era ridicata pe 4 piloni de piatra, astfel incat sa fie inaccesibila, deasupra apei care se poate revarsa.”

Pestera in care a locuit Sf Ioan Botezatorul si in care acesta a fost vizitat de catre Domnul nostru Iisus Hristos.

Izvorul Sf Ioan Botezatorul, cu apa dulce, izvorand dintr-un punct al Dealului Sf Ilie si folosit de asemenea si pentru botez.

Dealul de pe care s-a inaltat la cer Sfantul Prooroc Ilie.

Locul in care a trait in pustiu Sfanta Maria Egipteanca, nu departe de locul Botezului Domnului.

Marele praznic al Botezului Domnului se celebreaza anual in Tara Sfanta pe albia actuala prin care curge Raul Iordan, la 600 metri distanta de locul vechi, secat.

Compexul arheologic Bethany Beyond the Jordan (Betania de dincolo de Iordan), inscris de statul iordania in patrimoniul UNESCO in anul 2015, este cu siguranta una dintre cele mai interesante locatii de pelerinaj din lume – pana in secolul al XII-lea constituind al treilea loc crestin de pelerinaj, dupa Ierusalim (locul Rastignirii si Invierii Domnului) si Bethleem (locul Nasterii Pruncului Iisus).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Maria Chirculescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea