Vacante & Calatorii

#covasna #Zabala #Biserica Reformata din Zabala

Expertul Acasa.ro, Bogdan Stanciu: Zabala, biserica din alta tara

Zabala exista si nu exista in Romania. Este pe teritoriul Romaniei, chiar in centrul ei, dar senzatia de Romania o pierzi undeva prin Sfantu Gheorghe. In jur, toata lumea vorbeste ungureste, dar nu poti fi in Ungaria, ca doar toti am invatat la scoala ca in Ungaria nu sunt munti. Or, Zabala e incununata de munti. Ai putea fi in tinutul Secuiesc, dar daca dai drumul pe oricare dintre televiziunile de stiri, ai afla ca acest tinut nu exista, chiar daca unii istorici, si unguri si romani, se straduie sa sustina contrariul. Asa ca s-ar putea, foarte bine, ca, de fapt, nici Zabala sa nu existe. Cine a mai vazut un sat care sa nu fie in nicio tara?

Si totusi, Zabala exista, in Romania geografica si politica, in Ungaria istorica si in tinutul Secuiesc sentimental. Asadar, indiferent daca esti roman sau ungur, daca mergi la Zabala esti intr-un fel turist intr-o tara straina. Daca esti ungur din Romania, probabil ca esti acasa, dar cine mai stie?

In orice situatie, Biserica Reformata (Calvina) din Zabala este principalul monument al acestei comune secuiesti, si, daca ajungeti pana aici, este un „must see”.

Drumul pe ruta Sfantu Gheorghe-Covasna-Zabala serpuieste printr-o campie inghesuita intre munti. Geografic, este vorba de doua mici depresiuni invecinate, din categoria acelor „depresiuni intramontane din Estul Transilvaniei”, care apar frecvent in prognozele meteo cu recordurile de temperaturi minime.

Istoric, Zabala face parte din scaunul secuiesc Orbai, cu „capitala” la Covasna, scaun care, prin unire cu alte doua scaune secuiesti, Kézd si Sepsi, a generat comitatul si apoi judetul interbelic Háromszék (Trei Scaune).

Biserica se afla in centrul comunei, chiar in drum spre domeniul Mikes – un fief nobiliar retrocedat fostilor proprietari, care acum a fost transformat intr-o destinatie de vacanta rural-chic. Nu departe, pe cealalta parte a soselei principale, se afla un muzeu etnografic cu specific ceangaiesc.

Revenind la biserica, aceasta face parte din grupul bisericilor fortificate secuiesti, care are ca expresie de varf biserica din Darjiu (unitariana), inclusa in patrimoniul UNESCO. Alte biserici fortificate secuiesti mai cunoscute sunt cele din Ghelinta (romano-catolica) sau Ilieni (calvina). Chiar si in Sfantu Gheorghe exista o biserica fortificata medievala calvina.

Sursa foto: fotograf Vakarcs Lorand

Biserica Reformata din Zabala este una dintre cele mai mari cladiri istorice care s-au pastrat pe teritoriul celor Trei Scaune. Edificiul pastreaza elemente sculptate gotice si renascentiste. Biserica servea si ca fortareata, ea fiind inconjurata de un zid circular, intarit cu turnuri. Ca sa vizitati biserica, trebuie sa luati legatura cu preotul paroh, a carui casa se afla in imediata vecinatate a bisericii. Va va deschide poarta cu o cheie grea, bucuros de oaspeti si vorbind o limba romana usor inteligibila.

Turul bisericii nu dureaza mai mult de jumatate de ora. Cadrul de piatra renascentis al usii de intrare, tabernacolul gotic si o piatra iesita in consola, cu un chip sculptat, sunt cateva puncte de rezistenta ale vizitei. Dar probabil cel mai interesant amanunt artistic si arhitectural este tavanul, compus din 124 de casete pictate, care seamana izbitor cu tavanele bisericilor reformate din Tara Calatei.

Mai multe imagini, gasiti aici.

Bogdan Stanciu 
Va astept cu mai multe detalii, pe cluj.travel

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
bogdan stanciu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea