Vacante & Calatorii

#the lord of the rings #noua zeelanda #turism #destinatii de vacanta

Expertul Acasa.ro, Bogdan Stanciu, va recomanda: Pamantul-de-Mijloc de la capatul pamantului

Cluj.travel face o recenzie a celor mai frumoase locuri care au ajuns destinatii turistice in urma filmarilor pentru trilogia "The Lord of the Rings".

Daca iti doresti sa calatoresti intr-un loc in care sa te simti ca intr-un basm iata care sunt recomandarile expertului nostru.

Cand vine vorba de filmele care te indeamna la calatorii prin locuri mai putin stiute, e greu sa fii obiectiv si pe gustul celor din jur. Iar asta pentru ca totul tine de structura ta interioara, de resorturile tale emotionale si de propriul bagaj istoric si cultural, pe care scenele dintr-o pelicula cinematografica ti-l poate activa sau nu.

Asadar, filmele din rubrica inaugurata astazi e posibil sa nu va starneasca pe loc dorul de duca, dar sper macar ca va vor aduce in atentie cateva destinatii turistice pe care poate altfel nu le-ati avea in plan.


The Lord of the Rings (2001-2003, R: Peter Jackson)

Nu stiu cati dintre romanii care au vazut „Stapanul inelelor” si-au facut brusc bagajele sa plece in Noua Zeelanda, dar cert e ca, la un an de la aparitia intregii trilogii, 6% dintre turistii ajunsi in indepartata insula recunosteau ca filmul a fost unul dintre motivele principale pentru care au mers acolo. Evident, impactul filmului nu i-a lasat indiferenti pe neozeelandezi, asa ca sloganul turistic „100% Pure New Zealand” a fost upgradat cu „100% Middle-earth”, iar mai nou Serviciul Vamal al Noii Zeelande pune pe pasapoartele turistilor o stampila cu „Welcome to Middle-earth/New Zealand”.

Adevarul e ca LoTR e unul dintre filmele cu cele mai spectaculoase si incredibile peisaje, pe care te simti aproape obligat sa le vezi. Daca ar fi fost dupa mine, imediat dupa prima serie m-as fi urcat intr-un avion cu destinatia Auckland, iar de acolo as fi luat la rand toate locurile in care Peter Jackson a decis sa filmeze trilogia.

Primul meu drum ar fi fost in North Island, la Matamata, ca sa vad locul ales pentru intruchiparea Pamantului-de-Mijloc si al linistitului Comitat al hobbitilor. Aici Peter Jackson a creat fermecatorul Hobbiton, care este in prezent pastrat intact, ca in timpul filmarilor, spre deliciul turistilor. Dupa ce as fi vizitat cele 44 de case ale hobbitilor in frunte cu Bag End (casa lui Bilbo Baggins), as fi coborat un pic spre Wellington ca sa strabat padurea din jurul Muntilor Victoria, in care Jackson a gasit de cuviinta sa-i ascunda pe hobbiti de Calaretii Negri.

Odata „scapata” de acolo, m-as fi dus pana in apropiere, la Harcourt Park, sa ma plimb imaginativ prin Gradinile din Isengard, si as fi luat la pas Kaitoke Regional Park cu credinta ca sunt chiar in Rivendell. N-as fi scapat apoi pentru nimic in lume sa urc dealurile din regiunea Wirarapa, gandindu-ma ca ii insotesc pe Aragorn, Legolas si Gimli spre Parth Galen, dupa care as fi mers in Canterbury, Mount Sunday, sa vad locul unde a fost ridicat Edoras, orasul mandrilor rohani.

La inapoiere m-as fi oprit in micutul orasel Nelson, sa-l caut pe Jens Hansen, bijutierul care a creat cele 40 de inele diferite folosite la filmari, si de la care mi-as fi cumparat, sper, propriu-mi inel. As fi dat o tura si prin Mackenzie Country spre a fi mai aproape de locul unde s-a dat epica batalie de la Pelennor Fields, cand mii de orci au tabarat pe vitejii din Gondor si Rohan.

Si cred ca nu as fi ezitat prea mult sa trec prin Tongariro National Park, locul ales pentru intunecatul Mordor. Ultima vizita ar fi fost probabil la cariera Dry Creek, incercand sa-mi imaginez ca ma aflu la portile orasului Minas Tirith sau in fata fortaretei Helm’s Deep.

Odata aceste locuri bifate, m-as mai fi intors acasa doar cat sa stau sa vad The Hobbit si sa-mi fac iar bagajele.

Citeste despre destinatiile perfecte pentru o vacanta de vis, pe cluj.travel.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
bogdan stanciu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea