Vacante & Calatorii

#expert acasa.ro #padurea hoia-baciu #hoia-baciu #padure bantuita

Expertul Acasa.ro, Bogdan Stanciu: Hoia-Baciu, printre „cele mai bantuite paduri din lume”

Revista americana de calatorii „Travel+Leisure” a inclus in numarul din octombrie 2012 zona Hoia-Baciu intr-o lista a celor mai „bantuite” paduri din lume. „Hoia-Baciu din Transilvania are o faima nedorita de mai bine de o jumatate de secol.

Locuitorii din jurul ei sustin ca padurea – care are in centru o poiana de forma circulara – este un portal, iar cei care il trec nu se mai intorc niciodata. Cine supravietuieste povesteste ca pe perioada petrecuta in padure a avut stari de agitatie si rau. Cu toate ca altadata erau drepti si inalti, copacii sunt acum rasuciti in noduri”, scrie, lapidar, revista americana.

Cu o audienta lunara de aproape cinci milioane de cititori, „Travel+Leisure” este unul dintre cele doua mari titluri americane de pe piata revistelor de calatorie, alaturi de Condé Nast Traveler. In selectia facuta de redactia revistei se regasesc paduri despre care se crede ca ar fi bantuite de spirite sau ar fi locul unde se petrec fenomene paranormale situate in Japonia, SUA, Anglia, Mexic sau Germania. Printre acestea se numara Wychwood Forest, Padurea Neagra, Aokigahara etc.

Pana la nominalizarea padurii care margineste Clujul, orasul de sub Feleac nu se prea putea lauda cu obiective incluse in astfel de selectii mondiale ale unor atractii turistice. Ar putea notorietatea inspaimantatoare a Padurii Hoia-Baciu sa insemne un avantaj pentru turismul local? Traian Almasan, manager al agentiei de turism „City Tours” crede ca da. „Cu siguranta exista o nisa pentru turism de aventura/groaza. Sa ne gandim doar la monstrul din Loch Ness. Se pare ca celebrul monstru a fost de la inceput o inventie pentru a atrage turisti… in ceea ce priveste Clujul si Padurea Hoia, pentru cei care cred in astfel de fenomene este cu siguranta ceva foarte interesant. Sunt convins ca daca s-ar amenaja in zona un parc – eventual cu un cinematograf in aer liber la care sa ruleze filme de groaza sau pur si simplu cu niste bancute si panouri -, ar deveni un punct de atractie intr-o zona putin frecventata a Clujului. De asemenea, sunt sigur ca daca cuiva i-ar veni ideea de a organiza o «petrecere bantuita» de Halloween in Hoia si ar promova-o corespunzator, ar avea succes”, spune Almasan.

Insa, pana la amenajarea in scop turistic a Padurii Hoia-Baciu, realitatea de pe teren este mai degraba dezolanta decat inspaimantatoare. Ca sa ajungi intr-una din zonele unde se spune ca ar avea loc activitati paranormale, trebuie sa urmezi un traseu sinuos care porneste imediat pe stanga dupa intrarea in comuna Baciu, dinspre Cluj. Ca sa nu gresiti ruta, urmati indicatoarele spre situl arheologic Baciu. Dupa traversarea caii ferate, drumul ramane fara asfalt, pana in dreptul unui palc de case situate dincolo de o zona industriala lugubra.

Cei care locuiesc in aceasta zona, nu sunt mirati daca un strain ii intreaba despre unde se afla „extraterestrii”. „Mergeti inca o suta de metri mai incolo, si luati-o la dreapta, pe unde este iarasi asfalt”, spune Vasile Puscas, un localnic de 60 de ani, care paste trei vaci pe portiunea de teren situata chiar dupa ultima platforma industriala. El spune ca, mai ales vara, pe acolo trec multi straini care se indreapta spre padurea „bantuita”. Cat despre fenomenele care au loc, da, ele chiar exista, crede barbatul. „Am vazut si eu, cu ochii mei, tot felul de lumini, albe, ciudate. Nu erau ca fulgerele”, spune, cu toata seriozitatea, fostul tehnician veterinar, acum pensionat.

Urmand panglica de asfalt care serpuieste prin palcul de case, drumul te scoate in padure, chiar in fata unui indicator care spune ca ai ajuns la „Situl Arheologic Baciu” – in fapt, o sapatura arheologica abandonata.

Urmeaza o zona de padure populara printre amatorii de iarba verde, care poate fi strabatuta usor cu masina si, dupa ea, o bifurcatie a drumului. Mergand inainte, se intra direct in adancul padurii si pe taramul povestilor. De aici incolo, copacii pot parea ca au forme ciudate, zgomotele din padure pot parea nefiresti, iar in poiana care se deschide dupa jumatate de ora de mers pe jos, lumina amiezii poate parea nenaturala. in definitiv, te afli intr-una dintre cele mai inspaimantatoare paduri din lume, daca e sa te iei dupa o mare revista americana.

Citeste despre destinatiile perfecte pentru o de vis, pe cluj.travel.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
bogdan stanciu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea