Vacante & Calatorii

#eger #vacanta #vacanta Ungaria #minaret # cladirea „Lyceum” #Piata István Dobó

Expertul Acasa.ro, Bogdan Stanciu: Eger, cutiuta cu bijuterii a Ungariei

Eger, un oras cam cat Zalaul, situat la jumatatea distantei dintre Debrecen si Budapesta, poate fi revelatia unui sejur in Ungaria. Cu o populatie de sub 60.000 de locuitori, este dovada vie a valabilitatii zicalei potrivit careia esentele tari se tin in sticle mici. Astfel, poate ca este neinsemnat din punct de vedere al populatiei, dar ascunde un adevarat depozit de bijuterii turistice.

 

Desi turcii au construit aici cel mai nordic minaret din Europa, orasul este privit de maghiari ca un bastion al rezistentei anti-turcesti, dupa ce, in 1552, capitanul István Dobó a aparat cu succes cetatea in fata trupelor otomane, de douazeci de ori mai numeroase. In cele din urma, orasul a fost ingenuncheat de turci, in 1596, si, timp de aproape 100 de ani, s-a aflat sub stapanirea acestora – un adevarat avanpost al lumii islamice in inima Europei.

Acum, Egerul are un aer pasnic, de oras de provincie, unde localnicii se stiu intre ei si isi dau binete politicos pe strada. Pe un spatiu mic, in oras se regasesc o serie de atractii turistice de prima marime, care merita un ocol de 3-4 ore de la autostrada Budapesta-Debrecen, situata la 25 de kilometri (iesirea Füzesabony).

Impresionanta catedrala episcopala, in stil neoclasic, este al doilea cel mai mare lacas de cult din Ungaria si un „must see” pentru valoarea sa arhitecturala, chiar daca nu se poate mandri si cu o vechime deosebita (1831-1837). In interior, „Basilica” – cum ii spune toata lumea – frapeaza prin spatiile vaste si pictura tavanului.

 

Vizavi de Basilica din Eger se afla cladirea „Lyceum” (Institutul Pedagogic), cu un „Turn al Vrajitorilor”, amenajat ca un punct de atractie pentru turisti. Este vorba despre un mic muzeu al instrumentelor astronomice si, chiar in varful cladirii, o „camera obscura”, practic un periscop, prin care se pot vedea imprejurimile, proiectate pe o masa din incapere. Mecanismul dateaza din 1776!

 

 

O plimbare pe strazile din centru dezvaluie un aer surprinzator de mediteranean pentru un oras situat la o latitudine de 47 de grade nord. Stradute inguste, pavate cu piatra si ticsite cu flori duc spre Piata István Dobó, in spatele careia se inalta, maiestuoasa, cetatea orasului.

Aceasta gazduieste un muzeu de istorie bine garnisit, adapostit de frumosul palat episcopal, ridicat in stil gotic.

Vizitarea cetatii dureaza nu mai mult de o doua ore, dupa care puteti reveni in oras, pentru a urca in minaret. Legenda spune ca, dupa eliberarea Egerului, orasenii au vrut sa-l darame cu ajutorul a 400 de boi, pusi sa traga in jug pentru smulge turnul din fundatie. Minaretul a rezistat insa acestei incercari si se inalta si acum la 40 de metri deasupra pamantului. Cine nu sufera de claustrofobie, atacuri de panica sau rau de inaltime poate urca cele 97 de trepte inguste pana in varf, de unde se deschide o panorama minunata asupra orasului.

Puteti lua masa la preturi rezonabile pe terasele din zona pietonala de langa Basilica si Lyceum sau, la fel de bine, dar mai scump, in apropiere de zidurile cetatii. La unele restaurante se poate comanda si un „platou ardelenesc”, decorat, printre altele cu o felie de portocala – contributie nastrusnica la bucataria transilvaneana. Asortati mancarea cu un excelent vine rosu si greu de Eger – Egri Bikavér/„Sange de Taur”. Si, daca aveti mai mult timp la dispozitie, nu ratati strandurile orasului, grozave ca peste tot in Ungaria.

Bogdan Stanciu 
Va astept cu mai multe detalii, pe cluj.travel

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
bogdan stanciu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea