Vacante

#maribor #slovenia

Weekend romantic in Maribor

Capitala a regiunii Styria , Maribor invita turistii sa descopere centrul vechi , cu turnuri medievale si stradute pitoresti si sa savureze unul dintre cele mai cunoscute vinuri din lume.

Aflat in centrul regiunii Lower Styria, din nord-estul Sloveniei, Maribor este cel de-al doilea oras ca marime al tarii. Dealurile Pohorje si tinutul Slovenske Gorice, cultivat cu vita-de-vie , sunt regiuni pline de romantism si savoare. Pe langa pietele vechi, teatrele si muzeele sale, Mariborul este nu doar un centrul cultural, dar si o atractie pentru amatorii de sport.

Ce vizitezi in Maribor

De la Biserica Sfantului Ioan Botezatorul, mentionata in documente inca de la jumatatea secolului al XIII-lea, pana la Primaria orasului, in stil renascentist, Maribor detine cateva cladiri a caror arhitectura si interior merita atentie.

Grad (Castelul). Unul dintre monumentele importante de arhitectura ale orasului este Castelul Grad. Aflat in partea de nord-est, monumentul a fost construit de Imparatul Friedrich III in 1478. Castelul a fost resedinta unor nobili provinciali de la sfarsitul Evului Mediu. Cladirea detine o scara somptuoasa, cu sculpturi din secolul al XVIII-lea si o sala decorata cu un tavan pictat si cu elemente din stuc.

Slomskov trg (Slomsek Square). Una dintre cele mai frumoase piete ale orasului se numeste Slomskov trg. Numele vechi al orasului este Kirchenplatz (Piata Bisericii), dupa Biserica Sfantului Ioan Botezatorul. Aflata in orasul vechi, in partea de vest a Maribor-ului, piata cuprinde exemplare impresionante de arhitectura: Maribor Cathedral, Maribor Post Office sau Slovene National Theatre.

Maribor Cathedral. Catedrala din Maribor a fost ridicata in secolul al XII-lea. Unele dintre comorile catedralei sunt nava centrala, care dateaza din secolul al XV-lea si presbiteriul gotic, de secol XIV.

Acesta din urma are scaune de cor din 1771, impodobite cu imagini in relief, care infatiseaza scene din viata Sfantului Ioan Botezatorul. Catedrala este ideala pentru a avea o panorama asupra orasului, in turnul de 57 metri. Gasesti site-ul oficial aici.

Art Gallery. Galeria de Arta din Maribor detine aproximativ 3000 de picturi, sculpturi si alte piese (arta grafica, lucrari pe hartie si chiar o colectie de arta video). Muzeul este inchis lunea. Detalii gasesti pe site-ul oficial.

O cupa de vin vechi

Una dintre cele mai frumoase experiente pentru iubitorii de vin si pentru cuplurile de indragostiti o reprezinta o excursie pe urmele vinului din Maribor, in Upper Slovenske si Podpohorska.

“Drumurile vinului” duc turistul prin zone de campie si de deal, cu panorame verzi, deosebit de frumoase si cu vizite la diverse crame. Aici pot gusta preparatele traditionale locale si au ocazia sa savureze o cupa de vin de calitate . Atmosfera relaxanta este data de hanurile si pub-urile traditionale.

Poti incerca o portie din varza murata (sauerkraut) si carnati, iar la desert, o prajitura cu branza (gibanica). Maribor-ul se lauda cu cea mai veche vita-de-vie din lume, cu o varsta care depaseste 400 de ani si care a intrat in Cartea Recordurilor. Astazi, vita-de-vie mai produce struguri, din care se face vin. Aceasta vita-de-vie, devenita simbol al orasului, poate fi vizitata in zona Pohorje, la Old Vine House, unde exista un muzeu si unde se organizeaza diverse evenimente de profil. Cladirea unde se afla crama dateaza din secolul al XVI-lea. Adresa: Vojasniska 8, 2000 Maribor.

Cat costa cazarea

Daca iti doresti doar o escapada, poti opta pentru un weekend romantic in Maribor, la un hotel de 4 stele. Astfel de pachete includ servicii speciale, precum o camera cu decor romantic, masaj pentru doua persoane sau o cina in doi, la lumina lumanarilor. Un sejur de 2 nopti costa 325 euro, conform agentiei Travel Studio.

In Mariborsko Pohorje se poate schia in anotimpul rece si se pot practica diverse alte sporturi, de la tenis la calarie sau snowboard. Statiunea se afla la 6 km de Maribor si 141 km de Ljubljana. La hotelurile de 4 stele, o camera costa aproximativ 50 euro pe noapte.

La aproximativ 7 km de centrul orasului se afla o zona de camping, Camping Centre Kekec. Complexul  aflat la poalele Muntelui Pohorje pune la dispozitia turistilor servicii moderne (curent electric, apa, conexiune la internet etc). Pretul este de 9 euro pe zi pentru adulti si 6.5 euro, pentru copii cu varste intre 7 si 14 ani. Detalii gasesti aici.

Este bine sa stii

Clima. Vremea din Maribor este placuta cea mai mare parte a anului, cu 266 zile insorite pe an. In Maribor, primaverile sunt timpurii, iar verile, temperaturile urca mult, sezonul fiind unul fierbinte. Toamna este vreme mai placuta, cu zile calduroase, iar iernile sunt friguroase. Lunile cele mai ploioase sunt mai, iunie si iulie.

Moneda. Euro, conform MAE, de la 1 ianuarie 2007.

Viza. Nu este nevoie de viza. Durata maxima a sederii este de 90 de zile, potrivit MAE.

Transport. In Maribor se poate ajunge cu avionul, autobuzul si trenul. Informatii despre principalele gari si aeroporturi gasesti aici.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea