Vacante

#vouchere vacanta 2025

Voucherele de vacanta raman, dar angajatii trebuie sa plateasca jumatate din suma

Guvernul a decis sa mentina voucherele de vacanta pentru 2025, dar cu o conditie: angajatii care doresc sa beneficieze de ele trebuie sa contribuie cu jumatate din valoarea acestora. Potrivit sindicatelor, aceasta schimbare vine ca urmare a noilor masuri de austeritate discutate recent la Palatul Victoria.

Cum vor functiona voucherele de vacanta in 2025?

Angajatii care vor dori sa primeasca un voucher de vacanta in valoare de 1.600 de lei vor trebui sa contribuie personal cu 800 de lei. Restul sumei va fi acoperit de stat.

„Pentru a beneficia de acest voucher, salariatul trebuie sa contribuie cu 800 de lei. Este o masura optionala, deci daca cineva nu doreste sa plateasca partea proprie, nu va primi voucherul,” a explicat Bogdan Hossu, liderul Cartelului Alfa.

De asemenea, Gabriel Predica, vicepresedinte al Federatiei „Solidaritatea Sanitara,” a precizat ca guvernul va subventiona cel mult 800 de lei din valoarea fiecarui voucher. Totusi, inca nu este clar cum vor fi tratate din punct de vedere fiscal aceste beneficii.

Reactii din industrie: „O lovitura pentru turism”

Reprezentantii industriei turistice au criticat vehement orice posibilitate de eliminare a voucherelor de vacanta, avertizand asupra impactului economic negativ.

„Eliminarea voucherelor ar afecta grav turismul romanesc, reducand veniturile cu 30-40% si lasand mii de romani fara acces la vacante. De asemenea, investitorii privati si afacerile locale vor avea de suferit,” a declarat Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT).

Acestia sustin ca voucherele au avut un rol important in stimularea economiei locale si in oferirea de oportunitati pentru angajatii cu venituri modeste. Multi dintre acestia au avut pentru prima data posibilitatea sa plece in concediu gratie acestor beneficii.

Solicitari catre guvern

Organizatiile din turism cer autoritatilor sa renunte la masurile care ar putea descuraja utilizarea voucherelor si sa se concentreze pe reducerea risipei din sectorul public.

„Nu sacrificati turismul romanesc si economia locala. Reduceti risipa, dar nu taiati beneficiile care sustin un sector vital,” a fost mesajul transmis de ANAT.

Industria hoteliera a subliniat, de asemenea, ca orice masuri fiscale drastice ar trebui insotite de politici de compensare si sprijin pentru investitii in turism, pentru a preveni colapsul unor afaceri din acest domeniu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea