Vacante

#peru #machu_picchu #cele 7 noi minuni ale lumii #sol peruvian nou #incasi #inca trail

Viziteaza Minunile Lumii (VII): Machu Picchu

A fost necunoscut timp de patru secole, ascuns printre piscurile de 4000 de metri ale Anzilor. Astazi, localitatea straveche Machu Picchu face parte dintre Cele 7 Noi Minuni ale Lumii, iar misterul constructiei sale ramane in continuarea nedezlegat.

Secretele monumentului arhitectonic Machu Picchu

Templo de las Tres VentanasMachu Picchu (“vechiul pisc”, in limba quechua) a fost descoperit de catre nord-americanul Hiram Bingham, pe 24 iulie 1911. Nici pana astazi nu s-a aflat scopul acestui oras de piatra. Se crede ca locul era considerat sacru de catre incasi , datorita amplasarii intr-o zona in care Anzii intalnesc raul mitic Amazon. Unele teorii spun ca Machu Picchu a fost candva o manastire, in care tinerele fete urmau sa-l serveasca pe Marele Preot Willac Uno. Aceasta teorie a luat nastere dupa ce s-au descoperit, in interiorul sitului, 135 de schelete, dintre care 109 de femei.

Un alt element care intriga mintea omului modern este tehnica folosita de incasi pentru a-si construi orasul. Structurile sapate in granit sunt imbinate si sculptate cu o precizie uimitoare, fara a se fi folosit ciment sau alt adeziv. Aceasta intrebare ramasa fara raspuns a dus totusi la unele mituri, legate de modalitatile de constructie incase. Se spune ca o pasare, pe nume Kak’aqllu, cunostea formula pentru a face roca maleabila, la comanda. Insa, din cauza unui zeu incas, pasarii i s-a luat darul vorbirii. O alta legenda povesteste despre existenta unei plante magice, care detinea puterea de a comprima piatra. Nu se stie cum au reusit incasii sa mute si sa plaseze la locul lor blocurile de piatra, insa multi cred ca s-au folosit sute de oameni care au impins blocurile in plan inclinat. Suprafata sitului este alcatuita din 140 de constructii, printre care temple, sanctuare, locuinte si parcuri, piete, apeducte, turnuri de observare si chiar un cadran solar, o dovada evidenta a cunostintelor avansate ale incasilor. Ruinele palatelor, templelor, bailor, caselor si hambarelor sunt intr-o remarcabila stare de conservare.

Machu Picchu se imparte in doua sectoare: unul de agricultura si unul urban. Acesta din urma este in forma de “U” si contine doua grupuri arhitectonice, cu strazi, numeroase trepte si cateva canale de apa, pentru uz casnic si irigare. O caracteristica a arhitecturii incase o reprezinta usile si ferestrele incadrate in forme trapezoidale, cu nise in pereti, in care se asezau idoli si alte obiecte. Unele dintre cele mai reprezentative constructii ale sitului sunt Templo de las Tres Ventanas (Templul celor Trei Ferestre), Torreon (Turnul de control) si Intihuatana (Cel mai inalt loc al Soarelui).

Acesta este de fapt o piatra care s-a dovedit un indicator precis al celor doua echinoxuri si al altor perioade din an. Intihuatana mai este cunoscuta sub numele de piatra Saywa sau Sukhanka. Legendele samanilor afirma ca persoanele cu un simt de perceptie acut pot avea viziuni despre lumea spiritelor, odata ce-si ating fruntea de aceasta piatra.

MachuPicchu ruineSitul arheologic impresioneaza nu doar prin ruinele incase. Panorama este coplesitoare, prin elementele naturale. Crestele celor doi munti care strajuiesc locul se ridica deasupra norilor. Roca de granit contrasteaza cu orhideele si feriga arborescenta pe care le intalnesti in cale. In Sanctuarul de la Machu Picchu intalnesti specii de fauna si flora care nu se mai gasesc nicaieri in alta parte. Datorita locatiei sale, in Peru, cele peste 30 de mii de hectare care inconjoara situl arheologic au fost declarate zona protejata, in favoarea faunei, florei si a formatiunilor geologice de aici.

“E ca si cum ai intra in imparatia pietrei, pentru ca totul este facut din piatra. Toate zidurile si incaperile sunt facute din blocuri mari de piatra, care nu se stie cum au fost aduse. Le recomand celor care ajung in Machu Picchu sa priveasca plantele din jur, pentru ca vor observa orhidee care cresc numai acolo, si plante de coca, pe care bastinasii le folosesc impotriva raului de inaltime”, ne povesteste Iulia Andronache, fotograf din Bucuresti.

Cum ajungi la Machu Picchu

Ca sa vizitezi situl arheologic, trebuie sa ajungi intai la Cusco, un oras peruan situat la o altitudine de 3200 de metri, langa Valea Urubamba, in Anzi. Din cauza altitudinii, multi turisti sufera de rau de inaltime, manifestat de obicei prin ameteli, greata si diaree. In intreaga zona vei gasi ceai de coca, servit de catre localnici. Pe langa forma sa lichida, gasesti de cumparat bomboane si caramele de coca. Planta este legala in Peru si Bolivia.

machu_picchu fereastra“Fiindca se va merge la altitudini mari, este bine ca turistii sa aiba imbracaminte potrivita pentru frig. Este important sa aiba pantofi comozi cu talpa groasa caci se va urca si se va merge si pe munte si in oras. Nu vor fi neaparat pante grele, insa, daca aerul este rarefiat sus pe munte, se poate ca efortul sa fie mai mare ca de obicei.” ne explica Cristian C. Francu, director la Klever Travel.

Turistii care doresc sa calatoreasca pe cont propriu isi pot face rezervare in statia Wanchaq din Cuzco, sau de la o agentie de turism. Majoritatea acestora se afla in Plaza de Armas. Agentiile ofera pachete complete, cu transport, cazare vizita si transferuri. Pentru un drum de 3 zile si 2 nopti, Cuzco – Machu Picchu, platesti cam 400 dolari. Excursiile au o durata diferita, de 3, 4 zile si includ vizite la cele mai interesante obiective turistice din Machu Picchu si din intreaga zona (orasul Cuzco, Valea Sacra, Inca Trail , Andahuaylillas). Astfel, un tur organizat, cu durata de 4 zile, costa 486 dolari de persoana, conform Enjoy Peru. Excursia asigura vizite in: Cuzco (Piata Principala, Catedrala, Templul Soarelui); siturile incase Kenko, Tambomachay si Puca Pucara; Machu Picchu. In aceasta suma sunt incluse micul dejun si pranzul, cazarea la hoteluri, transferurile, toate taxele, ghiduri bilingve, intrarile la obiectivele turistice din program si biletele de tren si de autobuz.

Poti lua trenul de la Cuzco pana la Aguas Caliente, un orasel turistic, intesat de magazine, restaurante, hoteluri si suveniruri. Calatoria cu trenul dureaza cam 3 ore. Din Aguas Caliente se ia un autobuz pana la intrarea in situl arheologic Machu Picchu. Distanta intre Aguas Caliente si Machu Picchu este de aproximativ 8 km. Biletul de autobuz costa in jur de 9 dolari.

Mormantul RegeluiIn Romania, un circuit in luna noiembrie 2008, cu destinatia Peru, costa 2350 euro + 250 lei de persoana, conform Klever Travel. Oferta include cazarea cu mic dejun, zborul international, transportul, intrarile la obiectivele turistice, ghidul si insotitorul de grup.

Inca Trail, traseul prin munte, pe urmele incasilor

Inca Trail reprezinta o alta varianta de a ajunge la Machu Picchu, destinata in special turistilor care au o buna conditie fizica si prefera drumetiile. Inca Trail inseamna un drum de 5 zile pe munte, parcurs in grup, impreuna cu niste calauze. Echipamentul si instrumentarul folosit incepe de la corturi si saci de dormit, pana la pelerine de ploaie, toiage de sprijin pentru ascensiunea pe jos si mancare.

Cu ani in urma, traseul Inca a fost asaltat de turistii care alegeau sa calatoreasca individual si zona a avut de pierdut. Din aceasta cauza, astfel de excursii se organizeaza acum numai cu agentiile de turism. Acestea asigura carausii si personalul care se ocupa de montarea taberei, a corturilor si servirea mesei.

IntihuatanaInca Trail este un traseu foarte solicitant din punct de vedere fizic, insa programul este alcatuit in asa fel incat turistii sa poata merge intr-un ritm normal. Pe drum, acestia au ocazia sa admire ruinele fostelor asezari Inca din Valea Sacra si urca treptele sapate in blocurile de piatra, care dateaza din secolul al XV-lea, de pe vremea incasilor.

Este bine sa stii

Moneda locala. Moneda locala in peru este Nuevo Sol (sol peruvian nou), dar poti plati si cu dolari americani. 1 sol peruvian nou = 0.842 lei / = 0.329 USD (curs valutar din 19 septembrie 2008 ). Se pot schimba bani la casele de schimb valutar, sau pe strada, unde multe persoane fizice ofera un astfel de serviciu. In Peru circula bani falsi, astfel incat este recomandabil sa fii atent, mai ales cand primesti soli peruviani.

Apa si mancare. Vizita in situl arheologic poate dura toata ziua, sau doar cateva ore. Ca sa reusesti sa vezi ceva, este nevoie de cel putin 3 – 4 ore. Ia cu tine mancare si bautura. Acestea pot fi cumparate si de la intrarea in sit. In interiorul acestuia, consumul de alimente este interzis. Biletul la Machu Picchu costa in jur de 40 dolari.

Informatii despre celelalte 7 Noi Minuni ale Lumii gasesti in articolele despre Taj Mahal, Petra, Colosseum, Marele Zid Chinezesc, Chichen Itza si Christo Redentor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea