Vacante

#cele 7 noi minuni ale lumii #colosseum #roma #amfiteatru antic #gladiatori #roma pass #colina palatina #forumul roman

Viziteaza Minunile Lumii (II): Colosseumul din Roma

Cel mai mare amfiteatru antic care poate fi vizitat astazi s-a situat pe locul 4, in topul Noilor 7 Minuni ale Lumii. Daca ajungi la Roma, Colosseumul este primul si cel mai important obiectiv turistic pe care merita sa-l vizitezi.

colosseo2Putina istorie

Locul pe care se afla astazi ruinele Colosseumului din Roma a fost candva ocupat de un complex de cladiri si gradini, construit de catre Imparatul Nero si cunoscut sub numele de Domus Aurea. Lacul artificial al complexului a fost secat, pentru a se ridica cel mai mare amfiteatru din Imperiul Roman. Monumentul are o circumferinta de 527 metri si o inaltime de 57 metri.

Cunoscut in Roma sub denumirea de Anphitheatrum Flavlum, Colosseumul a fost construit la porunca Imparatului Vespasian, in jurul anului 72 e.n. si inaugurat de fiul acestuia, Tito, prin anul 80. Se spune ca arhitectul care a facut design-ul Colosseumului ar fi fost aruncat de viu animalelor salbatice, ca “premiu” pentru munca depusa. Astfel, inca de la inceput, istoria amfiteatrului roman a fost una sangeroasa.

Cu o capacitate de 70.000 de spectatori, Colosseumul este una dintre cele mai impunatoare constructii antice. Inaugurarea s-a desfasurat pe durata a o suta de zile, timp in care spectatorii au putut urmari lupte cu gladiatori , vanatoare de animale si chiar lupte navale, pentru care arena era inundata. Acestea din urma poarta numele de naumachiae si reproduceau cele mai importante batalii pe mare din istorie, de exemplu victoria grecilor asupra persilor in Salamina.

Pentru ca se dorea o reconstituire cat mai fidela a realitatii, astfel de spectacole costau foarte mult. Ambarcatiunile folosite semanau pana in cele mai mici detalii cu cele originale si erau conduse in bazinul inundat al arenei ca in batalia originala. Pentru naumachiae se foloseau de obicei criminali, care erau deja condamnati la moarte.

Romanii beneficiau de intrare libera la spectacolele desfasurate in Colosseum, insa locurile se ocupau in functie de rang: lumea de rand in locurile de jos, iar familiile cu rang inalt la etajele superioare. Imparatul si nobilimea organizau spectacole cu acces gratuit, cu scopul de a obtine bunavointa poporului.

Dupa perioada imperiala, Colosseumul a fost abandonat si a devenit o fortareata, in Evul Mediu. Tot atunci, se spune ca un calugar, numit Bede, a prezis "Cat timp Colosseumul va rezista, si Roma va rezista; atunci cand Colosseumul va cadea, va cadea si Roma; iar cand Roma va cadea, cu ea se va prabusi intreaga lume".

colosseo3Numele arenei

Sunt mai multe teorii cu privire la originea numelui de Colosseum. Una dintre ele este strans legata de statuia de bronz, care a fost construita pe acest loc. Statuia il reprezenta pe Imparatul Nero si avea proportii uriase (din italiana, “colosal = colossale), cu o inaltime de 35 metri.

Programul cu publicul

Inainte sa vizitezi Colosseumul, verifica programul. De obicei se deschide de la 9:00, insa ora inchiderii difera in functie de luna. De exemplu, in septembrie programul cu publicul functioneaza  pana la 19:00, iar in octombrie, pana la 18:30. Un bilet costa 9 euro de persoana.

Se pot cumpara si bilete care includ Muzeul Palatin, Forumul Roman si Colosseumul. Pretul intreg este de 12.5 euro, valabil 2 zile. Cetatenii Uniunii Europene, cu varste intre 18 si 25 de ani, beneficiaza de reduceri. Pentru acestia, biletul costa 8 euro de persoana. Pentru cei sub 18 ani si peste 65, un bilet costa 1.5 euro.

Pentru ca sunt foarte multi turisti care viziteaza Colosseumul, uneori se poate sta la coada si cateva ore, in special in sezonul estival. Pentru a evita acest lucru, foloseste Roma Pass-ul. Te costa 20 euro si iti asigura gratuitati si reduceri pentru transport si obiectivele turistice din Roma. Pass-ul iti acorda intrarea libera in Colosseum si ajuta sa intri pe o intrare separata, destinata turistilor care detin acest card. In plus, pe langa Colosseum, Roma Pass iti asigura accesul gratuit la Colina Palatina . Mai multe informatii despre Roma Pass gasesti pe site-ul oficial.

O alta varianta este sa mergi direct la Colina Palatina, situata langa Forumul Roman. De aici se poate cumpara un bilet combinat, fie cu acces in Baile Caracalla, fie la Colosseum. Te costa 11 euro. Dupa ce vizitezi Palatinul, cobori spre amfiteatru si intri fara a mai sta la cozile imense de la casele de bilete.

parada gladiatoriFotografii cu gladiatori

Colosseumul, la fel ca alte obiective turistice faimoase, scoate bani din orice. Una dintre distractiile vizitatorilor este aceea de a se fotografia cu barbatii imbracati in costum de gladiator. O fotografie costa in jur de 2 euro.

Pentru o atmosfera cat mai reala a Colosseumului, downloadeaza ghidurile audio gratuite, cu informatii despre istoria monumentului. Poti incerca si un tur virtual al cladirii aici.

 

 

Colosseumul din Roma

Informatii despre celelalte obiective turistice care au fost votate printre Cele 7 Noi Minuni ale Lumii gasesti in articolele despre Chichen Itza, Machu PichuMarele Zid ChinezescChristo Redentor, Taj Mahal si Petra.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea