Vacante

#meteora #rhodos #grecia #paste

Vacante de Paste cu oua rosii si cozonaci: Bulgaria si Grecia

Doua dintre destinatiile atractive pentru vacanta de Paste sunt Bulgaria si Grecia. Distanta relativ mica, traditiile asemanatoare cu cele romanesti, varietatea ofertelor de petrecere a timpului liber si preturile mici sunt atuuri majore ale acestor doua tari.

Iti prezentam in continuare cateva propuneri pentru concediul in Bulgaria si Grecia, in perioada sarbatorii pascale.

All Inclusive bulgaresc si program festiv

Sunny Beach, BulgariaIn Bulgaria, Saptamana Mare dureaza pana in ziua de "Velikden" (Ziua cea Mare), cand are loc sarbatoarea de Paste. Pentru ca traditiile bulgaresti sunt foarte asemanatoare cu cele romanesti, poti lua parte la procesiunea de la biserica in noaptea respectiva. Daca apelezi la o agentie de turism, poti avea inclus in pret transferul la biserica in noaptea de Inviere.

Ca in Romania, si aici preotul este cel care spune prima data “Christos a inviat!” pentru a primi raspunsul enoriasilor “Adevarat a inviat”. La slujba se aduc produsele care simbolizeaza Pastele, oua rosii si “kozunak”, un fel de cozonac bulgaresc facut cu ingrediente care se folosesc si la noi: lapte, stafide, faina, oua, zahar, unt, vanilie etc. Daca in Romania se “ia lumina” in noaptea de Paste si in urmatoarea perioada, in Bulgaria, ouale rosii sunt lovite de zidul bisericii si apoi consumate in urmatoarele zile.

kozunakA doua zi dupa slujba de Inviere, hotelurile organizeaza un pranz festiv cu dans si muzica traditionala bulgareasca. In meniu sunt preparate cunoscute si la romani, precum mielul, ouale traditionale de Paste, cozonacul sau pasca. In restul timpului, poti merge la cumparaturi sau ai posibilitatea sa optezi pentru o excursie in imprejurimi.

O vacanta de 4 zile in Sunny Beach costa 99 euro de persoana, conform Ideea Tour, iar pentru a avea asigurat si transportul, pretul este de 159 euro de persoana. Se acorda o reducere de 5% in early booking, valabila pana pe 25 februarie. Oferta asigura cazarea cu all inclusive intr-un hotel de 4 stele, plus alte facilitati si bonusuri.

O manastire, un Minotaur, un ou rosu: Grecia

Manastire la Muntele AthosGrecia reprezinta o alta destinatie de top pentru vacanta de Paste. Motivele sunt multe: pachetele includ de obicei transportul, cea mai adesea cu autocarul, lucru care faciliteaza opririle si vizitele mai multor zone, pe parcursul traseului; la un anumit numar de platitori, agentiile ofera unul sau mai multe locuri gratuite; ofertele sunt personalizate pentru aceasta sarbatoare, asigurand cina festiva de Paste si, in unele cazuri, un pranz traditional cu muzica si dansuri grecesti sau transportul la biserica in noaptea Invierii.

Preturile pentru vacantele din Grecia sunt mici si exista deja oferte in early booking, cu reduceri pentru rezervarile si plata integrala pana la o anumita data, precizata de agentie. Un sejur de 6 zile in Rhodos costa 315 euro, conform agentiei Active Travel .

Creta Palatul KnossosOferta este valabila pentru un hotel de 3 stele cu mic dejun si asigura o reducere de 5% din tariful de baza pentru rezervarea si plata integrala pana pe 16 martie 2009 . In pret este inclus si biletul de avion (cursa charter).

In timpul liber se organizeaza diverse excursii in principalele regiuni turistice ale Greciei. Si pentru ca printre acestea sunt numeroase manastiri si locuri de pelerinaj, Grecia devine una dintre cele mai atractive destinatii pentru vacanta de Paste.

O excursie la Meteora costa 27 euro pentru adulti si 22 euro pentru copii, conform agentiei ANTTS Tours, iar pentru Muntele Olimp, turistii scot din buzunar 20 si, respectiv, 15 euro de persoana. O panorama deosebita este oferita de o croaziera in jurul Muntelui Athos. Pretul unei astfel de excursii optionale este de 35 euro.

Muntele Athos - video

 

Turistilor care-si doresc mai multa adrenalina li se propun ofertele jeep safari. Acestea includ o plimbare cu jeep-uri 4X4, un ghid si un dejun intr-o taverna traditionala din munti. Distractia costa in jur de 50 euro de persoana.

Muntele Athos, manastirePentru pasionatii de istorie este recomandata o vizita la Palatul Knossos. Aflat in apropierea orasului Heraklion , monumentul este un sit arheologic cu artefacte apartinand culturii cretane de acum 4000 de ani. Se spune despre el ca este primul palat din Europa si tot de numele lui este legata legenda Minotaurului. Picturile murale, coridoarele, scarile si multimea de sali constituie o experienta deosebita pentru orice vizitator.

Intrarea costa 10 euro de persoana. Daca mergi intr-o excursie cu ghid, vizitezi palatul, satul traditional Archanes si orasul Heraklion. Pretul este de 35 euro si asigura transportul si ghidul turistic.

tsourekiTuristii care prefera sa ramana la hotel au posibilitatea sa ia parte la o seara greceasca, cu preparate si spectacole traditionale.  Programul de divertisment include dansuri populare, cunoscute sub numele de “bouzoukis”. Meniul propune preparate tipice sarbatorii religioase.

Painea greceasca de Paste se numeste “ tsoureki ” si arata ca un cozonac impletit, ornat cu oua rosii. Potrivit traditiei ortodoxe, culoarea principala folosita pentru oua este rosul si, tot ca la noi, rosul este simbolul sangelui Mantuitorului.

Alte preparate dulci pe care le poti incerca la greci sunt "koulouria" (prajituri cu unt, realizate in diverse forme) sau "flaounes" (un fel de pateuri cu branza ). Costul unei astfel de distractii este undeva sub 20 euro de persoana si cam 15 – 17 euro pentru cei mici. Mai multe informatii despre gastronomia greceasca gasesti in articolul Adrenalina la distanta de o furculita (VIII): Grecia.

Palatul Knossos - video

Participa la concursul de turism si castiga genti de calatorie Lamonza pentru vacanta ta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea