Vacante

#manastirea studenica #manastire #ortodox #bizant #kosovo #serbia #unesco #vacanta #manastirea decani #palat #gamzigrad-romuliana #novi pazar #sopocani

Vacante de exceptie marca UNESCO (IX): Serbia

Serbia este o tara pentru credinciosi si pentru pasionatii de religie. Cel putin asa indica monumentele alese de UNESCO care sunt aproape in totalitate manastiri vechi bizantine. Desi, destul de recent, aceasta tara a fost in razboi, Serbia este astazi un stat in care turismul capata din ce in ce mai multa importanta.

manastirea studenica este cel mai mare si cel mai frumos locas religios ortodox din Serbia. De altfel, biserica este un veritabil muzeu al picturii bizantine din secolele XIII si XIV.

Manastirea a fost construita de insusi fondatorul Serbiei medievale, Stevan Nemanja. Biserica Sfintei Fecioare este una dintre cele mai importante componente ale manastirii. Aceasta dateaza din secolul al XII-lea si are o arhitectura care combina stilul roman cu cel bizantin. O recunosti usor dupa peretii exteriori din marmura alba.

Decoratiile Manastirii Studenica te vor impresiona. In jurul ferestrelor sau al portalelor vei observa diferite efigii cu forme unice despre care UNESCO afirma ca sunt extraordinar de frumoase. In plus, ai ocazia sa admiri cateva comori pastrate inca din Evul Mediu. Dintre acestea, cele mai interesate sunt inelul regelui sarb Stefan Prvovencani si un manuscris incrustat in aur si pietre pretioase. Celebru este si Crucifixul lui Hristos pe care il vei observa in naos, pe un zid vopsit in albastru.

Gasesti Manastirea Studenica la cateva ore departare de capitala Serbiei, in partea centrala a tarii. Este de preferat sa te cazezi in orasul Kraljevo deoarece aici vei gasi numeroase hoteluri. Pentru un hotel de patru stele, scoti din buzunar in jur de 50 de euro pentru o camera single.

Monumentele medievale din Kosovo si Serbia

Sopocani este o alta manastire care merita vizitata. Aici vei descoperi printre cele mai frumoase icoane ortodoxe din lume. De asemenea, printre picturile religioase gasesti si reprezentari plastice din istoria Serbiei. Arta medievala sarba este reprezentata si de curtea care inconjoara manastirea. Aceasta are o forma perfect circulara care s-a pastrat nemodificata din secolul al XII-lea.

Sopocani se gaseste la 7 km de orasului Novi Pazar . Chiar din centrul acestui oras pleaca un drum care te duce direct la manastire. In Novi Pazar gasesti numeroase moteluri unde preturile nu sunt foarte mari, iar conditiile pot fi excelente daca ai rabdare sa cauti bine.

In partea de est a Serbiei gasesti si ruinele unui palat roman. gamzigrad-romuliana a fost un palat fortificat construit la finalul secolului al III-lea din ordinele imparatului Felix Romuliana. Este inconjurat de biserici, temple sau mausolee unice in lume.

In Kosovo ai parte de si mai multe manastiri. Desi numeroase locasuri de cult au fost distruse din cauza confruntarilor armate din aceasta zona, mai exista, totusi, cateva biserici care se pasteaza intacte. De exemplu, manastirea decani, unul dintre cele mai frumoase monumente din toata Europa. Decani este decorata intr-un stil particular care s-a dezvoltat in Balcani intre secolele XII si XVII si care a fost definitoriu pentru arta din Balcani.

Gasesti Manastirea Decani in partea de vest a noului stat Kosovo. Va fi mai greu cu cazarea, insa iti recomandam sa te intorci in cel mai apropiat oras din Serbia unde, de obicei, nu ai probleme ca sa gasesti hoteluri sau moteluri. De asemenea, este important sa stii ca nu ai nevoie de viza ca sa tranzitezi Kosovo si nici Serbia. 

Informatii despre alte locatii UNESCO din Europa gasesti aici.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea