Vacante

#dunareg #semmerin #graz #alpi #salzburg #styria #ringstrasse #schonbrunn #mozart #viena #austria #unesco #vacanta

Vacante de exceptie marca UNESCO (II): Austria

Toata lumea stie ca sunt la moda vacantele la schi in Alpii austrieci. Si totusi, Austria inseamna mult mai mult decat piste de schi excelent amenajate. Iata in continuare orasele si regiunile care se afla pe lista UNESCO la categoria unic pe planeta.

Daca iti petreci vacanta in Viena este important sa stii ca Palatul si gradinile Schonbrunn apartin UNESCO. Acest palat a fost resedinta Habsburgilor inca din secolul al XVIII-lea si pana in zilele noastre, adica pana in anul 1918. Astazi adaposteste numeroase elemente de arta decorativa baroca considerate printre cele mai frumoase din Europa.

De asemenea, impreuna cu gradinile care il inconjoara este primul parc zoologic din lume, astfel ca iti recomand sa nu ratezi o vizita la acest palat.

In ceea ce priveste centrul istoric al capitalei Austriei, acesta se afla din 2001 sub protectia UNESCO. Numeroasele castele in stil baroc, ansanblul Ringstrasse precum si impresionantele sale gradini prezerva schimbarile arhitecturale si culturale care s-au intamplat de-a lungul zbuciumatei istorii a Vienei.

Dintre acestea, Evul Mediu, perioada baroca si Grunderzeit par a fi epocile cele mai importante si cele mai usor de observat. Si nu uita, fosta capitala a imperiului austro-ungar a jucat un rol fundamental in dezvolatarea muzicii europene, iar acest lucru este evident in toate locurile pe unde te vei plimba.  

Patrimoniul mondial din regiunea austriaca Styria

Poti alege sa iti continui vacanta cu o vizita in orasul Salzburg din regiunea Styria care se afla in patrimoniul mondial al lumii inca din 1996. Centrul acestei localitati este un amestec de arta gotica si baroca care se imbina armonios si dau un aer absolut romantic acestui oras intemeiat in Evul Mediu. Bogatia exceptionala isi datoreaza celebritatea si lui Wolfgang Amadeus Mozart care s-a nascut si a creat chiar aici.

UNESCO a ales ca Salzburg sa fie o locatie care apartine intregii lumi datorita unicitatii sale in cadrul teritoriilor Europei. Acest oras a fost un stat ecleziastic, iar astazi conserva aproape neschimbat peisajul si armonia sa urbana din epoca medievala. Vei gasi numeroase locasuri religioase sau laice care dateaza din secole indepartate si care au fost foarte bine pastrate.

In regiunea austriaca Styria gasesti si alte locuri marcate UNESCO. Peisajul cultural de la Dachstein / Salzkammergut te va uimi prin frumusetea muntilor din jur. Extractia sarii din Alpi a fost inca din antichitate principala ocupatie a locuitorilor din aceasta zona a Austriei. Cu toate acestea, frumusetea muntilor din jur a ramas nemodificata de-a lungul secolelor. Da, iata ca se poate, cel putin in Austria.

Merita vizitat si orasul Graz pe care il gasesti tot in regiunea Styria. In centrul istoric al acestui vechi oras ai ocazia sa observi un amestec de stiluri arhitecturale si curente artistice specific germanice, precum si alte numeroase influente culturale din regiunile vecine (zona Balcanilor si a Mediteranei).

De asemenea, nu rata sa te plimbi cu trenul care are unul dintre cele mai spectaculoase trasee din Europa. Calea ferata din Semmering a fost construita intre 1848 si 1854 si serpuieste 41 de km printre culmile inalte ale Alpilor. Pentru anii respectivi, realizarea unei linii ferate intr-o zona atat de accidentata a fost o adevarata izbanda de inginerie care a permis accesul in frumoasele zone alpine neexploatate pana atunci.

In partea joasa a Austriei, UNESCO a ales o parte din valea Dunarii. Denumita Wachau, aceasta zona se intinde intre orasele Melk si Krems unde se pastreaza aproape intacte numeroase manastiri, castele sau ruine, precum si orase sau sate. Peisajul este ocrotit de munti si si-a prezervat exceptional de bine atmosfera  medievala.

Pentru mai multe informatii despre obiectivele turistice marcate UNESCO, citeste despre Bulgaria aici.

Informatii despre alte locatii UNESCO din Europa, gasesti aici.  

Participa la concursul de turism si castiga genti de calatorie Lamonza pentru vacanta ta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea