Vacante

#vacanta cu cortul #vacanta

Vacante cu cortul la mare sau la munte. Sfaturi pentru neinitiati

Cum suntem in pandemie, planurile de vacanta ne-au fost date total peste cap. Pe langa multitudinea restrictiilor, grija pentru sanatatea noastra ne face sa analizam mai indeaproape optiunile de petrecere a concediului.

 

Igiena stricta si distantare sociala promit toate unitatile hoteliere, dar putem avea cu adevarat incredere ca vom fi in siguranta? Cei care vor sa evite complet riscurile, dar au si spirit de aventurier, au acum ocazia sa incerce ceva nou: vacanta cu cortul.

Indiferent daca iubesti sunetul valurilor care se sparg la mal sau roua proaspata a diminetii asezata pe cetina brazilor, viata la cort te poate impresiona si vraji definitiv. Avem o tara superba care ne ofera o multitudine de variante pentru o vacanta la cort, fie la mare, fie la munte; si va fi greu sa alegeti dintre atatea minuni.

Recomandare: informati-va riguros inainte de a va alege destinatia. Mare sau munte, siguranta dumneavostra este primordiala.

Cum iti faci bagajul pentru o vacanta la cort

Aveti nevoie, evident, de cort si apoi de izopren, saltea gonflabila (veti dormi mai bine decat direct pe nisip sau pe pamant) si saci de dormit. In functie de confortul pe care il doriti, puteti adauga la aceasta lista si pernute, gonflabile sau nu.

Pentru mare este ideal un cort facut dintr-un material mai subtire, dar cu protectie impotriva razelor soarelui. Pentru munte veti avea nevoie de un cort mai zdravan, care sa reziste bine la vant si ploaie, dat fiind faptul ca vremea este destul de capricioasa la altitudine.

Pentru siguranta si liniste sufleteasca, achizitionati ancore in plus pentru cort. Asa va asigurati ca nu riscati la munte sa va ia vantul pe sus cu tot cu cort sau sa va fuga nisipul la mare.

Sacul de dormit poate fi mai subtire pentru o escapada la mare, dar la munte aveti nevoie de unul mai gros, pentru ca noptile pot fi chiar reci, chiar si cand ziua este cald. Indiferent de alegere, daca este prima iesire cu cortul, puneti in bagaj si o patura de rezerva. Ma bine o carati degeaba, decat sa va fie frig.

La capitolul haine, recomandarea este simpla: cat mai putine posibil si adaptate destinatiei. In afara de lenjeria de corp, de la care este greu sa faci rabat, in lipsa confortului unei camere de hotel, este indicat sa iei articole vestimentare care sa ocupe spatiu cat mai putin, care sa se spele si, mai ales, sa se usuce usor, in caz ca vacanta este prelungita. Daca ai o problema cu hainele necalcate, alege lucruri care sa nu se sifoneze usor intr-un rucsac. De principiu, nu trebuie sa va lipseasca si un rand de haine mai grosute si o pelerina de ploaie, mai ales la munte, unde vremea poate fi plina de surprize.

Ce provizii poti lua cu tine la cort

Daca doriti sa va „gospodariti” singuri, aveti nevoie si de o butelie si un aragaz de voiaj, pentru pregatirea meselor si, bineinteles, de cateva ustensile (ibric, oala, tacamuri, polonic, cani si farfurii, de preferat metalice sau din plastic rezistent, si orice credeti ca v-ar mai fi util).

La mare cu siguranta nu trebuie sa faceti prea multe provizii, deoarece aveti de unde face cumparaturile, insa pe munte este bine sa plecati dotati, chiar daca aveti de gand sa campati pe langa o cabana.

Cea mai buna mancare la cort este cea la conserva, pentru ca rezista fara sa fie bagata la frigider. Pentru a nu avea emotii puteti „construi” un beci langa cort, in nisip sau in pamant, iar conservele vor putea fi tinute in aceasta groapa. La munte, cand campati in apropierea unui rau, puteti crea un sistem pentru a tine mancarea la rece chiar in apa, insa trebuie sa va asigurati ca nu va fi luata de curent.

Va puteti aproviziona si cu mezeluri si branzeturi sarate, feliate si ambalate, dar si cu legume sau fructe. Nu uitati si de o lada frigorifica incapatoare, daca aveti masina.

Recomandare: La munte, depozitati mancarea mai departe de cort sau in masina incuiata. Ursul, atras de miros, va poate vizita si este singurul lucru pe care cu siguranta nu vi-l doriti. Daca nu aveti masina, creati un sistem pentru a urca mancarea intr-un copac, cu ajutorul unei sfori sau cu coarda.

Gunoiul trebuie tinut cat mai departe de cort, dar fara sa il uitam in padure sau pe plaja. Prin urmare, trebuie sa aveti in bagaj si saci menajeri.

Nu uitati crema cu factor de protectie solara, de preferat cat mai mare, de umbrela de soare, daca aveti masina, sau macar de o palarie cu boruri mari care sa va protejeze impotriva insolatiei.

Acestea sunt lucrurile de baza de care aveti nevoie pentru o vacanta cu cortul. Daca aceasta experienta va va cuceri si veti dori sa reveniti, de fiecare data veti adauga cate ceva la aceasta lista.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea