Vacante

#sibiu #cluj #transilvania #capitala culturala europeana #oras medieval

Vacanta la Sibiu, capitala culturala romaneasca

O vacanta in Sibiu iti va aduce nu doar o gura de istorie si frumusete, ci si un exemplu pe viu despre ce inseamna unitatea intre comunitati. Orasul fosta capitala europeana iti va oferi clipe de neuitat, nu doar prin arhitectura speciala, ci si prin atmosfera aparte.

Sibiu, sau Hermannstadt, este orasul care a fost recunoscut dintotdeauna drept centru minoritatii germane din toata tara. Inca din perioada medievala comunitatea nemteasca sibiana era cea mai mare si puternica din toata tara, lor alaturandu-li-se si maghiarii, care coexista fara probleme impreuna cu romanii si germanii. 

Orasul este astazi o atractie pentru cei care vor sa vada si sa simta cultura. Fosta capitala culturala europeana din 2007 atrage in fiecare an zecii de mii de turisti, care vin s-o viziteze viziteze datorita obiectivelor turistice pe care le gazduieste, carora li se alatura peisaje naturale deosebite.
 

Ce sa vezi in vacanta la Sibiu
 

Orasul este impanzit cu obiective turistice a caror unicitate este recunoscuta in intreaga lume.

Orasul vechi este principala atractie turistica a Sibiului, datorita cladirilor si strazilor care pastreaza inca amprentele arhitecturii medievale. Acestea au fost renovate in urma cu cativa ani, datorita faptului ca Sibiul a fost declarat in 2007 Capitala culturala europeana. Orasul vechi este impartit in doua parti: Orasul de Sus (care gazduieste majoritatea care prezinta interes turistic) si Orasul de Jos (care detine multe cladiri frumos colorate). In aceasta zona vei putea sa te bucuri de o sedere la o cafenea, astfel de locatii fiind prezente peste tot in aceasta parte veche a orasului.

Cetatea Sibiu mai exista si astazi intr-o stare buna, dupa ce in Evul Mediu era una dintre cele mai bine fortificate cetati din lume. Are cateva turnuri ramase in picioare dintre cele 39 pe care le avea initial: Turnul Archebuzierilor, Turnul Dulgherilor, Turnul Olarilor si Turnul Gros. In plus, mai exista si bastioane si un pasaj din scari, care leaga partea de jos a orasului cu partea de sus.

La unul dintre capetele acestui pasaj de scari se afla cel mai vechi restaurant din Romania, numit Butoiul de Aur, care ii imbie si astazi pe turisti cu bucatele pregatite in bucataria medievala.

Piata Mare este cea mai mare piata din oras si un martor tacut al istoriei orasului. A gazduit nu numai piete de marfa si manifestari culturale, ci si executii publice. Datorita frumusetii sale si calitatii cladirilor din jur a primit recunoasterea de monument UNESCO .

Sursa foto: augustinc.files.wordpress.com/

Muzeul Brukenthal este o alta atractie principala pe harta obiectivelor turistice din Sibiu. Este considerat al doilea cel mai bun muzeu din tara, datorita celor peste 1000 de picturi pe care le gazduieste. Lucrarile au facut parte anterior din colectii din diverse tari europene: Italia, Belgia, Austria si Germania. Lor li se alatura si colectia privata a guvernatorului Transilvaniei, Samuel Brukenthal, care dateaza din secolul al XV-lea.

Muzeul Tradiotional Astra, un Muzeu al Satului, este un complex care se intinde pe un teren de peste 1 kilometru patrat, acest lucru aducandu-i titlul de cel mai mare muzeu in aer liber din Europa. Are peste 300 de cladiri satesti din diferite zone culturale ale tarii si mini-expozitii de obiecte de la sat, expuse afara.

Piata Huet este cea mai frumoasa piata din Sibiu, datorita cladirilor construite in stil gotic si atmosferei pe care o degaja. Este dominata de Catedrala Evenghelica si Liceul Brukenthal, transformandu-se mai ales in timpul verii in loc de promenada pentru sibieni si turistii care vin sa vada orasul.

Insa mai exista si alte obiective turistice in oras : Biserica Romano-Catolica , Manastirea Ursulinelor, Marea Sinagoga, Turnul Sfatului, Podul Minciunilor - primul pod de fier din Romania. Iar in apropierea orasului pot fi vizitate satele Biertan si Valea Viilor ( locatii care au primit recunoasterea UNESCO, Sighisoara, Marginimea Sibiului, Ocna Sibiului, Balea Lac, Brasov, Cluj-Napoca.
 

Ce sa faci in vacanta la Sibiu
 

Odata ajuns in fosta capitala europeana ai la dispozitie mai multe optiuni. O poti lua la pas prin oras, pentru a vedea principalele obiective turistice din interiorul, dar si din apropierea orasului, insa ai la dispozitie si posibilitatea de a calatori cu masina sau cu microbuzul catre atractiile turistice din jur.

Catara-te pe muntii din jur: Cindrel si Fagaras, la mountain-biking, enduro sau trekking.  Cauta locatiile de unde poti sa te dai cu parapanta si mergi in excursii prin natura -  se spune despre peisajele din aceasta zona ca sunt printre cele mai frumoase din Europa.

Alege si mersul pe bicicleta: in acest oras vei putea sa-ti inchiriezi o bicicleta pentru a te plimba prin oras, dintr-unul din centrele cu biciclete presarate prin urbe.

Mergi la cumparaturi la magazinele si mall-urile din oras, dar si la atelierele mestesugarilor. Daca te decizi sa mergi cu masina, cauta sa ajungi si in satele unde taranii vand branza pe care o fabrica ei - branza de la Sibiu este recunoscuta printre cele mai bune din tara.

Vrei sa gusti din viata culturala sibiana? Hai la teatru, fie la festivalul de teatru FITS, fie la spectacolele stagiunii Teatrului National Radu Stanca. Mergi la opera sau la teatrul de papusi, copiii tai sigur se vor bucura. Incearca si activitatile culturale care sunt organizate in fiecare an aici: Festivalul Medieval de la Sibiu, Festivalul de Jazz, Festivalul Artmania, festivalul de film documentar Astra Film dar si festivalul de pian "Carl Filtsch”. 
 

Cum sa ajungi la Sibiu
 

Sibiul are legaturi bune de transport cu orasele mari ale tarii. Din Cluj Napoca poti ajunge la Sibiu foarte usor cu ajutorul microbuzelor care circula aproape la fiecare ora. Dinspre Bucuresti poti lua trenul sau masina, aceasta din urma oferindu-ti posibilitatea de a alege un traseu (pe E68 sau pe E81) care sa permita si opriri in alte orase-obiective turistice: Brasov, Sinaia, Predeal, Marginimea Sibiului.

Spre orasul capitala europeana poti ajunge si cu avionul, pe aeroportul Sibiu ajungand zboruri spre tara, dar si spre strainatate: Munchen, Bergamo, Treviso, Bologna, Verona, Roma si Stuttgart.


Sursa foto : visittransilvania.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea