Vacante

#heraklion #grecia #creta

Vacanta la mare la Heraklion, capitala insulei Creta

Insula Creta este cea mai mare insula a Greciei iar Heraklion este recunoscut drept cel mai mare oras al insulei, fapt care i-a adus si titlul de capitala. O vacanta in acest oras nu inseamna numai plaja si bai in marea greceasca, ci si o portie de istorie pe care o poti afla vizitandu-l. Afla de ce este Herklion o destinatie potrivita pentru o vacanta la mare din randurile care urmeaza.
 

Heraklion, orasul cretan cu istorie marcata de multe influente
 

Orasul Heraklion, numit si Iraklion este cel mai mare oras al insulei Creta, fiind si capitala acesteia. Localitatea poarta amprenta diferitelor civilizatii si culturi care s-au perindat pe insula, acestea afectand orasul in mod direct, datorita importantei pe care il are pe insula.

Heraklion este unul dintre cele mai vechi orase de pe insula, fiind amplasat chiar langa ruinele palatului Knossos, care dateaza din anii 2000 i.Hr.. Insa orasul in sine a fost fondat oficial in anul 824 d.Hr. de catre o populatie care fusese expulzata de conducerea Imperiului Bizantin. Membrii ei au intarit portul locatiei pentru a-i ajuta pe piratii care circulau prin zona, astfel ca in istoria orasului exista si cateva episoade legate de pirati.

Insa istoria orasului poarta si amprentele a doua mari popoare ale anilor 1200 - 1800: cel venetian si cel otoman. Acestia au modificat structura si constructia orasului, precum si aspectele legate de apararea acestuia. Au fost construite ziduri de aparare, fortificatii, dar si case si vile cu influenta venetiana si otomana. Bisericile au devenit in timp moschei, insa au mai fost si cateva care au rezistat de-a lungul timpului.
 

Ce sa vezi in Heraklion
 

Orasul are cladiri frumoase, cu o arhitectura impresionanta, care poarta amprenta diferitelor influente care au existat pe insula de-a lungul timpului. De asemenea exista si strazi si stradute cu acces mai degraba pietonal, pe care le poti parcurge pentru a te delecta cu imaginile constructiilor si oamenilor care le locuiesc. Cea mai frumoasa strada a orasului este considerata a fi strada August, care mai este numita “Strada Iluziilor”.

Cauta pietele in aer liber care sunt organizate in diferite zile ale saptamanii, precum si magazinele mesterilor din zona. Mergi spre strada Korai, cunoscuta drept “cartierul cafelei”, dar si spre bisericile orasului: Catedrala Sfantului Mina, biserica Sfantul Titus, biserica dominicana sfintii petru si pavel etc.

Daca ai ajuns in acest oras nu trebuie sa ratezi portul orasului, fortaretele venetiene si strada care parcurge zona de coasta. Iar daca vrei sa faci o incursiune organizata in istoria locului, mergi la muzeele orasului: Muzeul de Istorie Naturala, Muzeul de Arheologie, Muzeul de Istorie, Muzeul Bataliei Cretei.

Nu uita nici de fantanile care dateaza din perioada venetiana a insulei. Acestea sunt amplasate in centrul orasului si in principalele piete ale acestuia si sunt adevarate opere de arta, care au fost pastrate pana astazi.
 

Ce sa faci in vacanta in Heraklion
 

Iti doresti sa incerci experiente culturale grecesti? In perioada verii vei putea participa la Festivalul de Arte al orasului, care se desfasoara in fiecare an, din iunie pana in septembrie. Nu ocoli nici experienta vizitelor la siturile arheologice din oras – vei gasi aici urme ale civilizatiilor care au trecut prin aceste locuri de-a lungul timpului.

Esti pasionat de calarie si cai? Nu ai incercat pana acum sa te urci in sa? O poti face in Heraklion. La Ippikos Omilos Hrakliou, de pe plaja Karteros, aflata la aproximativ sase kilometri de centrul orasului, se desfasoara lectii de calarie pentru amatorii acestui sport. Aceste lectii le sunt dedicate atat adultilor, cat si copiilor.

Te tenteaza catararile? In timpul vacantei in Heraklion ai ocazia sa iti exersezi hobby-ul pe stanca de la Karteros, acolo unde exista o tabara speciala pentru cataratori. In cazul in care nu ai echipament pentru catarari, iti poti inchiria de la centrul de aici, iar daca vii cu el de acasa, vei fi lasat sa il folosesti.

Nu trebuie uitate insa principalele atractii ale Heraklionului sunt plaja si apa marii. Plaja orasului are o lungime de aproximativ trei kilometri, cu nisip fin si se numeste Amoudara. In zona plajei exista multe cafenele, baruri, hoteluri, precum si cinematografe si teatre in aer liber. De asemenea, in apropierea plajei se afla si cateva complexuri de tip water-park, acolo unde exista multiple posibilitati de distractii acvatice.

Iar daca vrei sa mergi si la shopping, ar fi bine sa stii ca orasul are si cateva zone comericale: centrul Talos, stradutele din centru, precum si zona plajei. Incearca si bucatele traditionale cretane in restaurantele din Heraklion, acolo unde poti manca mancaruri care au la baza mai ales pestele si fructele de mare. Si pentru a insoti mancarea, alege un vin cretan, podgoriile de pe insula sunt recunoscute pentru calitatea vinurilor pe care le produc.
 

La plaja la mare in Heraklion
 

In Heraklion clima este temperata, cu ierni blande si veri calde.Temperaturile medii in timpul verii sunt in jurul valorii de 27- 30 de grade, cu maxime de pana la 40 de grade. Acestea sunt insa suportabile datorita brizei marii.

Apa marii are o temperatura medie de 25-27 de grade, cu maxime inregistrate in luna iulie si august. Apa este potrivita pentru inot si practicarea sporturilor acvatice, adancimea acesteia nefiind prea mare.
Pe plaja poti sa-ti inchiriezi sezlonguri si umbrele de plaja, preturile fiind de aproximativ 5 euro. Insa pe plaja exista si locuri pentru cearsafurile turistilor care nu doresc sa-si inchirieze sezlong. 
 

Cum ajungi in Heraklion
 

Orasul are un aeroporti international, Heraklion, de pe care se poate pleca spre Atena si Salonic. Plecarile spre Creta care pornesc din Bucuresti se fac de obicei cu avioane charter, transportul fiind parte din pachetele turistice oferite de agentiile de turism. Pentru cei care aleg varianta de transport pe cont propriu, un bilet de avion pe directia Bucuresti - Heraklion costa aproximativ 250 de euro.

Daca vrei sa ajungi in Heraklion pe apa, ar fi bine sa stii ca exista curse regulate de feribot, care pornesc din zona continentala a Greciei catre insula Creta. Pretul unui bilet este cuprins intre 20 si 60 de euro, in functie de punctul de pornire al cursei si de tipul de loc ales pe vas.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea