Vacante

#cluj #destinatie #romania

Vacanta la Cluj, in inima Transilvaniei

O vacanta la Cluj-Napoca este o ocazie buna pentru a vedea un oras in care vechimea si istoria se impletesc cu contemporaneitatea iar romanii, maghiarii si alte comunitati convietuiesc frumos. Orasul este nu numai unul dintre cele mai frumoase din tara, dar si unul dintre cele mai scumpe. Acest lucru nu il impiedica totusi sa atraga in fiecare an mii de turisti spre strazile si cladirile pe care le gazduieste.

Orasul Cluj Napoca este astazi unul dintre cele mai importante orase ale tarii, dupa ce, de-a lungul istoriei a fost una dintre capitalele istorice ale Transilvaniei. Fosta cetate medievala, orasul si-a capatat numele din faptul ca era inconjurat de dealuri care il inchideau, astfel ca cei ce au vizitat locul i-au dat numele de Castrum Clus, care inseamna "cetate inchisa".

In timp s-a mai numit si Kolozsvar si, respectiv, Klausenburg, care a fost una dintre cele sapte cetati medievale sasesti ale Transilvaniei . Insa numele de Napoca vine de la numele asezarii urbane datand de pe vremea romanilor, Municipium Aelium Hadrianum Napoca, care a devenit Colonia pe vremea imparatului Marcus Aurelius.
 

Ce sa vezi cand mergi in vacanta la Cluj Napoca
 

Orasul este astazi un amestec de istorie si modernism, cu o arhitectura alcatuita din mai multe segmente: o parte pastrata inca din perioada medievala, o parte din vremea comunista si o parte de dupa Revolutia din ’89. De exemplu, actuala strada Iuliu Maniu a fost construita in secolul al XIX-lea, cu o arhitectura simetrica de o parte si de alta, caracteristica marilor orase europene, dupa moda urbanistica haussmanniana.

In a doua jumatate a secolului al XIX-lea, a fost construita cladirea centrala a Universitatii "Francisc Iosif” din Cluj iar la inceputul secolului XX au fost construite sau reconstruite majoritatea cladirilor din centru. In aceasta perioada au fost ridicate cladirea Liceului Unitarian, Opera Romana, Palatul de Justitie, primaria, Palatul de Finante.

Pe lista obiectivelor turistice se inscriu multe lacasuri de cult, muzee, dar si cateva rezervatii botanice. Orasul de la poalele Feleacului este un important centru cultural, gazduind o serie de institutii si centre culturale si educationale: Teatrul National „Lucian Blaga” ( este cea mai importanta institutie teatrala din Transilvania, construita in 1907 dupa proiectul unor arhitecti austrieci si gazduieste totodata si Opera Nationala Romana, cea mai veche institutie lirico-dramatica din Romania, Prima Opera Nationala a tarii), Opera Maghiara de Stat, Teatrul Maghiar de Stat si Filarmonica de Stat Transilvania.

In ce priveste muzeele, orasul are o densitate mare de astfel de locatii: Palatul Banffy (sediul Muzeului National de Arta, care gazduieste multe colectii de arta importante: opere ale artistilor romani Theodor Aman, Ion Andreescu, Dumitru Ghiata, Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, dar si ale unor artisti straini precum Constantin David Rosenthal sau Karl Storck), Palatul Szeky,  Muzeul de Arta, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Farmaciei, Muzeul Satului, Muzeul Mineralogiei, Muzeul Zoologic si Bastionul Croitorilor .

Sursa foto: wikimedia.org

Acestora li se alatura si cateva centre culturale:  Centrul Cultural Francez, centrul cultural american „J.F. Kennedy”, Centrul Cultural Britanic, Centrul Cultural German Cluj-Napoca (Deutsches Kulturzentrum Klausenburg), Centrul Cultural Italian, Centrul de Arta si Cultura Japoneza si Centrul Cultural Sindan.

In randul obiectivelor turistice-culturale se inscriu si bisericile din oras: Biserica Sfantul Mihail, Biserica Reformata, Catedrala Ortodoxa a Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, Catedrala "Schimbarea la Fata", a Episcopiei de Cluj-Gherla, Biserica "Calvaria", Biserica Franciscana, Biserica Piaristilor, Biserica Bob, Sinagoga neoloaga si multe altele.
 

Ce sa faci in vacanta la Cluj Napoca
 

Pasionatii de plimbari isi pot alcatui trasee in care sa prinda mare parte din obiectivele culturale ale orasului, insa de pe aceasta lista ar fi bine sa nu lipseasca cateva puncte care nu se afla printre muzeele orasului.

Printre acestea se numara Bulevardul Eroilor (care leaga Piata Unirii de Piata Avram Iancu este una dintre cele mai vechi strazi din oras, cu edificii din secolele XVIII - XX pe ambele parti), Bulevardul Regele Ferdinand (care a fost reamenajata de la mijlocul secolului al XIX-lea si pana acum cativa ani), Centrul istoric al orasului  (care gazduieste cladiri construite incepand cu secolul al XV-lea) dar si Piata Unirii (care are cladiri vechi cu o arhitectura impresionanta, culminate de centrata Biserica Sf. Mihail).

Nu rata nici Gradina Botanica, Parcul Central, care are o vechime de peste 100 de ani, Cetatuia (o fortificatie dispusa pe dealul cu acelasi nume de unde se poate admira cea mai frumoasa panorama a Clujului) si Cimitirul Hajongard, care gazduieste cateva morminte-opere de arta.

Acestor obiective culturale li se alatura si cele naturale: Gradina Botanica (care este una dintre cele mai mari din tara si gazduieste specii de plante rare, dar si cateva specii de animale rare), rezervatiile botanice Fanatele Clujului si Rezervatia Valea Morii, dar si padurile din jurul orasului, Faget si Hoia. In aceste locuri pot fi gasite plante rare cum ar fi papucul doamnei, stanjenelul, capsunica, serparita, animale precum porcul mistret, bursucul, vulpea, iepurii, veveritele sau  vipera de fanata.

Pasionatii de fotbal gasesc aici locurile unde cele doua echipe clujene(Universitatea si CFR Cluj) se antreneaza si joaca, in timp ce iubitorii shopping-ului au la dispozitie nu doar mall-uri, ci si magazine de obiecte manufacturate. Iar daca vrei sa vezi cum arata sediile si fabricile unor firme cunoscute precum Jolidon sau Nokia, Puma, ECCO, MOL, Aegon, Carion, MBI, Bechtel sau Ranbaxy, zona Clujului este numai buna pentru asta.

Participa la festivalurile care sunt organizate in oras, acestea au adus orasul in atentia turistilor din intreaga Europa. In fiecare an, in oras se desfasoara Festivalul International de Film Transilvania (TIFF), Transilvania Jazz Festival , Comedy Cluj, Serile Filmului Gay, Festival "Temps d'images", Festivalul International de Chitara Transilvania, Toamna Muzicala Clujeana.
 

Cat te costa cazarea in Cluj Napoca
 

In oras gasesti hoteluri de trei si patru stele, moteluri, precum si pensiuni si vile private. In cazul hotelurilor preturile variaza intre 120 si 260 de lei pe noapte, in functie de tipul de hotel, camere (dubla, single sau apartament) si de serviciile oferite: mic dejun, demipensiune, minibar in camera, internet, posibilitatea de a fi cazate trei sau patru persoane etc.

In ce priveste pensiunile si vilele, costurile sunt sensibil mai mici: intre 90 si 150 de lei pe noapte, pentru o camera dubla. Pentru a beneficia de mic dejun se achita o taxa suplimentara, care este de obicei de 15 lei pe zi.
 

Cum sa ajungi la Cluj Napoca
 

Pentru a ajunge in acest oras trebuie sa conduci pe drumul european E 60 (Bucuresti - Oradea - Budapesta – Viena). Cei care vin din zonele de est si nord-est ale tarii nu au un drum direct de tip european pentru a ajunge aici, insa exista mai multe drumuri nationale: DN1, DN17 care au legaturi cu drumurile europene.

Mai poti poposi in fosta capitala transilvaneana si daca mergi cu avionul sau trenul. Aeroportul din Cluj Napoca este unul dintre cele mai mari din tara, spre si dinspre el circuland curse apartinand Tarom, dar si companiilor low-cost: Blue Air, Carpatair, Wizz Air. Daca iei trenul, poti veni cu orice tip de tren, dinspre majoritatea marilor orase din tara si poti pleca si spre strainatate.
 

Sursa foto : www.turisadria.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea