Vacante

#piata de craciun #viena #craciun #revelion

Vacanta in Viena, de sarbatori

Vesminte ale unei imparatese care a ajuns pe micul ecran, o cana de “gluhwein” fierbinte, un carnat cu mustar mancat din mers sau o croaziera cu multe beculete aprinse: asa arata Viena de sarbatori.

Iti prezentam in continuare cateva optiuni pentru o vacanta de Craciun si revelion, in capitala austriaca.
Ce poti face de sarbatori in Viena

Fiind o metropola europeana asaltata de turisti, Viena este patrunsa de un aer de sarbatoare in preajma Craciunului si revelionului. Ringstrasse este un bulevard circular, construit in secolul al XIX-lea, care inconjoara Centrul Vechi al Vienei si care include principalele obiective turistice. Pe acest bulevard iese o multime de lume la plimbare, sa se distreze, sa manance celebrul wurst (carnat cu mustar) si sa asculte muzica la concertele in aer liber.

Revelionul pe strazi. Daca vrei sa prinzi noul an pe strada, mergi in fata primariei, unde au loc focuri de artificii si se bea multa sampanie, in veselia generala a petrecerii. Se obisnuieste insa ca noaptea de revelion sa fie petrecuta la un restaurant, astfel incat, asa cum te-ai si astepta, este destul de dificil sa gasesti un loc liber, fara rezervare. Dezavantajul de a-ti petrece Craciunul sau revelionul aici este ca petrecerea de Anul Nou se termina putin timp dupa miezul noptii, iar din 1 ianuarie, atmosfera festiva a orasului dispare cu desavarsire.

Piete de Craciun. In Piata Rathaus, din Viena, ca si in alte parti din oras, se tin targuri de Craciun, cu ornamente de sezon, cadouri si mancare. 

In Town Hall Square (Venue) se tine anul acesta Vienna Christmas Market, targ deschis intre 15 noiembrie si 24 decembrie 2008. Vizitatorii pot veni la Targul de Craciun al Vienei intre orele 10:00 si 18:00, pentru a cumpara de la produse de imbracaminte la ingrediente de baza pentru mancare, prajituri si specialitati locale. In Assembly Hall se organizeaza activitati pentru copii, cu workshop-uri in cadrul carora cei mici invata sa faca prajituri. Pentru mai multe informatii despre targuri, citeste articolul Viziteaza o piata de Craciun europeana.

Anul Nou in croaziera. O oferta inedita de a-ti petrece ajunul Anului Nou este sa faci o croaziera. Plimbarea de pe 31 decembrie incepe la 19:00 si se termina la 3:00. Pachetul include un vin de bunvenit, gustari, muzica life, entertainment, un meniu de gala si un meniu de tip bufet. Cei care aleg o croaziera cu vaporasul au parte de focuri de artificii pe apa, dans si un meniu festiv , cu somon, mousse de ciocolata si sampanie. O astfel de distractie costa 155 euro. Rezervari si detalii gasesti aici.

Concerte de Craciun si de Anul Nou in Viena. Concertul de Craciun are loc anul acesta pe 13 decembrie. Printre artistii invitati se numara Elina Garanca, Juan Diego Florez, Genia Kuhmeier, Paul Armin, Edelmann, Chorus Viennensis, etc. Revervari de bilete se pot face  aici. Turistii care viziteaza Viena printr-o agentie de turism, in perioada Craciunului, pot solicita unui operator al acesteia rezervarea biletului.

In prima zi din noul an are loc New Year’s Day Concert, in Liechtenstein Museum. Programul din 2009 anunta piese de Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Lanner si Strauss. Participantii la concert vor avea ocazia sa viziteze galeriile Muzeului Liechtenstein inainte si dupa concert.

Sarbatori regale. Viena este cunoscuta ca resedinta a dinastiei Habsburgilor, a Casei de Austria si mai ales a Imparatesei Elisabeth Amailia Eugenia, sau Sisi, cum o stie multa lume. Pana pe 31 decembrie, vienezii si turistii pot merge la Palatul Schonbrunn, la Carriage Muzeum, unde are loc expozitia "Trailing Sisi". Expozitia detaliaza elemente din viata familiei de Habsburg, vesminte, calesti si curiozitati ale imparatesei.

Rasfat culinar vienez

La nivel international, probabil cel mai cunoscut preparat vienez este snitelul. Se pregateste dintr-un cotlet de vitel, bine batut pe un fund de lemn si dat  prin faina cu ou si pesmet, dupa care este prajit in unt. Exista in meniul oricarui restaurant care serveste mancare traditionala vieneza. Un snitel si o bere costa in jur de 7 euro, intr-un pub din Viena.

Pentru garnitura, poti incerca o portie de “Gerostete Erdapfel”, cartofi fierti, zdrobiti si apoi prajiti. Pentru o gustare rapida, gasesti pe strada tonete care vand celebrii carnati vienezi, cum este “wurstchen”, un carnat mic, servit cu varza murata si salata de cartofi. Alte delicatese din aceeasi familie sunt “Burenwurst”, un carnat din carne amestecata (vaca si porc) si “Kasekrainer”, carnat din carne de porc cu bucatele de branza.

Daca vrei sa imbini mancatul cu distractia, poti merge intr-un restaurant unde are loc Apfelstrudel Show, un” spectacol” care ofera posibilitatea clientilor sa vada cum este preparat strudelul din mere. Apfelstrudel este un preparat de patiserie traditional austriac. Bucatarul face adevarate demonstratii cu bucata de aluat, pe care o manevreaza intr-un mod asemanator cu cel al prepararii blatului pentru pizza. Arta pregatirii unui strudel vienez consta din a face foaia de aluat cat mai subtire si mai elastica.

Apfelstrudel-ul este copt in cuptor si se serveste cald, adesea presarat cu zahar pudra si cu diverse topping-uri (inghetata, crema, etc). Un strudel cu mere si ciocolata mai contine, si alte ingrediente, precum nuci, struguri si lapte. Un strudel "handmade" costa 7.50 euro. Bauturile cele mai iubite sunt in primul rand berea, apoi vinul fiert cu scortisoara, in special in anotimpul rece.  “Gluhwein” este vinul dulce servit pe strazi, mai ales in pietele de Craciun. Si mai este cafeaua.

Boabele de cafea turceasca nu erau “masline” de camila. Legenda povesteste ca turcii au fost cei are au adus in Viena boabele de cafea. Cand au fugit din acest oras, se spune ca erau atat de grabiti, incat si-au uitat sacii de cafea, insa vienezii au crezut ca micutele boabe negre nu sunt decat mizeriile lasate de camile. Un singur om, pe nume Kolschitzky, stia la ce folosesc acestea si astfel el a devenit primul comerciant care si-a deschis o cafenea in Viena.

Cafenelele vieneze reprezinta o experienta unica pentru turist. Au devenit o adevarata institutie culturala, unde clientii savureaza o bautura fierbinte si citesc presa. De obicei, cafeaua este servita impreuna cu un pahar cu apa. Multe cafenele din Viena se afla in cladiri vechi, cu arhitectura bogat ornamentata, care aminteste de vremuri de demult. In localurile traditionale care servesc cafea se organizeaza concerte cu muzica life, cu mici orchestre catre canta valsuri sau creatii clasice. Tot aici, vizitatorii au la dispozitie colectii impresionante de ziare, presa fiind nu doar un accesoriu, ci un ingredient firesc al cafenelelor. Se poate sa te asezi la masa si primul lucru pe care-l primesti de la chener sa fie un ziar. Iata cateva feluri pe care le poti comanda:

Franziskaner – cafea cu frisca si fulgi de ciocolata
Verlängerter – cafea neagra, diluata cu apa
Maria Theresia – cafea neagra cu lichior de portocale si frisca
Kaisermelange – cafea cu galbenus de ou si miere.

Si, ca sa revenim cu picioarele pe pamant, trebuie mentionat faptul ca preturile sunt destul de mari. O ceasca mica de cafea costa in jur de 3 euro.

Transportul in Viena

Doua trenuri pe care le poti folosi de la aeroport spre oras sunt Cat Train (City Airport Train) si OBB Train (Austrian Federal Railway). Primul, CAT Train, face legatura directa intre aeroportul Wien/Schwechat si statia principala, Wien Mitte. Trebuie mentionat faptul ca acest tip de tren este printre cele mai scumpe, datorita confortului sporit oferit. O calatorie dureaza in jur de un sfert de ora, iar o calatorie dus costa 8 euro. Daca doresti sa consulti lista completa de preturi pentru transportul in comun din Viena, acceseaza site-ul oficial.

Un alt serviciu de care poti beneficia este CAT Cab-ul, un taxi care ia clientii de acasa sau de la hotel, pana la centrele de informare asupra transportului. Un astfel de taxi poate sa te duca la statia pentru Cat Train. Preturile incep de la 24 euro de persoana.

Daca vrei sa vizitezi Viena intr-un mod traditional, alege tramvaiul. Este o idee buna pentru lunile friguroase de iarna si potrivita pentru turistii pasionati de istorie si traditie. Tramvaiul reprezinta cea mai frecventa forma de transport public in Viena, iar sistemul acestuia dateaza din anii 1800. Intreg orasul este acoperit de infrastructura sinelor de tramvai, dealtfel foarte bine pusa la punct. Vin rapid, arareori au intarzieri si majoritatea ajung in centrul metropolei.

Oferte de sarbatori in Viena

Agentiile de turism propun pachete tematice in Viena, de Craciun sau revelion, care includ transportul. Cele mai ieftine sunt ofertele cu autocar, care contin, pe langa Viena, plimbari si vizite in Budapesta. O vacanta care include Piata de Craciun din fata Palatului Schonbrunn, tur panoramic in cele doua metropole si un bilet la Concertul de Craciun costa in jur de 500 euro de persoana.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea