Vacante

#taba #taha heights #egipt #perfect tour

Vacanta in trei tari: resorturile egiptene din Taba (IV)

Suspendata intre 3 tari, Taba se profileaza pe intinderea nisipoasa a desertului din Sinai. Dupa atata roca si pustietate, sclipirea Marii Rosii, gradinile luxuriante si resorturile de 5 stele bucura privirea si relaxeaza turistul atat de obosit si agresat de viata de zi cu zi.

Descopera Taba Heights
 

Situata in Golful Aqaba, in cea mai nordica parte a rivierei egiptene de la Marea Rosie, Taba a fost multa vreme doar un orasel de granita, folosit pentru a trece in Israel. Astazi regiunea gazduieste resorturi de lux, cu servicii de calitate pentru egiptenii si strainii veniti sa-si petreaca vacanta sau weekendul aici. Vecinii nostri, rusii, vin de cativa ani in Taba, pentru a-si petrece vacanta, in timp ce pentru romani aceasta destinatie este aproape necunoscuta.

Printre posibilitatile de petrecere a timpului liber sunt cele de snorkeling, relaxare in centrele spa, golf, scufundari in recifurile de corali, safari in desert, plimbari pe camila, parasailing, volei de plaja, spectacole gratuite cu bally dance si sufiti, baruri, restaurante, croaziere pe Marea Rosie, quadsafari (un fel de safari cu ATV-uri in desert) etc.

Gratie locatiei sale, Taba este o destinatie foarte potrivita pentru excursii in orasele si tarile alaturate. Daca iti doresti un sejur combinat cu excursii in Egipt si peste granita, din Taba poti face vizite la Dahab, Manastirea Sfanta Ecaterina, Eilat, Masad si Marea Moarta (Israel), Aquaba si Petra (Iordania). Daca vrei sa descoperi lumea subacvatica a Marii Rosii, poti merge intr-o croaziera cu Seascope Submarine, contra unei sume de 30 euro de persoana, potrivit agentiei Perfect Tour. Pentru detalii despre obiectivele turistice din Taba, citeste articolul Vacanta in trei tari: atractii egiptene in Sinai (II).

Sursa foto: acasa.roToate hotelurile au magazine de suveniruri, unde gasesti de la covoare la ceaiuri, narghilele, mirodenii, haine orientale , saluri, papirusuri, sticlute de parfum sau magneti de frigider. Trebuie sa te tocmesti de fiecare data, pentru ca preturile sunt pentru turisti.

Exista insa si exceptii, dupa cum constat la Marriott Hotel. Toni, negustorul din magazinul cu papirusuri, ma intreaba de unde sunt. Dau raspunsul uzual (pentru a mia oara?!).“Gheorghe Hagi, Dracula! In Bucharest”, vine rapid replica lui. Il lamuresc asupra locatiei din Bran, dar nu-i distrug omului entuziasmul cu detalii despre situatia actuala a castelului. Toni (egiptenilor le place sa-si ia nume europene, special pentru noi, turistii) stie deja care este programul grupului nostru, inainte sa apuc sa zic ceva. Printre picaturi, il vad salutandu-i pe nume pe turistii cazati la hotel, care ii tot pasesc pragul. Magazinul lui functioneaza independent de hotel, astfel incat preturile sunt ceva mai mici. Cel mai ieftin papirus, cam cat o coala A4, costa 3 euro.
 

Hotelurile din Taba: de la tortele aprinse la baile cu vitralii
 

Cand vii din Sharm el Sheikh, traversezi timp de aproximativ 3 ore o zona arida, pe o autostrada serpuind printre muntii desertici. Cu atat mai mare este impactul odata ajuns in Taba, deoarece drumul ingust coteste usor spre stanga si iti deschide panorama asupra resorturilor inverzite, scaldate de apele Marii Rosii.

Presarate printre muntii cafenii, hotelurile din Taba sunt adevarate oaze de relaxare. Toate au gradini superbe, "invadate" de flori si frunzisuri inflorite, intr-o multime de culori, plaje foarte bine intretinute si servicii la cele mai inalte standarde: International Hotel Taba Heights, Hilton Taba&Nelson Village Resort, Sofitel Hotel Taba Heights, Marriott Beach Resort Taba Heights, Morgana Azur Hotel Taba, Sonesta Beach Resort Taba, The Three Cornes El Wakala Golf resort Taba. O vacanta all inclusive aici costa de la 676 lei de persoana (transport cu avionul inclus), conform agentiei Perfect Tour.

Sursa foto: acasa.ro• Marriott. Experienta unui sejur la Marriott este cea a unui om indragostit de natura combinata cu lux. Resortul presarat cu mici cladiri de un galben copt este imbogatit de plantele verzi si florile vesele, ingrijite cu mult bun gust. Situat intre munti si coasta Marii Rosii, Taba Heights Marriott este o destinatie potrivita daca vrei sa mergi in luna de miere sau daca iti doresti distractie.

Poti fuma o narghilea parfumata in parc sau poti lua cina intr-unul dintre restaurante: unul mexican in La Grotto, unul fresh la Beach Bar sau unul international, in cel andaluz. In centrul wellness muzica in surdina si aerul usor parfumat imbie la relaxare. Preturile sunt pe masura confortului: o sedinta de manichiura si pedichiura costa 297 LE (lire egiptene), iar un mini-tratament facial, 200 LE.

Resortul este scufundat intr-o liniste tamaduitoare, in special la primele ore ale diminetii si seara tarziu. Daca te plimbi pe aleile decorate cu felinare si tufisuri inflorite, nu uita sa iei cu tine aparatul foto . Unul dintre cele mai elegante si mai rafinate lobby-uri din Taba este cel din Marriott. Cascada artificiala, sonoritatile spaniole picurate incet, luxul salii si al scarilor te fac sa uiti ca este doar un spatiu de trecere. Daca vrei sa "furi" cateva clipe de relaxare aici, converseaza-te cu personalul. Este foarte prietenos si saritor.

Sursa foto: acasa.ro• Three Corners. Hotelurile ofera servicii de babysitting pentru parintii care doresc sa-si lase copiii aici in zilele in care pleaca prin excursii. O ora costa intre 10 si 15 euro, in functie de numarul de copii. Pentru persoanele varstnice si copii este recomandat Three Corners. “Clima de aici este foarte buna pentru oase. Turistii nostri sunt copii sau persoane peste 40 de ani, veniti pentru relaxare, mai ales in extrasezon”, ne explica un reprezentant al hotelului. De ce in extrasezon, intreb curioasa. "Pentru ca in vacante este prea multa galagie din cauza copiilor, iar oamenii in varsta prefera sa se bucure de liniste si vin aici in perioada in care scolile functioneaza", mi se raspunde cu un zambet complice.

La hotel poti practica golf (9 holes – 45 euro), iar vinerea esti invitat sa iei parte la unul dintre cele mai populare evenimente din zona: El Wekala, Festivalul Stradal. Printre alte activitati de aici gasesti water polo, stretching, lectii de bally dance si lectii de araba pe plaja. Conexiunea la internet este destul de scumpa peste tot. Pentru 15 minute platesti 15 lire egiptene.

• Morgana Azur. Morgana Azur, unul dintre cele mai ieftine ca pret, este un hotel recomandat pentru familisti. Exista animatori speciali pentru copii. Daca vrei ca micutii tai sa aiba animatori romani, poti alege Movenpick-ul. Hotelul va oferi din vara un astfel de serviciu, special pentru turistii din Romania.

Sursa foto: acasa.ro• Sofitel. La Sofitel exista unul dintre cele mai frumoase parculete pentru copii, un kids club intr-o gradinita inverzita, care dispune de diverse jocuri, o minipiscina si o cladire. Si tot aici gasesti langa fitness center o zona verde cu piscina unde domneste o liniste impresionanta. Pasim incet, pentru a nu tulbura relaxarea turistilor retrasi aici, departe de orice zgomot din resort. Insa unul dintre rasfaturile cele mai mari il reprezinta apartamentul prezidential, cu o baie spatioasa, cu vitralii, perfecta pentru luna de miere.

• Hilton. In ciuda istoriei sale intunecate, Hotelul Hilton este unul dintre cele mai frumoase si mai bine pozitionate din Taba. Hilton Taba & Nelson Village se afla la 40 de minute de aeroportul din Taba si 20 minute de mers cu masina, de la aeroportul din Eilat. Cei care stau aici au la dispozitie 3 tipuri de plaja: cea cu nisip fin, daca vrei sa te bronzezi; cea cu pietris, pentru snorkeling si plaja de corali, pentru scufundari. Imediat langa hotel se afla granita cu Israelul, iar de pe terasele cladirii ai panorame asupra Iordaniei, Israelului, Arabiei Saudite si Egiptului. Este recomandat pentru vacantele all inclusive cu familia si pentru distractie. Tot aici se afla cel mai mare cazino din Egipt.

Iti va placea la nebunie promenada rosiatica, presarata cu mii de flori si cu lampadare, torte, hamace, beachbar-uri umbroase, vase orientale de arama si chiar camile. De sus, de pe terasele camerelor, apele turcoaz dinspre mal devin de-un albastru intunecat in departare.
 

De specialitatile culinare egiptene sunt pasionate si vrabiile
 

Sursa foto: acasa.roDeprinse cu viata usoara din resorturile luxuriante aflate in mijlocul desertului, vrabiile egiptene sunt nelipsite de pe terasele restaurantelor. Convietuirea alaturi de turisti pare indelungata, dupa modul in care se apropie de oameni. Imi vad de mancat, dar ma simt cumva privita. In dreapta mea, la doar cativa centimetri, o vrabie pare sa astepte ceva. Ne pandim reciproc pret de cateva secunde, pana o aud facand taraboi, ca si cum mi-ar bate obrazul. Ma simt vinovata, cedez si-i arunc putina paine.

Una dintre cele mai fermecatoare imagini: o fata de masa alba, oranjul sucului de portocale prin care se filtreaza lumina soarelui de dimineata, resturile micului dejun si 3-4 vrabii preocupate maxim de continutul farfuriei.

O metoda simpla sa gusti din foarte multe specialitati locale este chiar pachetul all inclusive. Restaurantul principal al hotelului ofera in fiecare seara un meniu cu tematica din alta tara, dar si cu preparatele locale obisnuite. Este deajuns sa consulti afisele de la intrare pentru a sti programul saptamanii in cauza. In plus, daca vrei sa schimbi decorul, poti face o rezervare la unul dintre restaurantele celorlalte hoteluri din resort si astfel servesti masa din pachetul all inclusive in alt loc. Intreaba la receptie despre sistemul "Dine Around" si vei primi toate informatiile despre posibilitatile pe care le ai.

Sursa foto: acasa.roIn rest, mai exista restaurantele a la carte, cu specific particular (restaurant chinezesc, italienesc, pescaresc etc), unde, insa, masa este contra cost, nefacand parte din pachetul all inclusive. Desi Egiptul este o tara musulmana, in restaurante se serveste alcool. In cazul in care mananci in alta parte decat in restaurantul principal (all inclusive), vei plati destul de mult pe bautura. De exemplu, un pahar de suc (aproximativ 0.33 ml) ajunge si la 4 euro.

Bucataria egipteana se bazeaza mult pe legume si fructe, insa vei gasi si preparate din carne. Desi exista multe sosuri si preparate prajite sau la cuptor, mancarea egipteana este mai usoara decat cea din alte tari musulmane, astfel incat poti fi tentat sa consumi cantitati mari fara a-ti dai seama. Vegetarienii au o multime de variante aici, dar bucataria egipteana este suficient de bogata pentru ca fiecare sa gaseasca ceva gustos, inclusiv carnivorii.

• Karkade. Una dintre cele mai delicioase bauturi pe care le poti savura in Taba (si in intregul Egipt) se numeste karkade. Staff-ul de la hoteluri ne-a intampinat cu aceasta bautura, pe post de welcome drink. Rece si dulce, karkade este o influzie din zamosita (hibiscus), la care se adauga zahar sau miere. Are un gust foarte bun si, desi este foarte dulce, karkade reuseste sa te racoreasca in zilele in care te intorci insetat si obosit la hotel. Trebuie sa fii atent cand o bei, pentru ca pateaza.

Sursa foto: acasa.ro• Fructe si fresh de fructe. Dimineata, la micul dejun, nimic nu este mai bun decat un suc proaspat de mango sau de portocale stoarse in fata ta. Sunt atat de coapte si de bune la gust, incat nu mai ai nevoie de indulcitor. Caisele, bananele, mango-ul, smochinele, merele, guava si grepfruit-ul sunt alte fructe servite la mese. Guava este unul dintre cele mai populare fructe din Egipt. De forma usor lunguiata, galben si putin acid, fructul de guava seamana mult cu o lamaie. Are un gust dulce si este recomandat pentru cei cu stomacul deranjat.

• Molokhiyya. Molokhiyya este o specialitate locala, un fel de tocana din legume verzi, care poate fi insotita sau nu de bucatele de carne.

• Taamiyya. Daca iti plac chiftelutele de post de acasa, atunci trebuie sa gusti si taamiyya. Este vorba despre turtite facute din pasta de bob, prajite in baie de ulei. Invelisul de la taamiyya este crocant, iar miezul, plin de ierburi aromate .

Sursa foto: acasa.ro• Orez. Orezul se pregateste in multe feluri, de la cel simplu simplu, cu bob lung, la cel cu legume. Este foarte usor si bun la gust si recomandat impotriva indigestiilor. Orezul se serveste de obicei ca o garnitura pe langa miel, pui, kofta (chftelute din carne tocata de miel), bamiyya (tocana de okra, carne si rosii) etc.

• Aish. Lipia proaspat facuta si servita in loc de paine se numeste aish. Se serveste la orice preparat dar este preferata in special la sosuri. Exista insa si paine, de la diverse sortimente de chifle (simple, cu nuca, cu susan etc) la paine – toaster, care poate fi prajita rapid pe gratar.

• Sosuri (mezzes). Sosurile se mai numesc si “mezzes” si sunt servite de obicei la inceputul mesei, pentru deschiderea apetitului. Fuul este unul dintre ele si consta din piure de bob, cu suc de lamaie, ulei si ierburi. Un alt sos intalnit peste tot prin restaurante este hummusul, preparat din naut cu ulei si pasta de susan. Daca iti plac vinetele, atunci incearca babaghanoush, un sos facut din vinete la gratar si pasta din seminte de susan.
 

Este bine sa stii
 

Moneda nationala. Moneda nationala este lira egipteana . 1 dolar = 5.5 lire egiptene; 1 euro = 7.5 lire egiptene.

Fotografiere si filmare. Pe drumul dintre hoteluri si in afara Tabei exista din loc in loc puncte de control, unde sunt solicitate pasapoartele turistilor. In aceste puncte, fotografierea si filmarea sunt interzise.

Bacsisul. Bacsisul (sau baksheesh -ul) este o practica uzuala in Egipt, chiar si pentru cele mai neinsemnate servicii (inclusiv cele nesolicitate dar primite). Este bine sa ai la tine ceva marunt (fie piastri, in moneda egipteana, fie centi), pentru ca vei avea nevoie de cand pui piciorul in hotel.

Sanatate. Este recomandat sa ai la tine medicamente impotriva insolatiei, racelii si, mai ales, impotriva bolilor digestive. In Egipt este recomandat sa bei numai apa imbuteliata. Una dintre marcile cele mai cunoscute este Baraka. Orice ai alege, cumpara intotdeauna numai sticle care au sigiliu. O sticla de 0.5l costa in jur de 3 dolari.

O boala a turistilor foarte des intalnita in Egipt este tulburarea gastrica, manifestata prin diaree. Sunt recomandate orezul, fructul de guava sau apa plata cu suc de lamaie. Exista si medicamente locale pentru aceasta afectiune, iar preturile in farmaciile din Egipt sunt foarte modeste. Poti vorbi cu personalul hotelului, cu ghidul sau reprezentantul agentiei si vei primi imediat asistenta necesara.
 

Citeste si articolele:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea