Vacante

#castle zaman #aquaba #pharoah’s island #manastirea sfanta ecaterina #sinai #muntele lui moise #taba egipt #taba #egipt #perfect tour

Vacanta in trei tari: atractii egiptene in Sinai (II)

Un inel de la Sfanta Ecaterina, protectoarea fericirii, o fortareata rasarita ca din alte vremuri, in frumosul Golf Aqaba si una dintre cele mai romantice seri, pe terasa Castelului Zaman: asa arata cateva dintre atractiile Sinaiului pentru cei care doresc de la Egipt o altfel de experienta.

Peninsula Sinai se afla pe teritoriul egiptean intre Marea Mediterana si Marea Rosie, legand Africa de sud-vesul Asiei. Zona a devenit in ultimii ani o destinatie turistica importanta pentru Egipt, oferind numeroase posibilitati de petrecere a timpului, de la diverse sporturi (pescuit, snorkeling, calarie, inot, windsurfing etc) la safari pe cai, pe camile sau cu jepp-ul, in desert.

Printre cele mai importante zone care merita o vizita sunt Dahab, Insula lui Saladin, Manastirea Sfanta Ecaterina, Taba, Sharm El-Sheikh, Colored Canyon, Zaman Castle sau Blue Desert. Iti prezentam in continuare 3 locuri: de istorie - Insula lui Saladin, de religie – manastirea sfanta ecaterina si de visare – Castelul Zaman.

La Manastirea Sfanta Ecaterina crestinii primesc inelul fericirii

Manastirea Sf Ecaterina, SinaiIn Peninsula Sinai se afla una dintre cele mai importante manastiri ale crestinatatii: Sfanta Ecaterina. Ni se povesteste ca cei veniti aici pot urca pe Muntele lui Moise , unde acesta a primit tablele cu cele 10 porunci. De obicei se porneste noaptea, iar urcusul dureaza intre 1h 30min si 2h.

Turistii au ocazia sa prinda rasaritul pe varf, despre care se spune ca este una dintre cele mai intense experiente spirituale ale Sinaiului. Dimineata, dupa rasaritul soarelui, se coboara la manastire. Lacasul de cult este deschis publicului numai 2 zile pe saptamana, pana in orele pranzului. Dupa 12:00 pm crestinii precum romanii, rusii sau grecii pot ramane in interiorul bisericii, pentru a participa la slujba si a se inchina la moastele sfinte. Ne pregatim pentru aceasta sansa, gandindu-ne ce acatist am putea scrie si ce obiecte sa sfintim aici.

Mai ales pentru femei locul este unul deosebit. Fiind protectoarea fericirii, Sfanta Ecaterina este simbolizata printr-un inel oferit credinciosilor de catre preoti. Se spune ca-i ajuta pe cei singuri sa se casatoreasca. Chiar daca ti se ofera un inel in cadrul ceremoniei, poti cumpara unul la fel pentru prieteni din libraria manastirii (aproximativ 3 euro/bucata), pe care-l sfintesti apoi in biserica. In librarie gasesti de la carti si albume dedicate Sfintei Ecaterina si regiunii Sinai la crucifixe, icoane pictate pe lemn si rozarii. Curtea Manastirii Sf Ecaterina, SinaO icoana de marime medie costa 17 euro, iar una mica, 3-4 euro. Poti plati in lire egiptene, dolari sau euro, iar restul se primeste in moneda cu care ai platit. Doua lire egiptene inseamna cam 1 leu (1 EGP = 0.55 RON). Preturile din libraria manastirii nu se negociaza.

In interiorul bisericii fotografiatul si filmatul sunt interzise, dar in curtea manastirii acestea sunt permise, gratuit. Daca participi la slujba, poti lasa si un acatist, pentru a fi citit pe loc, de unul dintre preoti. Daca vrei, lasi cateva monede intr-un recipient, pentru ajutarea bisericii. Sunt acceptate lirele egiptene, euro sau dolarii.

Dupa inchinarea la sfintele moaste, mergi sa vezi biblioteca. Cea de la Manastirea Sfanta Ecaterina este considerata cea mai veche biblioteca crestina din lume. Cladirea pastreaza o colectie de manuscrise si icoane vechi, precum si obiecte de cult. Printre aceste obiecte exista donatii ale unor domnitori romani (Printul Ieremia Movila, Matei Basarab, Printul Mircea al II-lea al Valahiei) catre lacasul religios.

exteriorul Manastirii sf EcaterinaIcoanele cu Fecioara Maria si cele cu Iisus Christos sunt capodopere ale scolii bizantine de iconografie dintre secolele VI-XVIII. Gasesti aici: “Bunavestire” (tempera pe lemn, secol XII tarziu), “Fecioara si pruncul” (mozaic pe lemn, circa 1200), “Primirea Legilor de catre Moise” (tempera pe lemn, inceput de secol XIII) etc. Tot in biblioteca exista fotografii vechi ale manastirii ("Early photographs of the Sinai Monastery Ordnance Survey of Sinai, 1868”, precum si picturi ilustrand scene din viata Sfintei Ecaterina. Biletul de intrare la biblioteca te costa 10 lire egiptene.

Alte doua atractii ale manastirii sunt Fantana lui Moise, unde se spune ca acesta si-a cunoscut viitoarea sotie si tufa apartinand de Chapel of the Burning Bush. Acesta din urma este considerat cel mai sacru loc al manastirii, deoarece se crede ca frunzisul provine din arbustul de flacari pe care l-a vazut Moise. S-a construit aici o capela dedicata Sfintei Fecioare. Turistii se fotografiaza sub ramurile inverzite, prinzand una cu o mana si punandu-si o dorinta. De fapt, frunzisul inconjurat de gard este plin de biletele pe care lumea si-a scris dorintele.

Si pentru ca este loc de pelerinaj si o foarte importanta atractie turistica a Egiptului, in jurul manastirii nu lipsesc negustorii, care isi ofera serviciile si produsele: vaze de alabastru, piramide in miniatura, covoare, plimbare pe camila si altele. Ni se cere chiar si moneda euro contra celei egiptene. Nu uita sa te tocmesti de fiecare data cand cumperi un suvenir. Daca te cazezi in Taba, poti alege o excursie optionala la manastire. Te costa 50 euro (tarif si bacsis incluse), conform agentiei Perfect Tour.

Istorie milenara: Insula lui Saladin

Insula lui SaladinVizitand Taba, ajungem la unul dintre monumentele egiptene intrate in patrimoniul mondial UNESCO. La doar cativa km de Taba, in Golful Aqaba, se afla o insula cu o cetate a caror istorie coboara mult in timp: Pharoah’s Island. Potrivit documentelor istorice, insula a fost atestata prima data intre 969-936 i. Hr. Cruciatii au construit pe insula o fortareata la inceputul secolului al XII-lea pentru protejarea celor care veneau in pelerinaj la Ierusalim si la Manastirea Sfanta Ecaterina. Zona mai este cunoscuta si ca “Insula lui Saladin”, din cauza cuceririi acesteia in 1170 si reconstructiei fortaretei.

Astazi, cetatea si insula au devenit atractii turistice importante pentru cei care viziteaza orasele Aquaba, Eilat sau Taba. O croaziera la Pharoah’s Island iti ofera posibilitatea sa admiri apusul soarelui la bordul unui vas de croaziera si sa iei o cina romantica pe Marea Rosie. Peisajul este impresionant, deoarece plimbarea iti permite sa admiri panorama asupra Iordaniei, Arabiei Saudite, Israelului si rivierii egiptene. Croaziera costa 27 euro de persoana, conform agentiei Perfect Tour.

Panorama romantica asupra celor 4 tari: Castle Zaman

Zaman Castle, piscinaCand mergi in regiunea Sinai, la jumatatea distantei dintre Taba si Nuweiba dai peste un soi de cetate veche, cocotata pe o stanca desertica. Castelul Zaman (“Castelul din trecut”) are o terasa cu o panorama impresionanta asupra Golfului Aqaba, de unde pot fi zarite nu mai putin de 4 tari: Egipt, Arabia Saudita, Iordania si Israelul.

Daca vei alege intr-o vacanta romantica cu persoana iubita in Taba, nu rata o cina la Castle Zaman. Impreuna cu grupul roman, am ajuns inainte de apusul soarelui. Se spune ca apusurile si rasariturile sunt impresionante, de aici, de sus.

Am constatat ca nu sunt deloc vorbe goale. Zaman este ca o poarta spre trecut, datorita bucatilor mari de piatra si a barnelor de lemn vechi, asezate cu grija, deschizand panorama asupra intregului golf care se intinde in valuri turcoaz la picioarele noastre.

Zaman Castle, terasaAerul de vechi se combina intr-un mod fericit cu elementele moderne, creand un decor stilat. Intr-o parte a terasei un televizor LCD este prins intr-o rama de lemn cu obloane, facand si mai spectaculoase imaginile color de pe ecran. Nu ca ne-ar fi interesat sa ne uitam la emisiuni. Eram prea preocupati sa fotografiem panorama asupra golfului, care iti taie rasuflarea.

Daca vrei doar sa lancezesti, in murmurul unei muzici in surdina, te poti tolani pe un puf ascuns sub un cort incropit din panza de sac, in timp ce valurile se sparg de stanca, in prapastia deschisa la marginile terasei. Cortul este numai bun pentru amorezii doritori de intimitate. Refrenurile vin din muzica braziliana sau chill out.

Ulcioare de lut, lampadare si torte presarate printre stanci, piscina turcoaz, bancutele, toate creeaza o atmosfera calda, de relaxare. Zaman este renumit pentru mancarea de aici. Felurile se prepara indelung, la foc mic, dupa metode vechi egiptene, folosite de beduini. Astfel, un fel de mancare poate fi gata in cateva ore, prin urmare este recomandat sa-ti rezervi jumatate de zi daca doresti sa iei masa aici. Iata cateva propuneri din meniu: Fish 4Play, Food Orgy, Turkey Frenzy, Beef Legs, Lamb Feast, Mother of all filetts, Ice cake.

La caderea intunericului, terasa este luminata numai de lampile de exterior si de luna, ridicata deasupra golfului. Linistea, atmosfera relaxanta si romantica fac din acest obiectiv o destinatie potrivita pentru serile in doi sau cu persoanele dragi.

Vino cu noi si maine, in cea de-a treia tara, Iordania. Vom descoperi impreuna Orasul Pierdut, Petra.

Citeste si articolele:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea