Vacante

#grecia #insula #thassos

Vacanta in Thassos, traditii vii si frumusete naturala

Thassosul este cunoscut pentru modul in care si-a pastrat cultura si traditiile grecesti, mergand in paralel cu dezvoltarea centrelor turistice. Bogatiei istorice reprezentanta de numeroasele situri arheologice i se alatura frumusetea naturala muntoasa, combinata cu apele limpezi ale Egeei.

Ce poti vizita in thassos

Thassos-ul se afla in nordul Greciei, in apropierea orasului Kavala. Pe insula se afla mai multe monumente istorice, sate pitoresti si plaje cu nisip fin.

Unele plaje ofera posibilitatea de a practica sporturi acvatice. Insula este apreciata gratie multitudinii de plaje si diversitatii acestora, unele fiind destul de zgomotoase, in timp ce altele sunt mici si linistite.

In ceea ce priveste viata de noapte, aceasta este reprezentata de barurile si cluburile de pe insula, insa Thassos-ul nu este in mod predilect o destinatie ideala pentru nightlife. Principalele localuri sunt in Limenas, Potos si Limenaria.

Daca esti amator de shopping, in magazine gasesti produse din piele, bijuterii, textile, dulciuri, carpete, miere etc. Vinul produs in Thassos este considerat unul dintre cele mai bune din Grecia.

Thassos este o insula muntoasa, iar padurile de pini, stejari, platani si brazi coboara pana la plajele scaldate de mare,  pe teritoriul maslinilor. Pentru iubitorii de drumetii se pot face plimbari in muntii impaduriti. Pe insula exista izvoare naturale, cu apa potabila, care este cu atat mai pretioasa cu cat de obicie pe insule apa de baut trebuie adusa din alte parti. Varful cel mai inalt se numeste Ipsarion si atinge o inaltime de 1127 de metri.

Limenas. Aflat pe coasta de nord a insulei, orasul Limenas este un amestec de situri arheologice si cladiri moderne. Turistii dispun aici de magazine, taverne, cafenele si au posibilitatea sa viziteze bisericile, amfiteatrele si portile vechi ale orasului.

Thassos insulaLimenaria. Este al doilea oras ca marime, dupa Limenas, de care-l desparte o distanta de numai 42 km. Asezat pe coasta de sud-vest a insulei Thassos, Limenaria este o destinatie potrivita pentru cei care cauta cat mai multe experiente tipic grecesti.

Orasul este plin de cafenele, baruri, magazine si shop-uri de suveniruri. Gastronomia  greceasca este bine reprezentata aici, in tavernele statiunii. Turistii pot sa se bucure de soare si apa pe plajele micute si cochete. Este un loc potrivit pentru vacantele de relaxare, pentru familii si cupluri.

Panagia village. Panagia este un sat traditional, aflat in sudul capitalei, bogat in vestigii istorice. Turistii viziteaza aici biserica, o constructie veche si faimoasa in regiune. Ai ocazia sa gusti din preparatele locale in tavernele si cafenelele din sat si sa cumperi dulciuri facute dintr-un sirop dulce. Strazile pavate sunt strajuite de case vechi, ridicate in stil traditional, insa exista si constructii moderne. Plaja cea mai cunoscuta se numeste Golden Beach (Chrissi Ammoudia). Se spune despre Thassos ca detine cele mai multe plaje dintre toate insulele grecesti, Golden Beach fiind cea mai buna de pe aceasta insula.

Archaeological Museum of Thassos. Muzeul de Arheologie se afla in capitala insulei, Limenas. Muzeul gazduieste colectii unice de exponate datand din perioada secolul 7 i. Hr – secolul 7 d. Hr. Poti vedea creatii de sculptura, arhitectura si olarit, iar o parte dintre exponate pot fi vizitate gratuit, in gradina muzeului.

Monastery of the Archangel MichaelMonastery of the Archangel Michael. Manastirea Arhanghelului Mihail se afla la 25 km de capitala insulei si reprezinta unul dintre cele mai importante obiective turistice din Thassos. Construita in secolul al XVIII-lea, manastirea detine o colectie de piese religioase si creatii realizate de calugari. Printre acestea, cea mai renumita este o bucata din cuiul de pe crucea Mantuitorului. Daca vei vizita manastirea, trebuie sa te imbraci corespunzator, cu haine care sa acopere bratele si picioarele.
 

Specialitati culinare in Thassos

Bucataria din Thassos se bazeaza pe mancaruri simple, facute din carne si legume. Cea mai mare diversitate de localuri o gasesti in Limenas. Daca insa vrei o experienta mai personala, cu o amprenta puternic locala, alege tavernele din satele de pe insula.

Poti incerca aperitivele locale (mezedes) intr-o ouzerie (local unde se serveste bautura traditionala ouzo) sau in localurile numite mezedopolio, unde clientii gasesc bere si vin facute pe insula. Ca preparate, poti incerca chiftelute, branza, masline, tzatziki, fasole si diferite soiuri de peste.

branza feta, ThassosDaca vrei sa gusti din specialitatile locale, alege o portie de musaca. Este pregatita cu vinete si carne de miel . Alte variante sunt pastitsio, preparat din carne de miel sau de capra, cu macaroane si rosii sau stifado, un fel de mancare avand la baza carne de vitel si rosii. Printre cele mai cunoscute produse care se fac aici sunt vinul si mierea.

O masa pentru o persoana, cu un singur fel principal si fara bautura, ajunge la aprotimativ 8 euro. Pentru o masa de doua persoane, cu feluri principale si bautura, pretul total este de aproximativ 20 – 30 euro. Daca vrei bere, o sticla te costa in jur de 5 – 6 euro, iar pentru cocktailuri platesti intre 4 si 8 euro.
 

Cat te costa o vacanta in Thassos

Insula este extrem de atractiva din punct de vedere al unitatilor de cazare. Preturile sunt foarte accesibile, iar tipurile de hotel sunt pentru toate buzunarele. Gasesti oferte la operatorii de turism ( oferte charter , sejururi cu avion/autocar inclus) sau poti face rezervare direct la hotelieri.

In iulie si septembrie, o saptamana pe insula Thassos te costa intre 269 si 339 euro, conform agentiei Escape Travel. Pachetul asigura transport cu autocarul, 7 nopti de cazare intr-un hotel de 4 stele cu mic dejun, insotitor de grup pe durata transferului si asistenta turistica.
 

Este bine sa stii

Clima. Localizarea insulei, in partea cea mai nordica a Greciei, face ca Thassos-ul sa aiba o clima ceva mai rece, in comparatie cu alte insule ale tarii. Perioada calda incepe prin aprilie si dureaza pana la mijlocul lunii noiembrie. Primavara vremea este insorita si placuta, in timp ce vara se fac resimtite temperaturile mari. Iernile in Thassos sunt umede, cu temperaturi scazute.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea