Vacante

#galerii de arta #muzeu #turisti #muzee europa #muzee #vacanta europa #europa #vacanta

Vacanta in Europa: cum planifici vizita la muzee

Vizitarea unui muzeu pare cel mai simplu lucru din lume, pentru ca adesea astfel de obiective turistice apar in cale si opresc turistul din drumul lui pentru scurta vreme. Ce se intampla insa daca planifici in detaliu o astfel de vizita? In metropolele europene extrem de ofertante cultural, precum Roma, Paris, Florenta sau Londra, o astfel de planificare iti poate aduce multe beneficii.

Iata in continuare ce ai de facut:

1. Pass-ul turistic: sute de muzee cu intrare libera

Foarte multe orase europene dispun de un pass turistic , care acorda gratuitati si reduceri la muzee, galerii de arta, restaurante, magazine, transport in comun etc. In planificarea unor vizite la muzee, pass-ul turistic joaca un rol important, pentru ca include un numar impresionant de mare de astfel de muzee, care sunt de obicei gratuite, cu ajutorul acestui produs.

2. Selectie in functie de interese: ce-mi place si ce nu

Cand planifici vizitele la muzee, trebuie sa le selectezi pe acelea care inseamna ceva pentru tine. Un turist se poate sa fie hotarat sa urce in Tour Eiffel, dar o vizita la Centre Pompidou sa i se para pierdere de vreme, deoarece nu reuseste sa simta nimic in fata artei contemporane. Mai aprofundat, in unul si acelasi muzeu, mai ales in cele mari si foarte mari, este recomandata o vizita pe sectiuni. Pe site-urile oficiale gasesti toate expozitiile pe care le poti vizita si nu mai trebuie decat sa alegi salile care te intereseaza. Luvru este un exemplu foarte bun in acest sens. Detalii gasesi in articolul Cum sa vizitezi muzeul Luvru intr-un mod placut.

muzeu turisti3. Rezervarea la muzeu: greu dar nu imposibil

Daca te nimeresti prin Padova o zi sau doua, este pacat sa pleci din acest oras fara sa vizitezi una dintre cele mai cunoscute capele ale Italiei, Capela Scrovegni. Galeria de fresce de aici este considerata capodopera suprema a lui Giotto si totodata unul dintre momentele-cheie ale artei occidentale. Insa pentru a ajunge la Scrovegni trebuie sa faci rezervare cu 24h inainte, iar accesul se face la ore fixe, in grupuri limitate la 10 persoane. Detalii despre acest obiectiv gasesti aici.

Muzeul Jucariilor PragaAlte atractii turistice foarte importante, la care accesul este posibil numai cu rezervare, sunt Palatul Alhambra, din Granada (Spania) si biserica din Milano unde exista pictura lui Leonardo da Vinci , “Cina cea de taina”.

Alte muzee nu impun rezervarea, insa este totusi bine sa o faci, din cauza numarului foarte mare de turisti care vin aici. De exemplu, Palatul Uffizi sau Muzeul Vaticanului sunt astfel de locuri unde se recomanda o rezervare pentru a intra de la bun inceput, evitand cozile foarte lungi.

4. Afla zilele in care muzeul este deschis: o planificare inteligenta, pe zile

Brooklyn Museum, scena eroticaPare un lucru banal, insa cunoasterea zilelor de functionare a muzeului reprezinta un pas in plus in planificarea unei vacante reusite. In zilele in care muzeele sunt inchise, iti poti face un alt program, mergand in alte locuri: patinoare, teatre, cinematografe, parcuri si gradini, zoo, delfinarii, plaja etc. Majoritatea muzeelor sunt inchide o zi pe saptamana, care de obicei este lunea.

5. Orele de program: nocturna poate fi solutia

Este important sa stii si orele pana la care este deschis muzeul, pentru ca unele dintre ele se pot inchide foarte devreme (16:00), altele au nocturna de cateva ori pe saptamana (un exemplu este Luvrul). Nocturna este o varianta foarte buna sa te plimbi prin galeriile de arta la ore tarzii (dupa 20:00), avand mai mult spatiu si mai multa liniste , pentru ca numarul turistilor scade simtitor.

Versailles Galeria OglinzilorLa muzeele mari, foarte cunoscute, mergi fie la prima ora, fie la finalul programului. In cazul in care calatoresti cu un ghid organizat, care iti cere sa te trezesti cu noaptea in cap pentru o astfel de vizita, asculta-l, pentru ca el stie foarte bine de ce iti cere un astfel de sacrificiu, din experienta acumulata.

6. Vizita la muzeu: experienta de neuitat vs “M-am saturat de pietrele astea. Mi-e foame!”

Suna oarecum exagerat, dar nu este. Gandeste-te la un domeniu care te fascineaza, apoi imagineaza-te intr-un muzeu dedicat acelui domeniu. In mod sigur pentru tine exponateMuzeul de istorie legala medievala, Vienale sunt profund seducatoare, pe cand o alta persoana poate sa nu fie deloc impresionata, daca nu-ti impartaseste aceleasi preocupari. Este bine, asadar, sa ai un minim de cunostinte despre locurile pe care le vizitezi.

Iar daca nu ai timp sa te documentezi, cel mai tare atuu pe care-l poti scoate din maneca este un ghid. Uita de dezamagirile avute in vacanta cu unii ghizi. In multe tari puternic dezvoltate prin turism, ghizii sunt adevarati profesionisti in domeniul lor. In Grecia, de exemplu, ghizii trec prin examene extrem de grele, cu foarte multi candidati pe un loc, astfel incat si serviciile oferite sunt calitative.

Ghizii locali iti prezinta muzeul asa cum nu te-ai fi asteptat, iti povestesc picanterii despre personajele din picturi , fac joculete, distribuie pliante, creeaza o intreaga poveste in jurul unui obiectiv. Iar cand pleci dintr-un muzeu arheologic, dupa o astfel de prezentare profesionista, nu vei mai auzi pe nimeni mormaind “M-am saturat de pietrele astea. Hai sa mergem la cumparaturi!”.

Alte articole pe aceeasi tema:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea