Indiferent ce program ti-ai facut pentru vacanta in Italia, cand ajungi in aceasta tara mai mult ca sigur vei dori sa mananci pizza facuta la ea acasa sau, cel putin, sa gusti din ea. Pizza a facut celebra Italia si s-a raspandit in intreaga lume ca mancare favorita, iar turistii care viziteaza aceasta tara, oricat de diferiti ar fi, vor dori intotdeauna sa vada cum este o pizza italiana . Si pentru a nu avea parte de dezamagiri, este bine sa stii cateva lucruri despre locurile in care vei gasi un preparat demn de faima lui.
Cum se prepara cea mai buna pizza
Se spune ca cea mai buna pizza trebuie facuta in cuptor de lemne. De aceea, este bine sa te orientezi dupa localurile italienesti care au asa ceva. Trebuie sa stii ca astfel de cuptoare se incalzesc indelung, fiind nevoie de cateva ore pentru a ajunge la temperatura potrivita. Tocmai de aceea, multe pizzerii se deschid seara.
In general, pizza italiana facuta in cuptor de lemne are un blat subtire, nu pufos si este de marimea unei farfurii plate. O pizza considerata buna in Italia trebuie sa aiba coaja fina si usoara. De obicei, aluatul este facut cu o zi inainte si lasat sa dospeasca aproximativ 10-15 ore. Cei care fac pizza sunt cunoscuti sub numele de “pizzaioli”. Adevaratii pizzaioli sunt considerati maestri ai acestui produs, deoarece, pentru a ajunge cu adevarat priceput, trebuie sa faci o ucenicie de 2-3 ani.
Felul in care este preparata si modul cum arata difera de la o regiune la alta a Italiei, fiecare zona realizandu-si propria versiune de pizza, cu ingrediente locale. In Verona, se face pizza Veronese, cu ciuperci si prosciutto crudo. Daca mergi in Sicilia, gasesti tipuri de pizza cu topinguri diferite, de la fructe de mare la masline verzi. Anual, in Italia are loc o sarbatoare dedicata pizzei, Festa della Pizza.
Pentru o pizza traditional italiana se folosesc anumite ingrediente: un anume sortiment de faina, rosii decojite, apa naturala, sare de mare, ulei de masline extravirgin etc. Un alt ingredient foarte apreciat este mozzarella di bufala (mozzarrela de bizon), un produs din lapte, specific regiunii meridionale a Italiei.
Unde poti manca cea mai buna pizza in Italia
Napoli este considerat prin traditie orasul de origine a pizzei, iar cel mai cunoscut fel de pizza de aici este Margherita. Se spune ca acest fel simplu de pizza ar fi fost creat prima data pentru Regina Margarita. pizza margherita contine mozzarella, busuioc proaspat si sos de rosii. Un alt fel de pizza reprezentativ pentru Napoli este Pizza Marinara , care se prepara din ansoa, oregano si usturoi.
Daca vrei sa mananci pizza napoletana intr-un local deosebit, incearca L’Antica Pizzeria Da Michele. Este un local vechi, cu o istorie lunga, din 1870. Gasesti detalii despre acest local pe site-ul oficial. Pizzeria este bine situata, in centrul istoric al orasului, pe Via Colletta.
Daca esti genul care mananca la pizza mananca mereu si marginea, atunci probabil iti va placea Pizza Bianco . Este o forma extrem de simpla de pizza, asemanatoare mai degraba cu o focaccia . Preparatul este realizat din faina, apa si drojdie, peste care se pune ulei de masline si sare.
Dupa ce aluatul este scos din cuptor, produsul se taie in bucatele si vandut in functie de greutate. In Roma, un loc cunoscut pentru Pizza Bianco este Campo di Fiori. Pizza Bianco poate fi mancata simpla sau folosita in sandwich-uri cu diverse sortimente de carne sau branzeturi.
Daca vizitezi Florenta si vrei sa iei masa intr-un local cu bucatarie traditionala florentina, poti incerca i`Lorenzaccio. Localul, aflat intr-o cladire istorica, este chiar in centrul metropolei, langa Palazzo Vecchio, foarte aproape de Galleria degli Uffizi. Pizza servita aici se prepara in cuptor de lemne. Detalii despre meniu si preturi gasesti pe site-ul oficial.
Ce trebuie sa stii cand comanzi pizza in Italia
1 Verifica in ghidul turistic localurile recomandate pentru pizza, din regiunea in care te afli.
2 Alege localurile unde pizza se prepara in cuptor de lemne.
3 Alege variantele de pizza care au marimea normala, pentru o persoana.
4 Nu merge pe ideea ca in Italia pizza trebuie sa fie foarte buna peste tot. Exista multi turisti dezamagiti de aceasta experienta.
5 Alege localurile in functie de timpul avut la dispozitie. Daca vrei sa iei masa in oras, mergi intr-o pizzerie seara. Multe dintre pizzeriile traditionale se deschid doar seara, astfel incat poti lua cina aici.
Pretul mediu pentru o pizza este 7-9 euro. In timpul zilei, daca te grabesti, poti sa cumperi pizza la bucata, din magazinele “pizza al taglio”. Pretul este stabilit dupa ce este cantarita.
6 Evita localurile pentru turisti. In orasele turistice foarte importante, cum este Roma, majoritatea pizzeriilor functioneaza pentru turisti, insa acest lucru nu este neaparat avantajos. In primul rand, pizza nu este in mod obligatoriu cea traditionala, iar preturile pot fi nejustificat de mari.
7 Incearca pizzeriile care sunt membre l'Associazione Verace Pizza Napoletana, o asociatie care se ocupa cu prezervarea si promovarea pizzei napoletane autentice in lume.