Ai auzit vreodata de "lacul diavolului"? Se spune ca cine moare inecat acolo se transforma in stana de piatra. Acesta se afla in Tanzania si poarta numele de Natron.
Lacul Natron din Tanzania este de multi ani invaluit intr-o aura de mister. Acest lucru se datoreaza proprietatilor sale unice si efectelor dramatice asupra faunei locale. Potrivit legendei, acest lac are puterea de a transforma in piatra orice creatura care ia contact cu apa.
De ce se intampla asta? Lacul si-a castigat aceasta reputatie inspaimantatoare din cauza concentratiei extrem de ridicate de sare si soda caustica, care provin din izvoarele geotermale si din activitatea vulcanica din zona. Temperatura lacului poate ajunge chiar si la 60 de grade Celsius, iar alcalinitatea extrema, cu un pH intre 9 si 10.5, il face un mediu ostil pentru majoritatea vietuitoarelor. Astfel, vietuitoarele care nu sunt adaptate la aceste conditii si care intra in contact cu apa sunt rapid conservate. Practic sunt transformate in statui de piatra.
Ce se intampla la lacul Natron, blestem sau reactie chimica?
Conform legendei, lacul este pazit de spirite stravechi, care ii pedepsesc pe cei care indraznesc sa se apropie prea mult. Din acest motiv locuitorii din jurul lacului au evitat sa se aventureze vreodata prea aproape de malurile acestuia. Realitatea stiintifica insa, explica fenomenele bizare prin chimia lacului. Chiar si asa, legenda Lacului Natron continua sa fie povestita si repovestita interpretata in fel si chip de la un an la altul. Un aspect important de precizat este faptul ca lacul are o culoare usor sangerie, ceea ce sugereaza un loc primejdios.
Ce se intampla de fapt in lacul Natron
Realitatea este ca nimic nu se transforma in piatra, ci sunt conservate de substantele chimice din apa, devenind statui acoperite de sare. Lacul Natron se intinde pe aproximativ 150 de kilometri patrati. Dimensiunile sale pot fluctua considerabil in functie de sezon si de cantitatea de precipitatii.
In zona lacului Natron este singurul loc din lume unde aceasta specie isi depune ouale. Compozitia chimica a apei impiedica accesul pradatorilor, transformand regiunea intr-un sanctuar sigur pentru cuiburile acestor pasari.