Vacante

#aspendos #turcia #side

Turcia exclusivista: viziteaza insoritul Side (II)

In Side, valurile marii se izbesc cu putere de tarmul coplesit de soare, in timp ce ruinele albe ale templului tenteaza turistii sa se fotografieze. Liniste, verdeata, culoare si un bazar primitor, care te cheama sa-i gusti comorile. Asa arata o zi obisnuita intr-una dintre cele mai pitoresti statiuni turcesti de la Mediterana.

Aflat pe o mica peninsula de la Mediterana, Side este un oras cochet, in care lungii ani de istorie se combina intr-un mod armonios cu arhitectura moderna si viata de noapte cautata de turisti. Se crede ca orasul a fost constituit undeva prin secolul 7 i. Hr, astfel incat zona poarta numeroase amprente istorice.

Pasind pe un drum istoric 

Inca de la inceput Side te impresioneaza cu bogatiile sale istorice si arhitecturale. Mergand pe drumul de acces, am trecut prin poarta orasului, care dateaza din epoca elenistica. Tot acolo exista inca portiuni din zidurile de aparare ale orasului. Una dintre atractiile majore o constituie Amfiteatrul din Side, construit in secolul II d. Hr. Era cea mai mare constructie de acest gen, din vechea Pamfilie, cu o capacitate de 17.000 de locuri.

Pe soseaua principala, la intrarea in oras grupul nostru a dat peste Muzeul din Side, gazduit intr-o veche baie romana, constructie de secol V e.n. Dupa 1960, cladirea a fost folosita ca muzeu. Inauntru gasesti piese din perioada elenistica, romana si bizantina, de la statui la frize, altare, amfore, inscriptii, coloane sau sarcofage.

Muzeul din SideDaca nu ai chef sa vizitezi muzeul, fa cel putin o plimbare prin situl arheologic aflat in curtea muzeului. Printre copaci sunt presarate diverse sculpturi de piatra, iar in capat privelistea umbroasa a gradinii se deschide in plin soare asupra Marii Mediterane. Panorama este deosebit de frumoasa si merita sa faci cateva poze aici. Pentru muzeu se plateste o suma de 10 lire turcesti, iar in curte accesul este liber.

Mergand mai departe, drumul principal din Side trece pe sub un arc monumental din secolul al IV-lea. Sub arc se afla o fantana (nymphaeum) dedicata imparatilor Vespanian si Tinus, in fata careia de obicei iti fac poze turistii. Apoi o poti apuca pe vechiul drum catre port. Acesta este dominat de Templul lui Apollo, ale carui coloane troneaza intr-o zona scaldata de soare. Fa o plimbare pe jos printre ruine si bucura-te de zgomotul valurilor care se lovesc cu putere de stanci.

Stradutele pietonale  sunt pline de terase si magazine. Locuitorii din Side sunt obisnuiti cu turistii din Romania, pe care-i saluta si-i invita sa incerce produsele locale. Ai de ales dintr-o sumedenie de cutii cu variante de rahat turcesc (lokum), gasesti haine, saluri, magneti de frigider , narghilele si multe altele. Daca nu esti pregatit sa cumperi, vei face cel putin conversatie si vei incerca gratuit un produs local.

La cascada Manavgat turistii merg desculti

cascada Manavgat, TurciaDaca vrei sa faci un popas la pranz sau spre seara, pentru a te relaxa putin si a manca ceva bun, opreste-te la Cascada Manavgat. Cascada se afla pe raul cu acelasi nume, in apropierea orasului Side. Cascada nu este inalta, insa din pricina fortei valurilor, apa rabufneste peste mal, acoperind cu o panza rece aleea asfaltata. Daca vrei sa fotografiezi cascada de aproape, este bine sa ai incaltaminte rezistenta la apa sau sa umbli descult.

Langa cascada vei gasi ceainarii si restaurante unde poti gusta din preparatele pescaresti. In zona se pot face picnicuri si plimbari cu vaporasul pe rau. Daca vrei sa gusti dintr-un preparat traditional, alege o portie de gozleme, un soi de placinta dintr-o foaie mare de aluat, umplut cu spanac, branza feta, carne tocata sau ou. Vei intalni turcoaice care pregatesc uriasele foi de aluat si le prajesc pe gratar, in fata clientilor. In zona cascadei exista tarabe cu suveniruri, de la panze la statuite, ceaiuri si narghilele. Preturile insa sunt destul de mari, astfel incat ar fi bine sa negociezi serios. Pentru a vizita cascada Manavgat platesti un bilet de 2.5 lire turcesti (TL).

Aspendos , iscusinta arhitecturala

Daca te afli in Side, merita sa faci o excursie de 40 de minute pana in Aspendos (Belkis sau Belkiz dupa denumirea locala). In partea central-sudica a Turciei gasesti vechiul oras, unde se afla cel mai bine conservat amfiteatru roman din lume: Amfiteatrul din Aspendos.

Amfiteatrul din Aspendosa) Amfiteatrul. Grupul nostru a ajuns in in fata uriasei cladiri a amfiteatrului, aflata intr-o zona oarecum pustie. Nu exista magazine, restaurante sau hoteluri, insa gasesti cateva tarabe de la care iti poti cumpara un suc. Pe arsita verii este foarte important sa te hitratezi tot timpul in Turcia.

Construit in secolul II la comanda imparatului Marcus Aurelius, monumentul avea pe vremuri o capacitate de 15.000 de locuri. Datorita faptului ca este inchis total de ziduri, amfiteatrul se bucura de o acustica foarte buna. Inca se mai organizeaza spectacole aici, iar de la jumatatea lui iunie pana la jumatatea lunii august are loc aici Festivalul de Opera si Balet din Aspendos.

Daca vrei sa faci fotografii deosebite, urca-te cu grija pe scarile foarte inalte ale amfiteatrului, pana in varf. De acolo vei capta cel mai bine arcul amfiteatrului. De la ferestrele sapate in piatra, cu zabrele de fier poti fotografia si panorama asupra campiilor verzi intinse in vale. Urcarea si coborarea pe trepte constituie o adevarata provocare. Este bine sa ai incaltaminte comoda si sa pasesti cu mare grija. Daca vrei sa eviti multimile de turisti pentru a avea loc de desfasurare, viziteaza amfiteatrul dimineata sau seara.

apeductele romane, Aspendos,Turciab) Apeductele romane. O alta constructie romana de proportie o reprezinta apeductele din Aspendos. Au fost construite intre anii 150 – 300 e.n. pentru a transporta apa in partea de nord a orasului, pe o distanta de 19 km. Constructia reprezinta una dintre cele mai impresionante sisteme de colectare a apei din era romana. Poti intra gratuit in situl arheologic al apeductelor.

Cateva vanzatoare turcoaice ne-au invitat sa le vedem produsele, majoritatea panzaturi si produse handmade. Si chiar daca nu am cumparat nimic, turcoaicele ne-au daruit la fiecare care un talisman nazar boncugu, pentru a ne feri de ghinion.

La plecare, urcand in autocar, am observat la fereastra cateva ramuri inverzite, pline-ochi de portocale micute, care atingeau sticla, ademenitoare.  Zona este una linistita si placuta, in camp deschis, ideala pentru o plimbare in aer liber si putin shopping.

Este bine sa stii

Imbracaminte. Daca vrei sa mergi mult pe jos, este recomandat sa ai imbracaminte/incaltaminte comoda. Ia cu tine o palarie si ochelarii de soare, o sticla cu apa si crema antisolara .

Oferte. O excursie pe tarmul Marii Mediterane propune un popas la Cascada Manavgat, apoi o vizita in orasul antic Aspendos, unde se intra la cel mai bine conservat amfiteatru antic .

Masa de pranz se serveste intr-un foto de pe vecini.acasa.ro .

Citeste si articolele:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea