Vacante

#marmaris #turcia

Turcia exclusivista: Marmaris, vacanta intre mari (III)

Cand te indrepti spre marmaris , soseaua serpuieste pe munte, cascand prapastii in dreapta ta. Si deodata padurea de pini lasa sa se intrezareasca cea mai frumoasa panorama a orasului, care se intinde pana departe in vale, scaldata de apele marii.

Aflat partea de sud-vest a Turciei, la intalnirea Marii Egee cu Mediterana, Marmaris s-a dezvoltat vertiginos in ultimii 20 de ani, astazi fiind in topul celor mai bune statiuni din sud-vestul Turciei si unul dintre cele mai importante porturi ale acesteia.

Portul este renumit pentru iahturile luxoase care acosteaza aici si pentru ambarcatiunile de agrement, folosite pentru a transporta turistii. Locul este deosebit de frumos, iar promenada atrage o multime de turisti interesati de shopping si de sporturile acvatice practicate in zona. Plin de viata pana in orele diminetii, orasul este extrem de animat in special seara, cand strazile se umplu de lume.

Marmarisul este o destinatie cautata in special de catre tineri, care gasesc aici o viata de noapte intensa, cu numeroase baruri si discoteci, dar si de catre familiile care vin cu copiii in vacanta. Exista o tendinta in ultimii 6-7 ani in ceea ce priveste turismul de tip family. Majoritatea cererilor venite din partea turistilor sunt pentru sejururi in familie, astfel incat serviciile pentru copii au devenit foarte importante pentru hotelieri.

portul din MarmarisSpre deosebire de Antalya, unde exista cele mai multe hoteluri de 5 stele, in Marmaris turismul este axat pe hotelurile de 4 si 3 stele, precum si pe aparturi – unitati de cazare mai ieftine decat hotelurile, in care turistii dispun si de bucatarie proprie. Programele de animatie oferite gratuit de catre hotelieri sunt intalnite la categoria de 4 si 5 stele, insa nu si la 3 stele.

Un alt lucru cu care se diferentiaza Marmaris fata de alte zone il reprezinta plaja, care se afla chiar in centrul orasului, foarte aproape de hoteluri si magazine. Avantajul accesibilitati acestor trei elemente intr-un singur loc vine din distantele parcurse, care sunt mai mici decat in Antalya, de exemplu. Exista totusi si microbuze, pentru cei care nu doresc sa se plimbe prea mult pe jos. Pentru a parcurge bulevardul principal dintr-o parte in alta iti poate lua in jur de 1h30 – 2h. Microbuzele au un tarif de 5 lire pentru o calatorie. Pentru a vizualiza mai multe poze din Marmaris, mergi in galeria foto de pe vecini.acasa.ro .

Shopping in Marmaris

Bulevardul principal este strajuit de palmieri si intesat de magazine, hoteluri si restaurante, pe ambele parti. Chiar in centrul orasului se afla Vechiul Bazar, care inca mai functioneaza si unde vei gasi stradute pitoresti, pline de parfum istoric, unde marfurile abunda, de la covoare turcesti la mirodenii. Comerciantii sunt foarte prietenosi si au rabdare sa-ti arate marfurile, oferindu-ti chiar posibilitatea sa gusti din ele inainte de a cumpara. Poti face astfel in magazinele care vand dulciuri si preparate traditionale (turkish delight), unde gasesti de la tutun la ceaiuri, bomboane, alune si rahat.

rahat turcesc (lokum)Rahatul turcesc (lokum) este vandut fie in cutii gata asamblate, la aproximativ 5 lire turcesti bucata, fie iti poti crea propria cutie, dintr-o gama larga de sortimente. Aceasta ultima varianta este mai atractiva deoarece este vorba despre rahat handmade, cu arome deosebite si gust foarte bun. Costa insa si de 3 ori mai mult fata de cutiile normale, astfel incat va trebui sa te targuiesti serios. Mai poti gasi miere naturala sau miere cu alune si nuci, bomboane din alune glazurate, ceaiuri turcesti, fructe confiate etc.

In Marmaris gasesti atat produse de calitate, realizate manual, cu mult bun gust, cat si multe kitschuri. Am intrat intr-unul dintre magazinele cu obiecte de decor interior unde am gasit covoare superbe din lana, lampi din fier forjat si sticla mozaicata, schite inramate, sticlute de parfum si bijuterii mari, din aur sau argint, cu pietre semipretioase. Preturile insa la astfel de produse sunt mult mai mari decat la magazinele obisnuite.

Daca te opresti la o terasa, poti incerca o portie de meze (aperitivele lor). Te costa 8 lire. In cazul in care-ti doresti sa incerci un mic dejun turcesc, acel fel de mancare costa doar 5 lire. La felul principal poti alege un pui anatolian (14 lire).

Insula Cleopatrei, vaporas, TurciaExcursii in imprejurimi – de la nisipul Cleopatrei la ruinele din Rhodos

Daca ajungi in riviera turceasca, trebuie neaparat sa faci o croaziera pe Golful Gokova. Peisajele sunt mai mult decat spectaculoase si apele marii atat de turcoaz incat nu-ti mai vine sa te intorci la hotel. Fie el si unul luxos.

Pentru a te imbarca pe cataraman, trebuie sa ajungi in Akyaka, un oras portuar din provincia Mugla, aflata in sud-vestul Turciei. Traseele turistice cuprind vizite pe cateva dintre insulele golfului, cum este, de exemplu, Gelibolu, unde poti vedea pesteri subacvatice unice in lume, care se casca negre sub valuri si unde pe vremuri se spune ca piratii isi ascundeau comorile.

Ruine de templu pe Insula Cleopatrei, TurciaNisipul interzis al Cleopatrei. Insa cireasa de pe tort o reprezinta Insula Cleopatrei. Nu se stie sigur nici pana in ziua de astazi daca piciorul reginei a calcat vreodata pe aceste locuri, insa povestea spune ca pe insula au trait momente pasionale Antoniu si Cleopatra.

In interiorul insulei, ascunse printre bolovanisuri si vegetatie, exista ruinele unui templu si doua pietre sculptate in forma de inima. Merita sa faci o fotografie sau sa vizitezi ruinele impreuna cu persoana iubita, fie si numai pentru atmosfera. Apa este atat de limpede incat vezi de sus de pe stanca fiecare pietricica de langa mal. Vaporasele galbene si rosii, care plimba turistii, aduc o pata de culoare, intregind un tablou idilic, dar absolut real.

Si tot pe insula exista o plaja mica-mica, cu nisip “suspect” de alb. Legenda povesteste ca iubita lui Marc Antoniu si-ar fi comandat tocmai din Egipt un nisip foarte fin, pentru a se bucura de plaja in conditii optime. Se pare ca acesta ar fi constituit din elemente geologice rare in lume si in ultimii ani este protejat prin lege. Prin urmare, accesul in apa se face numai pe lateral, fara a putea calca pe pretiosul nisip egiptean. 

Insula Cleopatrei, debarcader, TurciaGhidul ne-a atras atentia asupra regulilor de pe insula. Nu este voie sa se construiasca, deocamdata, aici, astfel incat se crede ca unele vestigii romane inca zac sub pamant. Trebuie sa ai grija sa nu iei cu tine, ca suvenir, nimic de pe insula. In schimb, te poti bucura de o baie in mare, avand in spate plaja Cleopatrei si in fata muntele.

Din cauza ca nu se permite construirea pe insula, nu vei gasi niciun fel de magazine, terase sau restaurante. In schimb, cataramanurile care fac astfel de tururi ofera masa in cadrul excursiei. Alte bauturi si snacksuri sunt contra cost.

Excursie in Dalyan&Kaunos sau cati iepuri ochesti dintr-o lovitura. Daca ai o zi la dispozitie pentru plimbari si esti genul de turist dornic sa vada multe in doar cateva ore, atunci nu rata Delta Dalyan. Orasul Dalyan se afla in provincia Mugla, pe coasta de sud-vest a Turciei, intre Marmaris si Fethiye. In zona, cele mai importante activitati se desfasoara pe raul Dalyan Cayi, strabatut de foarte multe ambarcatiuni cu turisti.

croaziera in Dalyan, TurciaDistractia cuprinde: plimbare in delta cu swamp boat, “vanatoare” de broaste testoase caretta-caretta (care nu se lasa gasite prea usor), soare si balaceala in Marea Egee pe insula Istuzu, panorama de tip “tomb view” la mormintele liciene, scaldat in baie de namol si masa la un restaurant de pe malul raului.

O alta atractie majora este orasul antic Kaunos, separat de Dalyan printr-un canal format de apele lacului Koyceyiz care se varsa in Mediterana. Kaunos dateaza din 3000 i. Hr si contine un sit arheologic cuprinzator, cu temple, drumuri, magazine, fantana, baie, biserica si chiar un teatru.

Din Marmaris se organizeaza multe excursii optionale pentru turistii care doresc un program diversificat. Si ai, intr-adevar, de unde alege. Gratie amplasarii orasului Marmaris, in timpul unei sejur pe litoralul turcesc ai ocazia sa ajungi in Grecia, in mai putin de o ora. Marmarisul se afla la numai 50 de minute de insula Rhodos.

Poti parcurge distanta cu un cuter de pasageri, care leaga cele doua zone. Pe insula ai ocazia sa vizitezi palatul regal, ruinele Colosului din Rhodos, sa te plimbi prin cetate si sa faci cumparaturi. In Rhodos sunt cautate in special magazinele cu articole din blana. O astfel de excursie are durata de 8 ore, potrivit tour operatorului Tez Tour .

Cea mai buna perioada pentru a vizita Marmarisul este in sezonul estival, care dureaza mult, din mai pana in octombrie. Vara, media maxima de temperatura ajunge undeva la 37°C, iar gradul de umiditate urca pana la 47% (in comparatie cu Antalya, unde umiditatea este de 80%). Pentru a vizualiza mai multe poze din excursiile facute in imprejurimile Marmarisului, mergi in galeria foto de pe vecini.acasa.ro .

Citeste si articolele:

Vino cu noi si maine in calatorie, pentru a descoperi alte atractii ale Turciei. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea