Vacante

#orase #top orase uimitoare #vizitare orase

Top orase uimitoare pe care nu le vei putea vizita niciodata

Orase, precum Roma sau mult mai recentul, dar la fel de fascinantul New York, pot fi considerate adevarate capodopere arhitecturale, creatii incredibile ale umanitatii de care se bucura si astazi milioane de oameni. Intre proiectele urbane ale umanitatii au fost incluse insa si alte metropole care n-au mai apucat sa vada lumina zilei. Iata cateva dintre cele mai frumoase orase pe care, din pacate, nu le vei putea vizita niciodata!


1. Seward's Success

Seward's Success ar fi trebuit sa fie un oras-dom, situat la nord de Anchorage, statul Alaska. Maretul proiect, care ar fi trebuit sa creeze o comunitate cu nu mai putin de 40.000 de suflete, a fost initiat in anul 1968, dupa descoperirea unui zacamant de petrol in golful Prudhoe, si abandonat 4 ani mai tarziu.

Seward's Success ar fi trebuit sa ia forma unui urias dom din sticla in interiorul caruia clima sa fie complet controlata, iar temperatura mentinuta in permanenta in jurul valorii de 20 grade. Cei 40.000 de locuitori ar fi avut la dispozitie un stadion, un mall, scoli si un centru de exploatare a petrolului. In ceea ce priveste transportul, acesta ar fi presupus existenta unor trotuare mobile si a unor telecabine, dar nu si a masinilor.

In cele din urma, grandiosul proiect a fost abandonat din cauza lipsei fondurilor.


2. California City

Orasul California este o localitate care poate fi, de fapt, vizitata, dar care nu arata nici pe departe asa cum si-a imaginat-o Nat Mendelsohn, un dezvoltator imobiliar. Afaceristul a cumparat, in 1958, un teren de nu mai putin de 320 km patrati in desertul Mojave in care a construit o retea vasta de strazi si trotuare pavate, intre care se strecurau terenurile pe care, ulterior, ar fi trebuit ridicate case, blocuri, magazine si alte cladiri.

Din pacate, planul sau maret de a face din orasul California unul similar, ca amploare si grandoare, Los Angelesului, a fost sortit esecului, intrucat oamenii nu s-au inghesuit sa isi construiasca locuinte in zona. Astazi, oraselul are doar circa 14.000 de locuitori, ramanand, in mare parte, o localitate-fantoma.


3. Dongtan

Dongtan ar fi trebuit sa fie prima metropola 100% eco a lumii. Situat in China si cu o suprafata de doua ori mai mare decat cea a cartierului newyorkez Manhattan, Dongtan trebuia sa fie un oras autosustenabil, cu energie eco, locuinte eco si agricultura proprie, organica.

Din pacate, din cauza amplorii si a recesiunii, proiectul a fost abandonat.



Sursa foto: arch2o.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea