Vacante

#europa #festival #festivaluri fascinante #vacanta #germania #franta #destinatii de vacanta #suedia

Top 3 festivaluri fascinante ale luminii in Europa

Odata cu apropierea iernii, zilele devin tot mai mici, iar noptile tot mai lungi. Nu este de mirare, asadar, ca, din dorinta de a se bucura cat mai mult de lumina pe durata sezonului rece, comunitatile europene au creat o suita de festivaluri tematice. Iata care sunt cele mai spectaculoase festivaluri ale luminii care au loc in fiecare toamna-iarna pe batranul continent!


1. Festivalul "Fete des lumieres" - Lyon, Franta

Cel mai vechi si mai cunoscut festival al luminilor din Europa este "Fete des lumieres", organizat anual in orasul francez Lyon. Festivalul isi are originea in secolul al XVII-lea, datand din 1643, cand orasul Lyon a fost lovit de ciuma. Cei care au supravietuit epidemiei au organizat o procesiune catre bazilica Fourviere, in semn de recunostinta fata de Fecioara Maria, tinand in mana lumanari aprinse.



In timp, obiceiul de a aprinde lumanari in data de 8 decembrie s-a transformat intr-un festival in toata regula si un punct de referinta pentru evenimentele similare care au luat nastere ulterior pe intreg teritoriul Europei.



Instalatiile spectaculoase de lumini, adesea de dimensiuni impresionante, atrag milioane de turisti in fiecare an. In 2013, "Fete des lumieres" are loc in perioada 6-9 decembrie.


2. Festivalul "Luminale" - Frankfurt, Germania

Festivalul nemtesc "Luminale" din Frankfurt ofera o sansa fiecaruia de a-si exprima viziunea artistica sub forma unor instalatii luminoase. Asadar, din 2002, o data la fiecare doi ani, numerosi voluntari, de la studenti la artisti consacrati, isi expun instalatiile in cadrul festivalului, spre incantarea audientei.



Festivalul "Luminale" a atras, in 2012, circa 140.000 de vizitatori. O noua editie va avea loc in decembrie 2014.


3. Festivalul "Light in Alingsas" - Alingsas, Suedia

Festivalul suedez "Light in Alingsas" a debutat in urma cu 13 ani ca program educational, menit sa le ofere ocazia tinerilor de a afla mai multe despre iluminatul public de la experti in domeniu.



In prezent, acest festival al luminilor se intinde de-a lungul unei saptamani, timp in care au loc workshopuri tematice, tururi organizate, demonstratii, cat si cursuri care vizeaza iluminatul domestic.

Unul dintre cele mai interesante aspecte corelate acestui festival este faptul ca, daca oraselul numara 20.000 de suflete in 1999, dupa debutul "Light in Alingsas" populatia a crescut la 40.000 de locuitori!

"Light in Alingsas" este organizat anual in luna octombrie.



Sursa foto: jarreweb.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea