Vacante

#londra #marea britanie #turist #ce sa nu faci la londra #vacanta #excursie #turism

Top 20 de lucruri pe care sa nu le faci ca turist la Londra

Londra este fara indoiala una dintre cele mai importante destinatii turistice din Europa, un oras plin de viata pe care il poti vizita in orice perioada a anului. Capitala Marii Britanii este una dintre locatiile de top din intrega lume, datorita amestecului de cultura, istorie si arta, pe care ai vrea sa o vizitezi fara impedimente sau probleme. De aceea iti oferim cateva sfaturi despre ce sa nu faci ca turist la Londra.

Nu pierde obiectivele si obiceiurile locale
 

1.    Nu rata cele mai importante puncte din oras. Exista cateva locuri care trebuie sa se afle pe harta oricarui turist care vine la Londra: Buckingam Palace, London Eye, Palatul Westminster, Tower Bridge, Baker Street – pe urmele lui Sherlock Holmes, Shakespeare's Globe Theatre, British Museum, Westminster Abbey, Tate Gallery etc.

2.    Ceaiul de la ora 5. Nu uita sa incerci un five o’clock tea (ceaiul de la ora cinci) la o ceainarie tipic englezeasca. Poti gasi cel mai bun ceai englezesc la Caramel Room sau la restaurantul Hotelului Connaught.

3.    Mancare si meci la pub. Nu te rupe de viata londoneza, ci amesteca-te cu locuitorii orasului in pub-uri, acolo unde ei mananca cartofi prajiti cu peste si se uita la meci. Incearca si cel mai bun curry din oras, in zona Brick Lane , dar nu uita nici de Food Hall de la Harrods.

4. Nu merge in locatii precum London Dungeon sau Leicester Square, decat daca tii neaparat sa bifezi aceste puncte in agenda ta. Iar daca decizi totusi sa mergi, ar fi bine sa vezi aceste zone in timpul zilei si sa-ti tii bine bunurile, in buzunare pe care sa le ai sub control, pentru a nu risca sa fii jefuit.
 

Nu te lasa pacalit la schimbul de bani sau cumparaturi
 

5.  Nu schimba bani in alte locatii decat Biroul de schimb, la banci sau agentii oficiale. Nu uita ca aceste institutii lucreaza de luni pana vineri, intre orele 9.30 si 15.30. Si ca filialele Biroului de schimb (Bureaux de Change) aflate in vecinatatea statiilor mari de metrou sau a zonelor comerciale importante au program prelungit.

6.    Nu cumpara bilete la spectacole (de teatru, dans, film etc.) decat de la agentiile autorizate si mai ales ocoleste automatele de bilete de pe strazi. De foarte multe ori aceste cutii cu bilete sunt copii ale automatelor originale, amplasate de Compania nationala de teatru in cateva zone importante din oras. Iar atunci cand mergi la teatru, ar fi mai bine sa mergi la teatrele mai mici din oras, pentru ca de obicei calitatea spectacolelor este mai ridicata si nu risti sa pierzi banii pe motiv ca s-a anulat spectacolul.

7.    Nu cumpara de la vanzatorii de pe strada si nu participa la licitatii de moment care iti ofera produse de firma la preturi foarte mici. Astfel de chilipiruri sunt cea mai usoara metoda de a te lasa inselat.
 

Invata macar cateva expresii in limba locala
 

8.    Nu face glume care sa se refere la Londra sau la englezi, crezand ca astfel vei sparge gheata intr-o conversatie cu cei cu care intri in contact.

9.    Nu folosi expresii care nu stii ce inseamna exact in engleza vorbita in Marea Britanie. Cel mai indicat ar fi sa inveti macar cateva expresii uzuale din engleza londoneza, manifestand atentie la intelesul pe care il au anumite cuvinte in aceasta varianta a limbii engleze, diferita de engleza americana (de exemplu cuvantul “fanny” care inseamna “plasa dusa in mana” inseamna in engleza vorbita in Londra “organul sexual feminin”).

10. Nu uita faptul ca te afli intr-o tara cu o cultura “a mainii stangi”, adica invers decat esti tu obisnuit: masinile au volanul pe dreapta, sensul de mers este invers decat al majoritatii culturilor europene, inclusiv pe scarile rulante sau compostat tichetele de acces la metrou. In cazul in care simti ca nu te descurci cu aceste aspecte, intreaba-i pe localnici, te-ar putea ajuta.  

11.    Nu accepta sfaturi la oricine referitor la modul de folosire a caselor de bilete pentru tren si metrou. In anumite statii de tren si metrou, precum Victoria sau Euston, exista “binevoitori”, de obicei barbati tineri care ii urmaresc pe turistii care isi cumpara bilete, le ofera ajutorul iar cand se apropie de aparat si se prefac interesati de modul de functionare a aparatului, apasa butonul “Cancel” al aparatului, iau pe nesimtite banii din aparat si se fac imediat nevazuti. De altfel, este cel mai bine sa ceri ajutorul unei persoane din personalul care deserveste sistemul de transport londonez, care este imbracat in uniforma si iti poate oferi toate informatiile de care ai nevoie.
 

Nu cheltui inutil
 

12.    Nu alege autobuzele supra-etajate care fac turul orasului, iti vor scoate foarte multi bani din buzunar. Incearca mai degraba tururile pe jos sau cu alte mijloace de transport in comun din Londra, ori chiar si tururile cu ghizi specializati, daca intr-adevar iti doresti explicatii la fiecare punct pe care il vizitezi.

13.    Nu uita sa-ti cumperi un London Pass , un card care iti va aduce multe reduceri la intrarea la diferite muzee, mijloace de transport, tururi etc.

14.    In plus, nu uita, foarte multe magazine, insititutii si locuri pe care ai vrea sa le vizitezi ar putea fi inchise duminica, asa ca informeaza-te din timp referitor la programul de functionare.

15.    Nu folosi metroul londonez decat dupa ce ti-ai achizitionat o harta a metroului si ti-ai stabilit clar punctele unde vrei sa ajungi si statiile de metrou cele mai apropiate. Iti poti cumpara permise pentru una sau mai multe zile, astfel incat poti avea oricate calatorii pentru aceeasi suma de bani.

16.    Nu te incarca cu prea multe bagaje, mai ales daca ai de umblat prin oras. Pune-ti in rucsac o umbrela sau o pelerina de ploaie, o bluza de schimb, o harta a orasului, un sandvis si o sticla de apa, dar si camera foto . Ai grija insa cu aparatul foto si portofelul, ca sa nu devii victima hotilor.

17.    Nu te incalta cu papuci incomozi daca vrei sa faci un tur al Londrei. Cel mai indicat ar fi sa te imbraci simplu si sa te incalti cu pantofi sport si rezistenti la apa. Nu uita sa-ti iei si o haina care sa te apere de ploaie. 

18.    Nu uita sa-ti iei incarcator si adaptor de curent la tine, astfel incat sa iti poti incarca telefonul, acumulatorul camerei foto sau video, laptopul etc., pentru ca ai putea avea probleme cu tensiunea din prizele hotelurilor londoneze.

19.    Nu uita ca sa-ti faci documentarea referitoare la locurile pe care sa le vizitezi inainte sa pleci spre Londra. Fa-ti apoi insemnarile pe harta si citeste si cateva lucruri despre locurile respective. Te va ajuta si in cadrul discutiilor pe care le-ai putea initia cu persoanele cu care vei intra in contact.

20.    Nu ocoli punctele mai putin cautate de turisti si incearca sa interactionezi cat mai mult cu localnicii Londrei. Poti cauta locuri precum Cimitrul Highgate (care are foarte multe constructii datand inca din epoca victoriana), Smithfields Meat Market, The Old Bailey (fostul tribunal central al Londrei, mentionat si de Dickens in scrierile sale), muzeele dedicate lui Sigmund Freud, Samuel Johnson, Florence Nightingale and George Frideric Handel etc. Poti merge insa si sa vezi evenimente precum un spectacol de pe West End (acolo unde poti gusta spectacole asemanatoare celor de pe Broadway), un gratar coreean sau un meci de cricket.

21.    Nu cauta numere ale strazilor in Londra sau masuratori ale distantelor de parcurs in metri. De obicei londonezii iti vor spune ca locul pe care il cauti este “la 10 minute de mers pe jos”, nu “la 500 de metri de aici”. Nu cauta numere, ci nume, si fii atent/a la faptul ca anumite strazi nu au termenul “street” in componenta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea