Vacante

#india #destinatii de vacanta #taj mahal #monument #vacanta

Taj Mahal – o poveste de dragoste impresionanta

Cunoscutul monument Taj Mahal se afla in orasul Agra din India. Acesta a fost construit de imparatul ca mausoleum pentru sotia sa, Mumtaz Mahal. Putini stiu insa ca dincolo de infatisarea impozanta, momumentul "ascunde" o poveste de dragoste emotionanta.

Constructia cladirii a durat inceput in anul 1630 si a durat pana in 1653. In 1983 monumentul a devenit parte din patrimoniul mondial UNESCO si ramane si in prezent unul dintre cele mai faimoase si mai vizitate monumente din intreaga lume.

Taj Mahal este o minune a arhitecturii, a simetriei si a detaliilor, un simbol al pasiunii si dragostei care sfideaza trecerea timpului.

Taj Mahal a fost construit de imparatul Shah Jahan in memoria sotiei sale, Mumtaz Mahal, care a murit la nasterea celui de-al 14-lea copil, in 1631. Se spune ca imparatul a fost atat de devastat, incat parul i-a albit peste noapte si, disperat de moartea ei, a infiintat un consiliu al celor mai buni arhitecti care sa construiasca mausoleul.

Inainte sa moara, Mumtaz i-a cerut sotului ei sa-i construiasca un mormant, dar el a construit Paradisul asa cum este descris in Coran: o gradina luxurianta, impartita simetric de canale cu apa si inconjurata de un zid. Taj Mahalul devine astfel si un simbol al rasplatii care il asteapta pe credincios dupa moarte.

Construirea monumentului a durat 22 de ani si a fost nevoie de 20.000 de oameni pentru finalizarea acesteia. Cei mai multi dintre muncitori au fost adusi special din India si Asia Centrala. Au fost adusi si specialisti din Europa pentru a lucra marmura si pentru a face impresionantele decoratiuni cu pietre pretioase incrustate.

Toate acestea transforma mausoleul intr-o adevarata bijuterie care isi schimba culoarea de la o ora la alta si de la un anotimp la altul, astfel ca nu arata niciodata la fel. Daca in serile cu luna plina marmura si pietrele pretioase il fac sa straluceasca, la rasarit întreg ansamblu are o culoare roz, iar seara alb-galbui. De fapt, se spune ca schimbarea culorilor simbolizeaza starea de spirit a femeilor.

Daca ajungi la Agra este musai sa vizitezi renumitul monument. Trebuie sa te preegatesti insa moral deoarece intrarea la monument este un proces de lunga durata. Inainte de a ajunnge acolo asteapta-te sa fii oprit de multi negustori care incearca sa-ti vanda diverse suveniruri.

Intrarea la monument costa 750 de rupii de persoana. La intrare va trebui insa sa-ti lasi intr-un dulapior toate obiectele persoanele. Ai vorie sa intrii in monument doar cu o sticla de apa, aparatul foto si banii de buzunar. Mai mult barbatii si femeile stau la cozi diferite pentru a fi perchezitionati, proces care poate dura foarte mult timp.

Surse foto: portfolio-asheville.remote-learner.net onehdwallpaper.com

Sursa: infoturism.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea