Vacante

#strainatate #siguranta #vacanta pe cont propriu #singur in vacanta

Singur in strainatate si in siguranta

Calatoria pe cont propriu ofera o experienta utila pentru orice turism, indiferent de scopul calatoriei. Cand suntem plecati cu o bursa in strainatate, sau facem un curs de perfectionare profesionala , trebuie sa locuim undeva o perioada mai lunga de cateva zile. Pentru a te descurca cat mai usor, este bine sa respecti cateva reguli. Alege pe acelea care se potrivesc situatiei tale si fructifica-le la maxim.

Ne confruntam cu tot felul de situatii. Unele tind sa se repete, facandu-ne astfel sa retinem rapid ce avem de facut intr-o situatie precisa. De pilda, cand coboram din RER in Paris, trebuie sa taxezi din nou biletul ca sa poti iesi din statie. Pentru asta este nevoie sa ai grija sa nu-l arunci din instinct odata folosit prima oara si sa-l ai undeva la indemana.


Turistul pe cont propriu trebuie sa se informeze bine



Documenteaza-te asupra locului. Este bine sa stii cat mai multe despre locul unde vei locui, despre infrastructura, limba, obiceiuri, etc. Astfel vei avea idee la ce sa te astepti si acomodarea va deveni mai usoara. Cand petreci o saptamana in Japonia observi un fel de a fi al oamenilor destul de diferit de cel european, maniere de salut, subiecte de conversatie, limbajul corpului , etc.

Daca mergi la concerte sau spectacole, vei invata sa stai pe jos, dupa obiceiul japonez. Fa-ti o lista de preturi de la inceput. Informeaza-te asupra preturilor la transport, mancare, shopping, etc intr-un mod cat mai detaliat. Vei sti astfel cand un taximetrist iti cere exagerat de mult.

 

Turistul pe cont propriu isi face relatii utile


Cultiva o relatie de incredere cu personalul. Este bine ca receptia hotelului sau gazda sa-ti cunoasca macar in mare programul, orele la care obisnuiesti sa iesi sau sa te intorci. Daca ti se pare exagerat, da-le cel putin niste date de contact ale celor de acasa, in caz de nevoie. O relatie de incredere reciproca iti aduce multe avantaje. Nu se stie niciodata cand ajungi iar in acel oras si ai nevoie de un loc de cazare sigur. Ajungi un obisnuit al locului.
Daca iti faci cumparaturile din aceeasi zona, devii un obisnuit al locului si poti intra in vorba cu vanzatorii. Acestia pot fi surse foarte utile de informatie si chiar un real ajutor in situatii de criza. Sigur, acest aspect se potriveste doar in anumite situatii.

Cum incerci sa te simti ca acasa


Personalizeaza noul mediu. S-ar putea sa simti nevoia ca in toata aceasta schimbare exista ceva ce a ramas la fel. Urmeaza-ti unele dintre rutinele tale zilnice de acasa, pe care ti le permiti: mergi la un internet-cafe sa verifici mailul, bea-ti cana de cafea de dimineata, etc. Ca sa te simti si mai confortabil, decoreaza camera cu obiecte personale . Iei masa de unul singur.

Chiar daca esti genul care mananca repede, cand esti in public si iei masa neinsotit exista niste timpi morti ce pot deveni deranjanti. Ia cu tine ceva de citit, o carte, un ziar, un ghid turistic , vederi inca nescrise, sau orice altceva care te ajuta sa-ti umpli timpul intr-un mod placut si util.


Siguranta pentru turistul singur



Alege o tinuta comuna. Este indicat sa eviti atat hainele si accesoriile care te scot in evidenta, cat si cele care te fac sa arati a turist. Astfel, banii, pasaportul, restul actelor, bunurile pe care le ai asupra ta sunt in mai mare siguranta. Tine cont de codul vestimentar al locului, mai ales in tarile musulmane. Ramai lucid si sobru in relatiile cu ceilalti. Este bine sa eviti excesul de alcool si sa ai o alura serioasa. Astfel descurajezi eventualii profitori care ar putea aparea. In plus, increderea in tine se va simti si in exterior. Vorbeste cu toata lumea, dar cu masura. Nu preciza nimanui de la inceput ca ai calatorit singur.

Evita locurile dubioase si ai grija cui ii deschizi usa. In caz de nevoie, cere informatii la ambasada sau consulatul roman din zona. Daca vrei sa stii care sunt avantajele si dezavantajele calatoriei pe cont propriu, citeste articolul aici.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea