Vacante

#concediu #vacanta #siguranta #turist

Siguranta ta in vacanta

Vacanta este prin definitie momentul in care toata lumea vrea sa se relaxeze si sa se simta bine. Insa aceasta perioada nu este cu totul lipsita de riscuri, in special daca sunt ignorate masurile de securitate recomandate atat de catre oficialitatile statale, cat si de catre operatorii de turism.

Pentru ca vacanta ta sa nu fie umbrita de accidente si situatii neplacute, invata sa incluzi in planurile tale de concediu si informatiile cu privire la siguranta.
 

Consulta recomandarile MAE
 

Site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe ofera informatii actualizate despre toate tarile in care poti calatori, cu detalii despre alerte, evenimente politice, climaterice etc. Este bine sa te pui la curent cu aceste informatii inainte de orice calatorie. Gandeste-te cat de neprevazute au fost evenimentele precum cutremurele din Japonia, revolutiile din Egipt si Tunisia, izbucnirea vulcanului din Islanda etc.
 

Afla detalii despre clima
 

Predictiile meteo si informatiile despre clima locala nu sunt importante doar pentru a sti ce haine sa-ti pui in bagaj. Clima influenteaza o multime de factori, inclusiv raspandirea germenilor sau bolilor. Pentru sanatatea si confortul tau este bine sa stii la ce fel de temperaturi sa te astepti, ce masuri trebuie sa iei pentru a pastra echilibrul organismului tau.

Informeaza-te cu privire la procedurile medicale

Necesitatea unui vaccin, medicamentele impotriva diareei, cremele si lotiunile anti- tantari si antisolare sunt doar cateva exemple de lucruri pe care trebuie sa le iei in consideratie. In cazul unei calatorii intr-o tara precum India, procedurile sau masurile medicale sunt deosebit de importante.
 

Afla informatii despre cultura locala
 

Cultura locala joaca un rol esential in comunicarea cu cei din jurul tau. Nicaieri lucrurile nu se intampla exact ca acasa, iar discrepantele sociale sunt cu atat mai mari in destinatii foarte indepartate. Invata cum trebuie sa te imbraci in anumite locuri, cum sa te prezinti barbatilor si femeilor, ce gesturi sunt interzise sau prost vazute, cum sa faci o vizita unor straini, care este mentalitatea din acele parti ale globului etc.

Toate aceste informatii te vor ajuta sa te adaptezi la un mediu strain si sa faci o impresie buna sau, cel putin, sa nu te trezesti cu probleme pe cap, create chiar de tine, fara sa vrei. Una dintre cele mai bune modalitati de a castiga bunavointa localnicilor este sa cunosti cateva cuvinte si fraze din limba respectiva. Pare simplist, dar in realitate efectul este intotdeauna unul pozitiv, benefic pentru turist.

Fii turist numai intr-un grup de turisti

Permita-ti luxul de a arata ca un turist numai cand esti intr-un grup de turisti. Daca hainele, aparatul foto si harta din mana tradeaza faptul ca nu esti de-al locului, este mai sigur ca acest lucru sa se intample cand esti insotit de mai multe persoane. Dimpotriva, atunci cand calatoresti singur, este recomandat sa nu iesi cu nimic in evidenta, pentru a evita posibilii infractori care incearca sa profite de pe urma strainilor naivi.
 

Fii aventurier cu o limita rezonabila
 

Este foarte bine sa descoperi locuri noi, luand-o pe cararea nebatuta, departe de zonele asaltate de turisti. Poti descoperi cu aceasta ocazie viata autentica, reala, a locului respectiv si poti avea parte de experiente deosebit de frumoase. Nu incerca insa niciodata sa scurtezi un drum luand-o printr-o zona pustie, necunoscuta. Nu ceda presiunilor unro straini care te trag de maneca sa mergi cu ei intr-un loc in care sustin ca iti vor oferi ceva.
 

Vorbeste despre tine cu masura
 

Este bine sa ai asupra ta cateva date cu ajutorul carora sa poti fi identificat usor in caz de pierdere a cunostintei si contacte ale familiei sau prietenilor. Dar cand apar situatii in care trebuie sa oferi informatii despre tine, fii circumspect. Nu este cazul sa joci un rol, insa atunci cand nu cunosti bine interlocutorul, nu exista niciun motiv pentru care sa te dezvalui ca o carte deschisa.
 

Pastreaza date de contact utile
 

Numarul de telefon si adresa ambasadei sau a consulatului, contactul reprezentantului care asigura asistenta turistica si astfel de date sunt utile, in cazul in care intampini probleme sau ai nevoie de un raspuns.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea