Vacante

#haine #eticheta business #cadouri #turisti #italieni #italia #eticheta #maniere #reguli de conduita

Reguli si eticheta cand calatoresti in Italia

O buna impresie si cimentarea unei relatii satisfacatoare sunt lucruri importante pentru italieni. Daca ai de gand sa vizitezi Italia, este recomandabil sa tii cont de cateva aspecte privind regulile de conduita si de eticheta italienilor. Urmeaza pasii de mai jos pentru a afla mai multe.

Pasul 1. Haine. Daca participi la diverse reuniuni sau mergi la intalniri de afaceri, hainele pe care le porti trebuie sa aiba un aspect formal. Domnii se imbraca in costum cu cravata, in timp ce doamnele aleg o rochie simpla si eleganta, cu accesorii potrivite.

Adesea, strainii sunt judecati dupa hainele, accesoriile si tinuta lor in general, acestea reprezentand in ochii unui italian dovada statutului social si a nivelului de educatie. Italienii, chiar si turistii italieni, sunt recunoscuti pentru preocuparea fata de moda, astfel incat hainele pentru ei chiar joaca un rol important in prima impresie pe care o lasa sau pe care si-o fac despre cineva.

Pasul 2. Salut&strangere de mana. Cand faci cunostinta cu cineva, regulile de conduita cer sa strangi mana persoanei in cauza. La plecare se strange mana din nou. Daca este vorba despre o doamna, ea trebuie sa intinda prima mana unui barbat. Prietenii si persoanele apropiate se saruta pe obraz.

magazin ItaliaPasul 3. Limbaj corporal. Italienii sunt printre popoarele europene care se folosesc cel mai mult de limbajul trupului .

La masa este ofensator sa-ti tii mainile in poala sau sa-ti asezi coatele pe masa, insa mainile trebuie sa fie mereu la vedere. Intr-un restaurant, poti chema chelnerul ridicand degetul aratator si stabilind un contact vizual. Si in cadrul unei conversatii cu un italian, contactul vizual trebuie sa fie permanent, altfel se poate interpreta ca ai ceva de ascuns.

Este nerecomandat sa mesteci guma in public, sa te sprijini de ceva sau sa adopti o postura cocarjata sau prea relaxata.

Pasul 4. La masa. Daca iei cina impreuna cu niste italieni, este nepoliticos sa te ridici de la locul tau in timpul mesei. Gazda este cea care se aseaza prima la masa, cea care incepe sa manance prima si tot ea este cea care termina si se ridica prima de la masa.

Mainile se tin deasupra mesei, atat cand mananci, cat si cand ai terminat. Italienii obisnuiesc sa-ti ofere mancare de mai multe ori, astfel incat, atunci cand te-ai saturat cu adevarat va fi nevoie sa refuzi in mod repetat oferta generoasa a gazdei. In privinta vinului, daca nu vrei sa ti se mai toarne, lasa-ti paharul plin.

O alta regula, care poate parea ciudata, este necesitatea de a folosi tacamurile chiar si pentru acele alimente pe care le consumam de obicei cu mana (bucatele de branza sau de paine etc). Fructele se mananca tot cu furculita si cutitul, cu exceptia cireselor si strugurilor. cina in Italia

Regulile la masa sunt de tip “continental”, furculita se tine cu stanga si cutitul cu mana dreapta. Femeile care sunt invitate la o masa nu trebuie sa-si toarne singure in pahar.

Daca mergi intr-o casa obisnuita, chiar intr-una modesta, vei vedea ca femeile sunt profund preocupate de bucatarie si ca exista intotdeauna multa mancare, pentru a satura pe toata lumea. In acest caz, sunt mari sanse sa fii invitat la masa. Este nepoliticos sa refuzi, cu exceptia unui motiv foarte bun si foarte serios pentru care nu poti ramane la cina.

Pasul 5. Cadouri. Daca esti invitat in vizita, este frumos sa oferi gazdei un cadou, ca o mica atentie. Alegeri potrivite pot fi florile, ciocolata, lichiorurile fine, dvd-urile cu muzica, cartile, accesoriile de birou. Fii atent ce flori alegi. Evita trandafirii, daca nu ai ganduri romantice si crizantemele, pentru ca acestea din urma sunt folosite la inmormantari. Cadorile trebuie ambalate, insa in niciun caz in negru si auriu, deoarece aceste culori au simbol funerar. O alta culoare de evitat este violetul, deoarece este considerat aducator de ghinion.

In cazul in care oferi o sticla de vin, este deosebit de important sa alegi un vin de buna calitate. Calitatea este cu mult mai importanta decat cantitatea acestuia. Cadourile se deschid la primire.

piata in ItaliaPasul 6. Eticheta business . Pentru a face fata cu bine unei intalniri de afaceri, tine cont de cateva lucruri:

a) La intalnirile de afaceri trebuie sa te imbraci elegant si sobru.
b) Daca vrei sa faci o impresie buna, este important sa fii punctual la intalniri.
c) Evita discutiile pe teme controversate precum politica, mafia, religia sau chestiunile de familie.
d) Daca nu cunosti foarte bine limba italiana, este bine sa iei cu tine un interpret.
e) Asigura-te ca ai la tine carti de vizita in romana si italiana si ofera-le cu partea aceasta din urma in sus.
f) Daca reprezentantii firmei italiene stau foarte aproape de tine, nu te indeparta, chiar daca este dificil sa-ti pastrezi pozitia. Contactul vizual este si el deosebit de important.

Pasul 7. Biserici, manastiri, lacase de cult. La vizitarea lacaselor de cult religios , turistii trebuie sa fie imbracati cat mai decent. Nu se accepta persoanele in pantaloni scurti si topuri foarte decupate in biserici, manastiri etc.

Pasul 8. La magazin. Vanzatorii italieni nu tin neaparat sa invete limba engleaza pentru a comunica cu clientii lor straini. Dimpotriva, li se pare normal sa comunice in limba lor materna. Sunt oameni manierati, care au idei foarte clare despre cum trebuie sa se desfasoare o conversatie vanzator-client.

De aceea, se asteapta sa fie salutati cand clientul intra in magazin si cand pleaca. Daca vrei sa faci o impresie buna, invata cateva fraze-cheie pentru shopping. Nu admit ca produsele aflate in vitrina magazinului sa fie luate de acolo de catre clienti. Daca vezi ceva ce-ti place, roaga personalul sa-ti arate produsul pe care oricum il are si pe rafturi.

Sfaturi&Avertismente

• Italienii pot fi prietenosi cu strainii si trec cu vederea anumite scapari facute fara intentie, oricat de importante sunt pentru ei manierele si regulile de eticheta. Daca insa constata dezinteres sau reavointa din partea unui turist strain, reactioneaza pe masura.

Ai avut o experienta deosebita in Italia, cu privire la regulile de conduita? Povesteste-ne impresiile tale si ajuta-i si pe altii sa faca o impresie buna cand merg in vacanta in aceasta tara.

Articole care te-ar putea interesa:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea