Vacante

#pasaport #pasaport furat #pasaport pierdut #oficii consulare #ambasada romaniei #strainatate

Proceduri in caz de pierdere sau furt al pasaportului

Pasaportul este considerat de majoritatea turistilor cel mai important bun pe care-l au asupra lor. Daca totusi se intampla un eveniment nefericit si acest act este pierdut sau furat, trebuie cunoscute procedurile prin care se raporteaza acest fapt si se obtine un nou act. Urmeaza pasii de mai jos si afla ce trebuie facut intr-un astfel de caz.

Pasi de urmat

Pasul 1. Autoritatile locale. Trebuie sa afli care este ambasada sau consulatul roman din tara respectiva. Ai posibilitatea sa cauti pe internet, sa intrebi personalul hotelului sau sa verifici in ghidul turistic. Astfel de informatii, adrese si contacte este recomandat sa le pui in bagaj inainte de plecare.

De obicei, misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei aflate in tara respectiva sunt cele care proceseaza cererea ta de dobandire a unui nou pasaport . Acestea trimit raportul tau autoritatilor competente din Romania, iar noul pasaport iti este transmis tot prin aceste institutii in care ai depus cererea. In alt caz, autoritatile iti pot elibera un titlu de calatorie pentru intoarcerea in tara.

Pasul 2. Raport. La autoritatea locala trebuie sa completezi un formular prin care raportezi pierderea sau furtul pasaportului. Fa o copie a acestui document, in cazul in care vei avea nevoie de ea mai tarziu.

Pasul 3. Alte acte de identificare . Foloseste alte acte pentru a te identifica, precum permisul de conducere sau o copie dupa certificatul de nastere. Exista posibilitatea sa ti se ceara cartea de identitate sau buletinul, certificatul de nastere si cel de casatorie. De aceea este bine sa ai pe cineva acasa capabil sa-ti ofere asistenta.

 

 

Lucruri de care vei avea nevoie

  • Informatii si date de contact ale ambasadei Romaniei & oficii consulare
  • Alte acte de identificare

 

Sfaturi& Avertismente

Pentru o siuranta in plus, pune in bagaj copii ale principalelor acte care ti-ar putea folosi. De exemplu, poti avea o copie dupa certificatul de nastere si numarul pasaportului, lucruri care te ajuta sa te identifici rapid.

Ti s-a intamplat vreodata sa pierzi pasaportul in strainatate sau sa iti fie furat acest act? Povesteste-ne cum s-a intamplat si ce ai facut pentru a te putea intoarce in tara cu un act de identificare. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea