Vacante

#turcia #ramadan

Ponturi pentru vacanta in Turcia de Ramadan

Varful de sezon turistic coincide, in mare masura, in acest an si cu perioada Ramadanului, luna sfanta la musulmani. In 2010, Ramadanul a inceput pe 11 august si se va sfarsi pe 8 septembrie. Iar pentru ca Turcia este una dintre cele mai vizitate tari in vacanta de vara de catre romani, este bine sa se tina cont de unele aspecte, pentru a evita situatiile neplacute. 



1 Afla cate ceva despre Ramadan (Ramazan in Turcia)
 


Peste tot in Turcia sunt panouri mari pe care apare denumirea sarbatorii, “Ramazan”. Restaurantele si fast food-urile afiseaza meniuri speciale de Ramadan. 

Sarbatoarea reprezinta luna sfanta in religia islamica, perioada dedicata rugaciunii, postului si reculegerii. Musulmanii nu mananca, nu beau, nu fumeaza etc pana la apusul soarelui, timp de 30 de zile. 

Seara, turcii obisnuiesc sa iasa in zonele inverzite si sa faca adevarate picnicuri de familie. In pietele din Istanbul, de exemplu, este o experienta deosebit de frumoasa sa vezi familiile adunate in jurul bucatelor. Tot seara magazinele de paine sunt luate cu asalt, multi cumparand painea numita “pide”, iar mirosul este imbietor. 

In orasele mici, numai barbatii turci ies la terase pentru a lua masa. 



2 Imbraca-te corespunzator



In afara locurilor foarte frecventate de turisti, precum plaja sau faleza, unde libertatea este mai mare, in rest este indicat sa se evite hainele care lasa la vedere umerii, pieptul, spatele, genunchii. In Nevsehir, de exemplu, un oras mai putin turistic, se simte dezaprobarea turcilor fata de tinutele lejere, de vara. 

De asemenea, in astfel de localitati poti vedea la terase numai barbati si, chiar daca nimic nu te opreste sa iei masa acolo, in aer liber, locatiile frecventate numai de barbatii turci sunt in general evitate de straini, in special, de femei, pur si simplu din respect pentru momentul lor de relaxare. 



3 Evita sa consumi alimente in public



Cu exceptia locatiilor unde se vand alimente pe strada (inghetata, kebap, suc proaspat de fructe etc), este recomandat sa nu mananci in public (pe strada) in timpul zilei. Acest lucru se face de obicei in semn de respect fata de turcii care postesc pana la apus. In schimb, poti lua masa oricand in localurile care servesc mancare si bautura pentru persoanele de alta religie , majoritatea fiind turisti. 

 



4 Respecta orele de rugaciune



Daca hotelul la care stai se afla langa o moscheie, se poate sa auzi cel putin una dintre cele 5 rugaciuni zilnice, indiferent de perioada din an. De Ramadan, in functie de locatie, chemarea muezinului poate fi auzita chiar mai des. Chiar daca pare dificil sa fii trezit la 5:30 dimineata, in scurt timp te poti obisnui cu acest lucru. Orele de rugaciune difera de la o locatie la alta. In orase cu multe moschei, minaretele rasuna pe rand. 

La vizitarea moscheilor este necesara o tinuta cat mai decenta, astfel incat cea mai mare parte din corp sa fie acoperita. In unele locuri exista saluri pentru vizitatorii straini. Peste tot se intra descaltat. Este recomandat ca turistii sa nu tulbure in vreun fel pe cei veniti sa se roage, astfel incat fotografierea acestora cu blitul, vorbitul tare etc sunt contra indicate. 

 

Ai fost de Ramadan in Turcia? Impartaseste-ne impresiile tale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea