Vacante

#mancare #vacanta #restaurante

Ponturi pentru mancarea in vacanta

Cand pleci in vacanta, una dintre problemele cu care te confrunti o reprezinta mesele. Mai ales atunci cand ai un buget foarte limitat si nu ai de gand sa arunci banii la restaurante scumpe, dar nici nu-ti planifici o vacanta in care sa vizitezi obiectivele turistice cu stomacul gol. Iata in continuare cateva aspecte importante de care poti tine cont , in privinta mancarii:

1. Localuri cu mancare ieftina si buna

In Italia, localurile unde se mananca ieftin si bine sunt denumite in fel si chip: tavola calda, trattoria, osteria, pizza rustica etc. Localurile studentesti “cafeterias”, in “bodegues” (Spania), in “taverna” (Grecia) etc gasesti mancare traditionala buna, la preturi mici.

2. Supermarketurile si pietele vand produse ieftine si proaspete, dar exista si exceptii

Cand te afli in vacanta in europa si vrei o alternativa la masa luata in oras, trebuie sa dai o raita prin supermarketuri si piete. In general, mancarea aici este mult mai ieftina decat la restaurante si terase, insa exista si locatii turistice unde niciun localnic nu vine sa cumpere. In astfel de piete si supermarketuri preturile sunt pentru turisti si trebuie sa le eviti.
In piete este bine sa te familiarizezi cu unitatile de masura folosite: kg (sau kilo), grams, pounds etc. De exemplu, 100 de grame inseamna un sfert de pound sau un etto (italiana).

3. Invata cateva denumiri gastronomice si fraze in limba tarii respective

Daca te afli in Anglia si vrei sa bei apa obisnuita, trebuie sa ceri “tap water”. In Franta, acelasi lucru se numeste “l’eau du robinet”, iar in Italia, “acqua del robinetto”. Pentru a cere nota de plata, in Spania trebuie sa spui “El compte, si us plau”, in timp ce in Grecia, acelasi lucru se spune “Ton logariazmo parakalo”.

terasa4. Meniul turistic, pont sau capcana?

Orice oras european important are localuri care-si afiseaza la intrare meniurile pentru turisti, insemnand, cel putin teoretic, o oferta avantajoasa in raport calitate-pret (si cantitate). In Italia, i se spune “menu turistico”, in Franta, este notat cu “menu touristique”. Meniul are un pret fix si este compus de obicei din trei feluri de mancare. Painea, servirea si bautura sunt si ele incluse in pret.

Exista totusi locuri unde astfel de oferte promotionale reprezinta o capcana. In Paris, de exemplu, in Cartierul Latin, poti sa ai surpriza ca cele trei feluri de mancare sa fie mai degraba gustari, portiile fiind extrem de mici. De aceea, este bine sa intrebi inainte toate detaliile.

5. Verifica informatiile din ghidul turistic

Orice ghid turistic de buzunar ar trebui sa contina detalii despre tipurile de localuri in care poti lua masa, despre zonele unde exista alimentare, despre preturi si denumiri. Aceste carti, publicate de diverse edituri, sunt obiective si iti ofera o gama larga de variante. Ghizii turistici, insa, au adesea propriile lor contracte cu anumite magazine sau restaurante, unde isi aduc turistii, lucru care rapeste adesea din libertatea alegerii.

Alte articole pe aceeasi tema:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea