Vacante

#turnul eiffel #franta #paris #montmartre

Panorama pariziana in sezonul rece

Parisul nu se demodeaza niciodata. Ai intotdeauna ceva de vazut, astfel incat este greu sa epuizezi toate atractiile sale. In anotimpul rece, numarul turistilor scade, comparativ cu sezonul estival si poti sa te bucuri de shopping, muzee si cafenele, fara sa pierzi timpul la cozile interminabile. Toamna copacii au culori nostalgice, in parcurile presarate cu statui, iar in decembrie, metropola pariziana isi aprinde beculetele de sarbatoare.


Locatii unde privesti Parisul de sus


Tour Eiffel . Desi a devenit un cliseu, este totusi pacat sa ajungi in Paris si sa nu urci in Turnul Eiffel, pentru a admira panorama de 360 de grade. In cazul in care te decizi sa-l vizitezi, asigura-te ca ai jumatate de zi la dispozitie. Turnul este intotdeauna asaltat de turisti, indiferent de sezon, iar cozile la bilete sunt foarte lungi. Poti opta pentru un bilet pana la primul etaj, pentru primul si al doilea etaj, sau pentru un bilet pana in varf. Preturile difera in functie de criterii precum: nivelul ales, urcare cu liftul sau pe scari, individual sau in grup. Mai multe detalii gasesti pe site-ul oficial Tour Eiffel.

Grande Arche de la Fraternite. I se mai spune si l’Arche de la Defence sau Grande Arche si reprezinta un fel de arc de triumf modern, situat in cartierul afacerilor, La Defence, in partea de est a Parisului. Spre deosebire de un art de triumf obisnuit, monumentul a fost dedicat umanitatii, mai degraba decat victoriilor militare. In varf poti vizita Muzeul Informaticii si ai ocazia sa admiri panorama asupra intregului cartier La Defence si a partii de est a orasului. Se urca cu un lift exterior, cu design futurist, sub forma de capsula. Pretul unui bilet intre este de 10 euro, iar redus, 8 euro de persoana. Mai multe detalii afli aici.

Roata Mare a Parisului. Roata Mare, sau „Grande Roue”, cum i se spune, este o instalatie mobila, care se monteaza temporar in diferie locatii ale orasului, precum Jardin des Tuileries si Place de la Concorde. Vizitatorii au posibilitatea sa vada Parisul de la inaltime, contra unui pret de 8 euro. Daca nu ai probleme cu inaltimea si iti plac instalatiile din parcurile de distractie, poti sa profiti de cateva minute la inaltime.

Parcul Andre Citroen. Amatorii de senzatii tari si experiente deosebite au ocazia sa priveasca Parisul dintr-un balon. In parcul Andre Citroen un balon cu heliu, legat cu un cablu, se ridica la o inaltime de 150 metri deasupra orasului, oferind vizitatorilor posibilitatea de a descoperi principalele obiective turistice si de a invata cate ceva despre principiile fizicii. Este un serviciu dedicat persoanelor de toate varstele (incepand cu copiii de peste 2 ani), fara rau de inaltime. „Paris en ballon” este un serviciu disponibil zilnic, intre orele 9:00- 18:30, in functie de conditiile meteo. Poti ajunge coborand la statia de metrou Javel-Andre-Citroen sau Balard. In weekend , biletele sunt mai scumpe decat in timpul saptmanii.

Pret bilet: in weekend 12 euro adulti, 10 euro (persoane intre 12 si 17 ani), 6 euro copii (3 – 11 ani). In timpul saptamanii: 10 euro adulti, 9 euro (varste 12 – 17 ani), 5 euro copii.

Montmartre. Dealul Montmartre se afla in partea de nord a Parisului, in cel de-al 18-lea sector si la cea mai mare inaltime dintre dealurile pariziene, ridicandu-se la aproximativ 130 metri deasupra nivelului marii. Daca urci scarile spre Sacre Coeur , pe masura ce avansezi, in spatele tau se deschide o panorama tot mai ampla asupra Parisului. Pe Dealul Montmartre exista un cartier cu strazi pietonale, case vechi si cochete, viu colorate, cu flori la ferestre, magazine de suveniruri, terase, artisti stradali, desenatori si o multime de turisti.

Turnul Montparnasse. Daca nu esti dispus sa suporti cozile si multimea de turisti de la Eiffel, iti recomandam Tour Montparnasse, din cartierul cu acelasi nume ca si turnul. Situat in sud-estul Parisului, Tour Montparnasse este o cladire de birouri care detine cel mai rapid ascensor din Europa, dedicat turistilor si vizitatorilor. Liftul parcurge 196 de metri in 38 de secunde, avand oprire numai la parter si la etajul 56. De aici, la etajele superioare, ultimele, se ajunge numai pe scari.

In varful turnului, terasa panoramica ofera o vedere de 360 de grade asupra Parisului, inclusiv cele mai importante monumente: Tour Eiffel, Les Invalides, Notre Dame, Sacre Coeur, Jardin du Luxembourg, Centre Pompidou, St Germain des Pres, La Defence, Le Quartier Latin, etc. In Tour Montparnasse, turistii au la dispozitie o expozitie permanenta cu fotografii din Paris, tabele de orientare, binoclu, filme in sala de proiectie si alte servicii. Cand obosesti de atata privit, ai posibilitatea sa iei masa sau sa bei ceva cald la cafeneaua de la ultimul etaj. „Mi-a placut pentru ca nu era aglomerat, puteai filma in voie, aveai un loc unde sa te relaxez, puteai sa stai jos si sa bei o cafea si, dupa parerea mea, aici se vedeau mai bine obiectivele turistice decat in Eiffel”, ne povesteste Clara Anton, doctor geriatrie, din Bucuresti.

Program : zilnic, intre 9:30 si 22:30, din octombrie in martie
Pret bilet: 10 euro adulti; 7 euro studenti; 4.50 euro copii; gratis, copii sub 6 ani.
Mai multe detalii despre vizita in Tour Montparnasse gasesti aici.

Daca vrei sa stii mai multe despre cele mai frumoase locuri de vizitat, citeste articolul “Obiective turistice de top in Paris”.

Transportul in Paris
 

Un bilet de avion dus – intors cu o companie de linie te costa in jur de 300 euro. Exista insa si numeroase zboruri low cost si rute noi care apar, din Bucuresti sau din alt oras al Romaniei, catre aeroporturile franceze. Incepand cu 18 decembrie 2008, vor fi introduse noi zboruri pe ruta Cluj-Napoca – Paris Beauvais, conform unui comunicat Wizz Air.

Odata ajuns in Paris, cel mai rapid circuli cu metroul. Infrastructura este bine pusa la punct si poti ajunge in orice parte a orasului, intr-un timp scurt. "Parisul mi se pare ca are cel mai bun sistem de transport din europa. Recomand metroul, este rapid si poti ajunge la orice obiectiv turistic . Si tranvaiul este rapid si vine la timp de fiecare data, daca ai nevoie sa inconjori orasul.” afirma Paul Stanescu, redactor in Bucuresti. O calatorie costa 1.60 euro, un carnet de 10 calatorii, 11.40 euro, iar un abonament de o saptamana (Carte Orange), 16.80 euro. Mai multe detalii afli pe site-ul oficial.

O alta posibilitate este sa inchiriezi o bicicleta. Serviciul se numeste Velib, iar pentru un abonament de o saptamana platesti cam 5 euro. “Totul este automat si ai nevoie de un card bancar cu SIM, pentru ca ti se pune o garantie de 150 de euro pe card. Statile sunt foarte apropiate si foarte multe. Eu, de exemplu, am fost de la Chatelet pana la Arcul de Triumf intr-o jumatate de ora. Este foarte safe si exista piste de bicileta peste tot”, ne spune Paul Stanescu. Informatii despre inchirierea bicicletelor in Paris gasesti aici.
 

Shopping parizian
 

Magazine in Paris gasesti la tot pasul, de la obisnuitele boutique-uri cu suveniruri la centre comerciale luxoase si saloane cu produse de design interior.

Le Forum des Halles. Situat in centrul orasului, Le Forum des Halles este unul dintre cele mai vechi centre comerciale franceze. Contine magazine, restaurante, cinema si spatii de divertisment. Preturile la produse sunt medii. Centrul este deschis de luni pana sambata, intre 10:00 – 20:00.

Galeriile Lafayette. Aflate pe Bulevardul Hausssemann, Galeriile Lafayette reprezinta o varianta buna pentru cei care cauta magazine si produse de lux. Preturile sunt pe masura renumelui: o agrafa simpla de par – 40 euro, o palarie de lana – 300 euro, etc. Daca ajungi aici, iti recomandam sa urci la etajele superioare pentru a putea admira marea cupola a centrului, realizata din vitralii pictate, prinse intr-o armatura metalica, infrumusetata cu sculpturi si motive florale. Iarna, vitrinele magazinului devin tablouri vii, gratie instalatiilor asemanatoare unor teatre de papusi, care fac deliciul celor mici.
 

Cat te costa un revelion in Paris
 

Pentru iarna 2008 – 2009, gasesti oferte de Craciun si Revelion in Paris, cu transportul si cazarea asigurate. Astfel, pentru un sejur de 6 zile, pretul este in jur de 800 euro de persoana. In general, cina festiva de revelion este optionala si costa aproximativ 100 euro. In cadrul vacantelor de iarna in Paris se organizeaza excursii optionale in exteriorul Parisului, ca de exemplu Versailles (18 euro), Valea Loirei, 35 euro de persoana.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea