Vacante

#monumente #pesteri #temple #culpturi #sculpturi stanca #monumente piatra #sestinatii turistice

Monumente incredibile sculptate in stanca

Orasul de piatra, Petra, din Iordania este unul dintre cele mai faimoase destinatii turistice si de pelerinaj din lume. Frumusetea sa increbila, data de arhitectura impresionanta, sapata in piatra unui munte, are replica in multe alte colturi ale lumii, sub forma altor monumente si locuri sculptate in stanca.


Templele Ellora din India

Ellora este un satuc din India renumit pentru spectaculoasele sale temple-grota, despre care se crede ca ar fi cele mai mari structuri sapate in stanca la nivel mondial. Aceste temple maiestuoase sunt realizate conform traditiilor hinduse, budiste si jainiiste.

O parte dintre aceste temple, care dateaza din secolele V si X, a intrat in patrimoniul mondial UNESCO in 1983.


Pesterile Ajanta din India

Tot in India pot fi admirate alte sculpturi impresionante in piatra: pesterile Ajanta. Situate in Maharashtra, pesterile adapostesc circa 30 de statui ale lui Buddha si o bogatie incredibila de picturi rupestre, simboluri ale rafinatei arte indiene, ce dateaza din secolul II i.e.n.


Pesterile Longmen (Poarta Dragonului) din China

Muntii Xiangshan si Longmenshan din China sunt presarati cu grote sculptate in piatra ce adapostesc zeci de mii de statui ale lui Buddha si ale discipolilor sai. Pe langa dimensiunile impresionante ale pesterilor si sculpturilor in sine, aceste grote atrag anual un numar mare de turisti si datorita vechimii statuilor si basoreliefurilor regasite aici, primele datand din anul 400 e.n.


Templele Abu Simbel din Egipt

Templele sapate in stanca de la Abu Simbel sunt una dintre cele mai populare destinatii turistice egiptene. Acestea dateaza din secolul XIII i.e.n., de pe vremea faraonului Ramses cel Mare, care a ordonat construirea lor pentru a comemora batalia de la Kadesh. Templele abunda si astazi in statui ca ii infatiseaza pe faraonul Ramses si pe sotia sa, Nefertari.

Trebuie spus ca, in 1986, intreaga structura sculptata in piatra a riscat sa dispara, din cauza revarsarii marelui baraj Aswan. Astfel, monumentul arheologic a fost mutat pe un deal artificial.



Foto: shunya.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea