Vacante

#cladiri istorice #Centenarul Marii Uniri #bucuresti

"Ma vezi? 1918 intr-o alta lumina" – Cladirile istorice ale Bucurestiului intr-o alta lume

Pe 1 decembrie Romanii sarbatoresc un an ce la Marea Unire din 1918. Cu aceasta ocazie, 10 dintre cele mai importante cladiri ale Bucurestiului vor fi iluminate in perioada 29 octombrie - 13 noiembrie.

 

Ateneul Roman, Gradina Capitol, Academia Romana, Palatul Regal, Palatul Cantacuzino, Cazinoul din Constanta, Muzeul Unirii din Iasi, Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei din Sighet, Catedrala incoronarii din Alba Iulia si Casa lui stefan Cicio Pop din Arad sunt cladirile a caror fatada va fi iluminata in timpul unui spectacolului vizual si auditiv de 15 minute.

Pe langa punerea in valoare a celor 10 cladiri reprezentative, initiatorii acestui eveniment, membrii Asociatiei Culturale pentru Educatie prin Arta, sustinuti de light-designerii de la Apart Production si Five’s International, isi doresc sa le ofere locuitorilor din cele 6 orase informatii, unele dintre acestea necunoscute, cu privire la monumentele selectate si rolul pe care l-au avut in dezvoltarea societatii romanesti de la inceputul secolului XX.

"Prin spectacolul de lumini special conceput pentru fiecare monument si cu ajutorul vocii actorului serban Pavlu, respunem povesti pierdute, iar prin aceasta imbinare de elemente de arhitectura, iluminat, tehnologie si act artistic incercam sa generam un moment in care edificiul se adreseaza privitorilor prin sintagma 'Ma vezi? 1918 intr-o alta lumina'. Ideea proiectului ii apartine light designer-ului Alin Popa, cel care a si conceput acest spectacol si care a realizat ca orice spatiu ajunge sa intre in cotidian, obisnuinta si uitare. Scopul acestei manifestari culturale este sa repozitioneze toate aceste edificii, unele aflate in stare de degradare, in mentalul colectiv si sa traga un semnal de alarma asupra starii in care acestea se afla", a declarat Eugen Lumezianu, presedintele Asociatiei pentru Educatia prin Arta.

In toate cele 6 orase, spectacolul de lumini va demara la ora 19:30 si va cuprinde cate 5 sesiuni a cate 15 minute. "Ma vezi? 1918 intr-o alta lumina" se desfasoara in Bucuresti, Constanta, Iasi, Sighet, Arad si Alba Iulia dupa cum urmeaza:

 • 29 octombrie - Ateneul Roman, Bucuresti
 • 30 octombrie - Gradina Capitol, Bucuresti
 • 31 octombrie - Academia Romana, Bucuresti
 • 1 noiembrie - Palatul Regal, Bucuresti
 • 2 noiembrie - Palatul Cantacuzino - Muzeul George Enescu, Bucuresti
 • 6 noiembrie - Cazinoul din Constanta
 • 8 noiembrie - Muzeul Unirii, Iasi
 • 10 noiembrie - Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistenţei, Sighet
 • 12 noiembrie - Casa lui stefan Cicio Pop, Arad
 • 13 noiembrie - Catedrala incoronarii, Alba Iulia.

Accesul publicului este gratuit, iar cei care nu vor putea asista la aceste evenimente le vor putea vizualiza live pe pagina de Facebook a Asociatiei Culturale pentru Educatia prin Arta si cea a proiectului - Ma vezi? 1918 intr-o alta lumina.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

 •  
 •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Expertul Acasa.ro, Maria Chirculescu: Adevaratul loc al Botezului Domnului

Experti Vacante & Calatorii

Expertul Acasa.ro, Maria Chirculescu: Ce trebuie sa faci de Sfantul Ilie, ca sa nu-l superi

Experti Vacante & Calatorii

Expertul Acasa.ro, Carmen Neacsu: Sfaturi pentru vacante si calatorii in siguranta

Experti Vacante & Calatorii

Expertul Acasa.ro, Maria Chirculescu: Cuibul vulturilor sau “Cuibul lui Dumnezeu”? Stepantsminda, Caucaz

Experti Vacante & Calatorii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Carmen Neacsu: Unde poti inota cu delfinii

Expertul Acasa.ro, Carmen Neacsu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului