Vacante

#obiective turistice #slovenia #ljubljana

Ljubljana, o metropola cocheta de weekend

poate fi un city break potrivit pentru orice perioada din an. Mai putin faimos ca alte capitale europene, orasul are toate ingredientele pentru a vraji vizitatorul. In anotimpul cald, plimbarile pe stradutele inguste si parfumate de istorie fac deliciul turistului dornic sa profite de acest oras cochet si curat. Iarna, targul de Craciun isi aprinde beculetele, in timp ce statiunea de schi Krvavec din apropiere este o tentatie demna de o capitala.

Odata ajuns in aeroportul din Ljubljana , poti solicita o harta gratuita, de la centrele de informare de aici. Ajungi in oras cu un autobuz care pleaca de la aeroport; un bilet de o calatorie costa in jur de 5 euro si poate fi achizitionat din statie sau direct din masina. Gasesti informatii despre autobuzele cu plecare de la aeroport pe site-ul oficial.

Modalitati de a vizita Ljubljana

Este genul de oras unde te incalti cu ceva comod si o iei la pas, pentru a putea vedea tot ce are el de oferit. O masina inchiriata este recomandata numai daca vrei sa vezi imprejurimile orasului. Parcari nu sunt foarte multe, iar pentru cele existente, preturile sunt destul de mari.

O varianta accesibila este bicicleta. Se poate inchiria de obicei in anotimpul cald, din aprilie pana in octombrie. Pentru 1 – 2 ore, te costa in jur de 1 euro, iar pentru o zi, 5 euro. O modalitate inedita de a cunoaste orasul este sa zbori deasupra lui. Exista un balon care se ridica la o inaltime de pana la 1000 de metri, disponibil pentru doritori. O calatorie costa 80 euro pentru adulti si 40 euro, pentru copiii cu varste mai mici de 12 ani. Biletul include zborul cu balonul, transferul la punctul de plecare, un pahar cu vin, o diploma si o asigurare impotriva accidentelor. Daca te intereseaza o astfel de experienta, gasesti aici mai multe informatii.

Revenind cu picioarele pe pamant – la propriu, pentru a admira arhitectura orasului, poti sa alegi un tur tematic. Arhitectura in stil Baroc Italian si Art Nouveau se impleteste cu elementele contemporane. Ai numeroase variante la dispozitie: Turul orasului pe jos (cu tema Joze Plecnik, arhitect renumit al Ljubljanei), tur pietonal prin Ljubljana baroca sau de Art Nouveau, tur al bisericilor samd. Un astfel de tur dureaza in jur de 2 ore si preturile incep de la 40 euro de persoana, pentru un grup minim. Mai multe informatii gasesti aici.

Ce ai de vazut in Ljubljana

Muzee. Ljubljana este un oras cosmopolit, bogat din punct de vedere cultural, cu numeroase galerii, muzee, teatre si o multime de festivaluri. Daca iti place arta, incearca Galeria Nationala, construita in 1918, sau Muzeul de Arta Moderna, unde poti admira operele celor mai renumiti artisti sloveni. Galeria Nationala gazduieste colectii permanente cu opere din Evul Mediu, Clasicism, Realism, piese Biedermeier si romantice, creatii slovene din modernismul timpuriu si sculptura de secol XIX si XX. Intrarea la colectiile de arta slovena si la cele ale pictorilor europeni este gratuita. Pentru expozitiile temporare se plateste un bilet de aproximativ 7 euro.

Arta baroca. In Orasul Vechi, atmosfera medievala este data de portile vechi ale orasului, cladirile de epoca si monumente, precum Fantana lui Hercule, din piata Levstikov, copie a originalului din Renastere. Majoritatea caselor de aici sunt in stil baroc. In Piata Stari (Stari Trg), poti savura o cafea la una dintre terasele de pe stradutele pietonale. Stari este una dintre cele mai vechi piete medievale ale Ljubljanei si aici se afla Schweiger house (Casa Tacerii), un castel baroc, datand din secolul al XVII-lea. A fost creat de arhitectul Candido Zulliani si este considerat una dintre capodoperele acestuia care au supravietuit.

Ljubljana Castle. O atractie turistica de prim rang a capitalei este Castelul Ljubljana. A fost la inceput o fortareata, ridicata in secolul al XV-lea in scop de aparare impotriva invaziilor turcesti. Initial, au fost construite aici numai cateva baraci de lemn, ziduri si turnuri. Treptat, i-au fost adaugate de-a lungul secolelor alte parti. In interior se afla Capela Sf. Gheorghe, in stil baroc, decorata in 1747 cu insemnele guvernatorilor carolingieni. Doua dintre salile castelului, aflate in aripa de vest, sunt amenajate in stil renascentist. Vizitatorii gasesc aici si un rezervor roman, vechi de 2000 de ani. Intrarea este libera in castel si ai posibilitatea sa vizitezi una dintre expozitiile care au loc aici. Gasesti informatii despre Ljubljana Castle si pe pagina oficiala.

Primaria. Aflata Piata Mestni, cladirea a fost construita la sfarsit de secol XV si a suferit modificari, de-a lungul timpului. Fatada Primariei reflecta stilul venetian. In interior, vizitatorii pot admira un fragment din originalul Fantanii lui Hercule si anume statuia acestuia, din secolul al XVII-lea.

Poduri. Una dintre frumusetile Ljubljanei sunt podurile, numeroase dealtfel. Unul dintre cele mai neobisnuite este cel triplu, numit Triple Bridge. Este unul dintre simbolurile reprezentative ale orasului si a fost la inceput un pod din lemn, construit in secolul al XIII-lea. In 1929 s-au adaugat la noul pod cu arcade de piatra, doua brate pietonale, pe fiecare parte a raului. Arhitectii care au lucrat la el sunt Giovanni Picco si Joze Pleznic. Insa cel mai cunoscut pod din Ljubljana este Dragon Bridge, care dateaza din 1901, cand Slovenia apartinea Imperiului Austro-Ungar. A fost supranumit „Podul Jubileului Imparatului Franz Josef I”. Dragonul reprezinta simbolul oficial al orasului si isi are originile in legenda lui Iason si a Argonautilor, care au ucis acest monstru.

Shopping. In Presernov Trg, piata centrala a capitalei, gasesti dimineata legume si fructe la comerciantii care le cresc ei insisi in gradinile din suburbie. Duminica poti sa-ti incerci norocul la cumparaturi de vechituri, in targul de antichitati de pe malul estic al raului Ljubljanica.

Mancare in Ljubljana

De-a lungul raului Ljubljanica gasesti o multime de restaurante si terase, unde poti gusta din preparatele traditionale locale. Deoarece este o zona turistica, unele localuri de pe cheile raului, care servesc mancare si bautura, solicita o taxa in plus, pentru locatie. Gasesti insa si locuri care nu includ astfel de taxe.

Unul dintre cele mai simple feluri de mancare il reprezinta un soi de placinta cu carne, numita „Burek”. Este un preparat de patiserie facut din aluat umplut cu carne sau cartofi sau alte ingrediente combinate, ca de exemplu branza si sos de rosii. Cel mai adesea, cele doua tipuri de Burek sunt cel cu branza, pe de o parte si cel cu carne, pe de alta parte. Costa numai 2 euro si reprezinta o alternativa la produsele de fastfood, pentru cei care vor sa manance ceva rapid, la un pret mic.

Daca nu te impresioneaza bucataria locala si preferi ceva international, gasesti o multime de variante la pizza, de la cea traditionala, cu sunca si cascaval, la pizza cu fructe de mare sau cu busuioc. In general, pizza din Ljubljana este destul de mare si se serveste, la cerere, cu sosuri speciale. O pizza costa 6 – 9 euro de persoana, iar o bere, 2 euro.

Este bine sa stii

Limba. Daca nu stii slovena, te descurci usor cu engleza, in Ljubljana, deoarece majoritatea locuitorilor vorbesc aceasta limba.

Moneda. Din 1 ianuarie 2007, moneda oficiala a Sloveniei – tolerul – a fost inlocuita cu moneda europeana . In iulie, s-a inghetat cursul paritatii stabilite anterior, de 239.64 tolari pentru 1 euro.

Cazarea. Ofertele de cazare in Ljubljana au preturi care incep cam de la 60 euro pe noapte, pentru categoria 3 stele. Gasesti insa in apropierea capitalei pensiuni care oferta camere de inchiriat la jumatate din pret.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea