Vacante

#legislatie biciclisti #casti de protectie #casca bicicleta #accesorii bicicleta #pegas #biciclete pegas

Legislatia referitoare la biciclisti. Ce obligatii ai cand pedalezi pe drumuri publice

Pentru bicicleta nu ai nevoie de un permis de conducere asa cum ai pentru moped sau motocicleta. In schimb, trebuie sa cunosti legislatia si sa respecti anumite reguli de conduita in trafic. In felul acesta, vei fi ferit de accidente.

Politistii atrag atentia ca biciclistii sunt in primele cinci cauze care produc accidente rutiere in Romania. Cei care merg in trafic cu bicicleta nu trebuie sa uite principalele reguli. Astfel, acestia trebuie sa isi doteze bicicleta corespunzator, sa isi verifice franele atunci cand pornesc la drum, sa poarte elemente reflectorizante, iar acolo unde sunt piste, sa le foloseasca. In plus, trebuie sa circule pe marginea drumului, sa semnalizeze atunci cand vor sa vireze si sa coboare de pe bicicleta cand traverseaza pe trecerea de pietoni.

Acestea sunt, pe scurt, cele mai importante obligatii ale celor care aleg sa pedaleze in oras si nu numai. Ele sunt reglementate de Codul Rutier si de Regulamentul de aplicare a Codului Rutier.

Iata care sunt principalele prevederi:

- Pentru a conduce o bicicleta pe drumurile publice, conducatorul acesteia trebuie sa aiba varsta de cel putin 14 ani.

- Bicicletele care circula pe drumurile publice trebuie sa fie echipate cu mijloace de iluminare si dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisa circulatia acestora pe timp de noapte fara aceste mijloace si dispozitive in stare de functionare.

- In circulatia pe drumurile publice, bicicleta trebuie sa fie:

a) prevazuta cu dispozitiv de franare eficace;

b) prevazuta cu un sistem adecvat, functional, de directie;

c) dotata cu sistem de avertizare sonora; se interzic echiparea si folosirea sistemelor de avertizare sonora specifice autovehiculelor;

d) echipata in fata cu lumina de culoare alba sau galbena, iar in spate cu lumina de culoare rosie si cu cel putin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeasi culoare;

e) echipata cu elemente sau dispozitive care, in miscare, formeaza un cerc continuu, fluorescent-reflectorizante de culoare portocalie fixate pe spitele rotilor.

- Remorca atasata unei biciclete trebuie sa fie echipata, in partea din spate, cu un dispozitiv fluorescent-reflectorizant de culoare rosie, iar daca lumina din spate a bicicletei este obturata de remorca, aceasta trebuie sa fie echipata si cu o lumina de culoare rosie.

- Bicicletele, atunci cand circula pe drumul public, trebuie conduse numai pe un singur rand.

- Se recomanda ca, in circulatia pe drumurile publice, biciclistul sa poarte casca de protectie omologata.

- Se interzice conducatorilor de biciclete sa circule pe trotuare, cu exceptia cazului cand pe acestea sunt amenajate piste speciale destinate lor.

De asemenea, legislatia rutiera le interzice biciclistilor sa circule in timp ce se afla sub influenta alcoolului.

Asadar, pentru a putea circula in bune conditii si in siguranta cu bicicleta trebuie respectate toate aceste prevederi. La Pegas vei gasi intotdeauna biciclete atent concepute si testate, dar si accesorii omologate, astfel incat sa nu te expui niciunui risc.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea