Vacante

#istanbul #turcia #bazar #croaziera #moschee

Istanbul intr-o singura zi

Istanbulul nu este un oras de vazut intr-o singura zi, toata lumea stie, intuieste sau, oricum, constientizeaza acest lucru odata ce ajunge aici. Si totusi, daca intamplarea face sa ai un timp atat de limitat la dispozitie, numai de tine depinde sa savurezi o zi de vacanta care ti se impregneaza in suflet in culori vii, otomane.
 
Daca ai numai 24 de ore pentru a vedea Istanbulul, trebuie sa-ti faci un program care sa-ti permita sa vezi cat mai multe locuri, dintre cele care te intereseaza. Vestea buna este ca majoritatea atractiilor turistice de importanta majora se afla in acelasi loc, in zona orasului vechi. Vestea proasta este ca un maraton de o zi te lasa stors de puteri. Si totusi, orice efort merita, deoarece orasul este zapacitor de frumos. Oriunde te uiti, mai descoperi un detaliu nou.


Palatul Topkapi, bogatiile unei lumi vechi


Turistii se aduna dis-de-dimineata in parculetul unde se afla casa de bilete. Cozile se formeaza inainte de ora deschiderii, astfel incat, daca vrei sa vezi palatul pe indelete si sa eviti multimile, este bine sa vii de la prima ora sau sa eviti lunile din varf de sezon .

Haremul. Palatul Topkapi, Istanbul. Sursa foto: acasa.roMari comercianti, turcii stiu ca hoardele de staini veniti din toata lumea isi vor pierde rabdarea de a sta la rand - cel putin o parte dintre ei - si-si vor lasa prietenii sau rudele sa le tina locul. In acest timp, acesti “smecheri” isi fac de lucru vizitand magazinul de suveniruri de langa casa de bilete. Se pot cumpara si sucuri de aici si chiar mici gustari. Exista inclusiv toaleta. Totul pentru ca turistul sa intarzie cat mai mult, scotand ceva bani din buzunar.


Biletul de intrare in Topkapi costa 20 de lire turcesti, echivalentul a aproximativ 10 euro. Dupa intrarea in curtea palatului printr-o poarta impunatoare, se face controlul vizitatorilor. Urmeaza alte costuri: pentru audioghid, pretul este de 10 lire (in jur de 5 euro), iar pentru vizitarea Haremului, se mai plateste un bilet de 15 lire turcesti.

In comparatie cu alte obiective importante din Turcia, suma pare exagerata. Si totusi, merita pe deplin. Palatul dateaza din secolul al XV-lea si a fost resedinta oficiala a mai multor sultani otomani. Sunt multe cladiri si pavilioane de vizitat, iar comorile palatului nu pot sa lase indiferent calatorul european, curios sa afle cat mai multe despre viata unei curti regale din Imperiul Otoman. Unele sectiuni au darul de a destrama idei preconcepute, lasand loc unor informatii mai realiste asupra rolului indeplinit de cei care locuiau aici.

Dupa o vreme de umblat prin sali si curti interioare, se impune o pauza. Fie pe o bancuta, in curtea palatului, plina de verdeata odihnitoare, fie pe o terasa cu vedere la Bosfor. Panorama nu poate sau nu trebuie descrisa in cuvinte. Doar savurata si atat.


Hagia Sophia, un lacas religios la care te uiti de jos in sus


Cand un ghid a povestit despre elementele bizantine si otomane care se impletesc in arhitectura monumentului, a reusit sa trezeasca oarecum interesul. Dar nimic nu ne-a pregatit pentru impactul pe care aceasta bijuterie il are asupra ochiului.

Hagia Sophia, Istanbul. Sursa foto: acasa.roImediat in apropierea Palatului Topkapi se afla Hagia Sophia (Ayasofya), fosta biserica crestina, fosta catedrala catolica, fosta moschee, actualmente un muzeu. 


Biletul costa 20 de lire turcesti. Obiectivul nu trebuie ratat. Locul este intesat de oameni veniti de prin toate colturile lumii pentru a se delecta cu superbul edificiu. Principalul atribut al monumentului, vizibil atat de initiati, cat si de necunoscatori, il reprezinta proportiile imense si soliditatea uluitoare a constructiei care dateaza din secolul VI d.Hr.

Pentru fotografii de la inaltime, se poate urca la etaj pe scari. Accesul acolo se face gratuit. In gradina muzeului exista cateva cladiri-mausoleu, cu morminte ale unor sultani. Intrarea este libera, dar se impune o tinuta cat mai sobra (fara brate, picioare descoperite).

 

Moscheea Albastra nu e albastra. Hipodromul pe care nu-l gasesti

 

Blue Mosque nu e albastra, dar cam aici se termina "neajunsurile" sale. Sultan Ahmet Camii si-a luat denumirea de la placile sale interioare din ceramica pe alb si albastru. Monumentul are un aer maret, cu cele 6 minarete ale sale. La cateva minute distanta de Ayasofya, Blue Mosque atrage turistii ca un fagur de miere.

Moscheea Albastra, Istanbul. Sursa foto: acasa.roBlue Mosque a fost construita in secolul al XVII-lea si reprezinta una dintre cele mai impunatoare atractii turistice ale Istanbulului si singura moschee din Turcia cu 6 minarete.


Turistii pot vizita gratuit monumentul. La intrare, trebuie sa te descalti si sa-ti pui incaltamintea intr-o punguta de plastic. Exista roluri mari cu pungi de unica folosinta. Se ofera, de asemenea, fuste si esarfe celor care nu sunt imbracati adecvat. Pentru o pauza de odihna, aseaza-te pe covorul moale si asculta vocea imamului, daca prinzi ora de rugaciune.

Aproape de Sultan Ahmet Camii se afla locul unde cu mult timp in urma era Hipodromul din Constantinopole. Astazi, in locul respectiv gasesti o piata tip parculet, cu unele reminiscente ale vechiului monument. Cei care se jura ca "nu mai este nimic de vazut acolo" nu trebuie crezuti pe cuvant.

 

In Basilica Cistern inoata pesti fiorosi

 

Cisternele (Basilica Cistern, Yerebatan Sarnıc, Sunken Palace Cistern sau Yerebatan Saray Sarnıci) reprezinta o alta atractie a vechiului Constantinopole. Turistii coboara sub oras pentru a admira coloanele de marmura, scufundate in panza de apa prin care misuna pesti, de la cei mici, la unii impresionant de mari.

Basilica Cistern, Istanbul. Sursa foto: acasa.roCisternele dateaza din secolul al VI-lea d. Hr. Au fost construite pentru a alimenta cu apa palatul sultanului si cladirile inconjuratoare. Luminitele difuze, clipocitul apei, penumbra numeroaselor coloane scufundate, pestii mici si cei imensi alunecand in apa, toate realizeaza o atmosfera aparte.


Exista un mic restaurant, chiar inainte de iesire, unde turistii pot sa se odihneasca si sa guste ceva. Pretul unui bilet de intrare la Cisterne costa 10 lire turcesti.

 

Vizita in bazarurile Istanbulului: Grand Bazaar si Egyptian Bazaar

 

Turcia, in mare parte, poate fi dezamagitoare pentru turistul pus pe cumparaturi. Daca in statiunile de la malul marii Egee sau Mediterane gasesti tot felul de magazine cu suveniruri si maruntisuri, shoppingul adevarat trebuie facut in Istanbul. Pentru cei care se intorc in acest oras plin de viata, Marele Bazar sau Bazarul de Mirodenii pot ascunde produse de calitate si, cu rabdare si talent, se fac afaceri bune.

Marele Bazar, Istanbul. Sursa foto: acasa.roPentru turistul venit prima data in Istanbul, o vizita la bazar este obligatorie. Nu neaparat pentru a cumpara, cat, mai ales, pentru a se familiariza cu marfurile si preturile practicate. La o singura zi in Istanbul, o vizita intr-unul dintre cele doua bazaruri este suficienta pentru a strange informatii necesare unei sensiuni de shopping mai lungi, la preturi mult mai bine constientizate.


Sunt multe de invatat. De exemplu, este arta de a ignora stereotipurile cu care te bombardeaza turcii: "How are you?" sau (direct) "Ce faci?" sau "Where are you from?" sau "I will never forget you" sau "Aaa, Romania, Hagi, Hagi!". Turcul practica sportul sucirii mintii pentru a te face sa uiti de negociere. Mit: turcii se simt ofensati daca dai banul din prima, fara sa negociezi. Realitate:  da-mi pretul corect inmultit cu 3, 6, 9 ... pentru ca esti "my friend". Daca nu negociezi, eu chiar iti voi lua banii. Pe toti. Cu zambetul pe buze.

O alta lectie: folosirea unui calculator sau cantar sau amandoua, semn ca ti se calculeaza pretul corect. De fapt, negustorul turc bate la nimereala intr-un calculator de buzunar si iti spune un pret enorm, pe care deja il avea in minte. Daca iti arati dezaprobarea, renunta la acel pret in secunda urmatoare, revine la acelasi cantar sau calculator, reia procesul - la fel de concentrat - si, surpriza! propune un pret mai mic. Iar de aici dialogul poate continua pana se incheie targuiala sau pana cand unul renunta.

Un alt lucru pe care in mod sigur picioarele tale il vor invata este faptul ca in Marele Bazar nu gasesti bancute, iar singurele locuri in care poti sta jos sunt micile terase cu sucuri, alt prilej de negociere.

 

Croaziera pe Bosfor sau apus de soare din Galata Tower

 

O modalitate frumoasa de a incheia ziua o reprezinta o croaziera pe Bosfor cu un vaporas turistic. Costa in jur de 15 lire si dureaza o ora si jumatate. Din port, se pot obtine informatii de la casa de bilete.

Cei care nu reusesc sa se imbarce pentru o croaziera mai au la dispozitie o varianta: sa vada Istanbulul de sus, la apusul soarelui.

Pentru acest lucru, trebuie sa traverseze podul pe malul celalalt. Pana si podul este unul special: aici turcii prin pestele care se face pe gratar in restaurantele de sub el. Cei care pot sa ignore mirosul greu de peste prajit si se incumeta sa manance un sandwich, garantat isi fericesc papilele gustative! Cei aflati la dieta sunt ademeniti cu un suc din portocale stoarse chiar pe pod. Este un desfat la care revii de cate ori ai ocazia.

Vedere din Turnul Galata, Istanbul. Sursa foto: acasa.roDupa traversare , se urca pe stradutele in panta, pana la celebrul Turn Galata. Constructia medievala se afla in partea de nord a portului Cornul de Aur si reprezinta una dintre cele mai mari atractii ale orasului, datorita panoramei de 360 de grade asupra Istanbulului.


La fel ca la Turnul Eiffel sau ca in orice alt loc deosebit, placerea cere sacrificii. Urcusul prin cartierul Galata, pana la turn, este anevoios, din cauza pantelor foarte inclinate. In plin sezon turistic vina multa lume si se formeaza cozi. Din fericire, de la parterul turnului se urca cu liftul. Accesul se face contracost, pretul unui bilet fiind de 10 lire.

La etaj, se mai urca cateva randuri de trepte, pe scari de lemn, in spirala. Sus exista un restaurant, al carui balcon reprezinta de fapt atractia mult cautata. Locul este foarte stramt si se inainteaza greu.

Panorama in lumina apusului este insa absolut impresionanta, imbogatita de chemarea muezinului, daca ai noroc sa te nimeresti in turn la ora in care are loc rugaciunea de seara a musulmanilor. Dar chiar si fara ea, privelistea merita tot efortul.

Dupa lasarea intunericului, orasul continua sa fremete pana tarziu, spre dimineata. Localurile isi ademenesc musteriii cu tavi pline de baclavale, magazinele moderne isi atrag clientii prin vitrinele lor orbitoare, pietele sunt pline de comercianti stradali, fantanile arteziene nasc lumini feerice, intr-o metropola care pare sa nu doarma niciodata.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea