Vacante

#hydra #insula #grecia #plaja

Insula Hydra, experienta impresionista

Daca te-ai pierdut vreodata, visator, intr-o fotografie de calendar cu insule grecesti , sunt mari sanse sa te amorezezi de Hydra . Astfel de imagini sunt aidoma picturilor impresioniste,  unde mai toata lumea isi face siesta, intr-un loc cotropit de soare.  Pe insula Hydra esti sedus de unduirea verde a padurilor de pini si maslini, de casele cocotate pe dealuri, de strazile inguste cu ziduri laptoase, combinate atat de fericit cu albastrul ferestrelor si portilor si cu fucsiile din ghivece.

Odata ce vasul se apropia de portul insulei, la tarm, unde urma sa acostam, am observat un “comitet de intampinare” cel putin bizar, dar cu atat mai incantator: aproximativ 10 pisicute asteptau cuminti chiar in locul prin care se facea debarcarea. Incepea bine: Grecia, insula, pisici … ca in fotografiile din calendare.
Dupa ce a coborat toata lumea, micutele vietati nu se mai aflau langa mal, dar puteau fi intalnite ici si colo, pe insula. Privind o astfel de felina domesticita, tolanita in fata unei usi albastre, stand la soare pe aceste alei inguste, patrunse de liniste, nu poti sa nu te lasi cuprins de acea senzatie reconfortanta de vacanta.

 

 
Pe langa pisici, turistii sunt intampinati de magarusi ai caror stapani abia asteapta sa-si gaseasca musterii. Hydra nu este o insula tocmai obisnuita, accesul autovehicolelor fiind interzis. Mijloacele de transport folosite sunt magarusii, taxiurile pe apa si bicicletele.

Un alt sport este mai putin solicitant: trebuie doar sa te asezi la o masa sau pe o bancuta sau, si mai bine, direct pe vreo scara varuita si sa privesti trecatorii. Si ai, intr-adevar, la ce sa privesti. Turistii vin de pretutindeni, peisajul natural este absolut fermecator, iar culorile cladirilor, combinate cu vegetatia, iti imbata simturile.
 

Insula Hydra, resursa turistica
 

Sursa foto: acasa.roHydra face parte din Insulele Saronice din Marea Egee, aflata intre Golful Saronic si cel Argolic. Din portul Piraeus al Atenei pleaca regulat curse spre insula, iar drumul pe mare dureaza in jur de 3 ceasuri. Exista insa si ambarcatiuni mai rapide.

Gratie golfurilor sale frumoase, Hydra este o destinatie atractiva pentru yahturi. De fapt, insula este in cea mai mare parte dependenta de turism.

Pe langa atenienii care vin aici in scurte escapade de weekend, Hydra este vizitata anual de un numar mare de turisti veniti de prin toate colturile lumii, fie pentru a-si petrece un sejur aici, fie in trecere. Multe feriboturi organizeaza vizite de-o zi pentru turistii din Atena, astfel incat, de la 9 dimineata pana pe la 7 seara, acestia reusesc sa viziteze Poros, Hydra si Egina. Croaziera costa aproape 100 euro, insa merita efortul, mai ales daca nu ai vazut inca Grecia insulara.

 

Sursa foto: acasa.roActivitati si atractii in insula Hydra
 

Orasul, numit Hydra Town, este dezvoltat de-a lungul portului si se inalta pe stanci, construit in amfiteatru. Tocmai acest mod de dispunere il face cu atat mai atractiv. Casele au majoritatea acoperisuri rosii si peretii albi. Dezvoltate pe verticala, acestea creeaza un adevarat labirint de stradute inguste, invadate de flori crescute in ghivece. Portile si usile vopsite in albastru corespund sclipirii marii, intrezarita in deschiderea a doua cladiri, cocotate pe deal.

Portul este presarat cu o multime de cafenele, taverne, minimarketuri si magazine de suveniruri. Gasesti magneti de frigider, haine, cani, statuete, vase si piese din ceramica, incaltaminte, vederi, ochelari de soare, bijuterii frumos lucrate, tablouri etc. Tot in Hydra Town se afla Biserica Adormirii Maicii Domnului, de secol XVII, in spatele careia exista un muzeu.

Sursa foto: acasa.roOrasul se distinge prin arhitectura aparte a cladirilor, nemaiintalnita in alte parti din Grecia. Gasesti case vechi, de secol XVIII si XIX, locuite candva de comerciantii bogati veniti in zona. Arhitectura impleteste elementele traditionale cu cele italienesti. Printre cele mai deosebite sunt conacele, ridicate din piatra, pe mai multe nivele. Camerele pot fi decorate cu diverse picturi, tavane din lemn pictat sau podele din dale de marmura. Conacele Hydrei sunt renumite si se situeaza printre atractiile turistice ale insulei.

Plajele Hydrei sunt nisipoase dar si cu pietris, iar in unele zone, accesul in mare de pe stanca este destul de abrupt. Apele insa sunt limpezi, iar iubitorii de scufundari, pescuit sau inot au de ce veni aici. Printre cele mai cunoscute plaje este Mandraki, aflata in apropierea portului si Spilia. Aceasta din urma este usor de vizitat, aflandu-se chiar in capatul debarcaderului din port.

Sursa foto: acasa.roDesi intrarea in mare se face de pe stanca, Spilia este destul de frecventata, gratie apropierii de  zona in care acosteaza vasele. Unele stanci au fost nivelate si dispun de placi turnate de ciment, pentru a permite turistilor sa faca plaja mai comod. Barul suspendat chiar deasupra plajei ofera mancare si bautura, insa si o panorama foarte frumoasa asupra cuprinsului marii.

Pe insula exista cateva biserici si manastiri care se pot vizita. Poti merge individual sau ai posibilitatea sa optezi pentru una dintre excursiile organizate. Se fac, de asemenea, escapade in satele insulare, adevarate oaze de liniste si relaxare. Unul dintre cele mai cunoscute se numeste Kaminia. Se ajunge destul de repede din Hydra Town, cam intr-un sfert de ceas, mergand pe jos. Pentru turistii care isi doresc sa stea intr-o zona traditionala si linistita, Kaminia reprezinta o buna alternativa. Tot aici se afla si o plaja, cu acelasi nume.
 

Sursa foto: acasa.roEste bine sa stii
 

Mancare in insula Hydra
 

Pe insula gasesti localuri diferite pentru a lua masa, de la celebrele taverne grecesti la snack bars, fast food-uri sau terase unde poti gusta din preparatele traditionale, precum souvlakia.
 

Cazare in insula Hydra
 

Gasesti oferte de cazare la hoteluri, casele de oaspeti, apartamente, in case traditionale sau pur si simplu poti inchiria o camera de la localnici. Daca mergi in sezonul cald, este bine sa-ti faci rezervarea din timp, deoarece insula tinde sa se aglomereze.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea