Vacante

#inot de iarna #inot #iarna #litoral

Inotul de iarna a devenit popular in anumite zone ale lumii

In Insula Coney, din apropierea orasului New York, are loc in fiecare an de 1 ianuarie o baie rece traditionala, numita Polar Bear Plunge. Este vorba despre Clubul ursilor polari care a fost fondat in aceasta insula in anul 1903. Membrii clubului se intalnesc sa inoate la fiecare inceput de an, chiar daca afara sunt minus 6 grade. Si pe 1 ianuarie 2019 sunt asteptate peste 2000 de persoane in Insula Coney sa faca aceasta baie rece, atat de preferata. Acesti oameni despre care unii ar spune ca sunt "nebuni" sunt aproape toti membri ai Polar Bear Club. Ei fac asta an de an doar pentru a se simti bine, doar pentru distractie.

Dar ce se intampla cu corpul lor atunci cand intra in apa rece? Din punct de vedere fiziologic, corpul va avea un raspuns la soc rece. in primul rand se vor contracta vasele de sange la suprafata pielii, va creste respiratia si ritmul cardiac. Se spune ca nu apare niciun pericol real pentru sanatate doar daca inotatorul nu sufera de o boala cardiaca. Nu se produce hipotermia pentru ca temperatura de baza a corpului se mentine mai mult timp. Desigur bratele si picioarele vor deveni foarte reci.

Inotul de iarna nu este o practica noua si nici nu are scopul de a soca pe oameni. Specialistii spun ca exista anumite beneficii stiintifice reale ale acestei practici.

In Europa de Nord, se obisnuieste sa se intre in apa rece pentru ca oamenii sa scape de stres. Ei intra in apa rece dupa o perioada in care au stat la sauna. Cercetatorii au studiat acest fenomen si au constatat ca apare o imbunatatire a starii generale de sanatate. S-a spus despre inotul de iarna ca poate face oameni sa se simta mai energici si mai activi. De asemenea s-a constatat ca inotul in apa rece poate ajuta la reducerea durerilor reumatismale, a simptomelor de astm si la calmarea fibromialgiei.

Foarte multi oameni vin an de an in Insula Coney pentru a intra in apa rece, pentru a se simti inviorati, veseli si mai plini de energie. Este vorba despre eliberarea de adrenalina, care este un hormon de stres. Astfel oamenii se simt mai bine si mai relaxati, ca raspuns al organismului la socul rece. Specialistii spun ca nu exista un pericol real pentru organism si ca metoda produce o stare de euforie temporara.

Sunt studii prin care s-a constatat si faptul ca cei care sunt destul de indrazneti si participa la inotul de iarna in fiecare an, scapa de stresul oxidativ si ajung sa-si mareasca propriul antioxidant produs de corp in mod natural. De asemenea, studiile cercetatorilor au aratat si faptul ca inotatorii de iarna au circulatia sangvina mai puternica. S-a constatat si o reducerea a infectilor sistemului respirator cu 40% la astfel de persoane. Deci baia in apa rece nu este ceva periculos, ofera sansa corpului sa se simta bine din cauza unui soc pe care il simte la rece.

In fiecare an de 1 ianuarie are loc si in China de nord-est, in orasul Shenyang, un astfel de fenomen. Este un concurs traditional de inot care are loc la o temperatura de minus 16 grade Celsius.

In Marea Britanie inotul in apa rece se practica in dimineata zilei de Craciun si este destul de popular. Se face un concurs pe lacul Serpentine unde sunt primiti sa participe doar membrii clubului Serpentine Swimming.

Multe dintre aceste evenimente se realizeaza an de an in scopuri caritabile.

Oamenii iubesc marea, iubesc sa inoate, iar unii dupa cum se vede prefera sa faca asta si iarna.

In Romania nu este acest obicei, dar cu siguranta sunt oameni care prefera sa vina la mare si iarna. in sezonul rece oamenii vin sa se distreze la Vama Veche, unde in fiecare an numarul de turisti este in crestere. in perioada Sarbatorilor de iarna si a Anului Nou sunt multe oferte de cazare Vama Veche a case si hoteluri de tip boutique, care sunt foarte aproape de plaja.

Desi cea mai populara statiune este Mamaia, multi turisti nu renunta la locurile lor preferate pentru minivacante, mai ales ca au si oportunitati de cazare ieftina Vama Veche ca in fiecare an. Cele mai apreciate sunt locurile de cazare care au vedere la mare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea