Vacante

#halkidiki #grecia #kassandra #sithonia #athos

Halkidiki, tridentul din Marea Egee

Aflata in nordul Greciei, peninsula halkidiki isi intinde cele trei brate ale sale in apele albastre ale Marii Egee precum un trident care strapunge valurile. Gratie acestor brate, Halkidiki are peste 550 km de coasta si, prin urmare, numeroase plaje, care merg treptat de la cele mai aglomerate la cele mai putin cunoscute, ajungand inclusiv in zone pustii, in care turistul este singur cu marea.

Halkidiki (Chalkidiki) este o peninsula aflata la sud-est de orasul Salonic, cu deschidere la Marea Egee,. Peninsula se termina prin trei brate care patrund in mare si care sunt, la randul lor, peninsule: Kassandra , Sithonia si Muntele Athos. Cele trei peninsule au plaje nisipoase, golfulete pline de farmec, sate traditionale alaturi de resorturi moderne, pesteri si vai.
 

Ce ai de vazut in Halkidiki: manastiri, pesteri, viata de noapte, situri arheologice


Kassandra este cel mai vestic din cele trei brate ale peninsulei. Gratie apropierii de aeroportul din Salonic, zona este cea mai bine dezvoltata din punct de vedere turistic. In peninsula se afla plaje cu nisip alb, unde s-au construit hoteluri de toate tipurile, taverne, discoteci si baruri. Turistii dispun de numeroase posibilitati de petrecere a timpului liber, de la sporturi acvatice la localuri ideale pentru viata de noapte.

Sithonia este cea de-a doua peninsula, aflata intre Kassandra si Muntele Athos. Zona este mai putin populara fata de primul brat al Halkidiki-ului, insa atrage turistii gratie plajelor nisipoase, apelor limpezi si vegetatiei bogate in pini. Plajele numeroase merg de la cele bine dezvoltate, pline de lume, pana la cele pustii, unde turistii pot scapa de zgomot, departe de civilizatie. Se fac trasee montane pe Dragoudelis, plimbari pe bicicleta, calarie, se practica sporturi de apa etc.
Sithonia, HalkidikiSe spune ca pamanturile de la Muntele Athos (Agion Oros) ar fi unele dintre cele mai frumoase zone ale Greciei, gratie amestecului de chei, zone de coasta si peisaje montane. Comunitatea monahala de aici are o istorie de peste 1000 de ani. Cea mai veche si mai mare manastire din Athos este Megisti Lavra, fondata in secolul al X-lea. La Muntele Athos numai barbatii au acces, iar folosirea aparaturii de filmat sau fotografiat este de obicei interzisa.

Capitala Halkidiki-ului este Polygyros. Aflata in centrul peninsulei, la picioarele Muntelui Holomon, Polygyros reprezinta o alegere potrivita pentru amatorii de shopping si distractie. Zona detine numeroase magazine, boutique-uri, baruri si discoteci, precum si localuri cu muzica traditionala si spectacole live.

Meniurile restaurantelor contin in special preparate pe baza de peste si fructe de mare. Muzeul de arheologie este printre cele mai cunoscute obiective turistice ale orasului. Muzeul contine artefacte din preistorie si din perioada clasica si elenistica. La mijlocul lunii august, are loc in oras o mare sarbatoare, de Sfanta Maria, care aduna vizitatori de prin toata Grecia.

Halkidiki, plajaIn Petralona, pe la jumatatea drumului dintre Kassandra si Salonic, exista pesteri impresionante, Petralona Cave, cu stalactite si stalagmite de culoarea coralului si cu urme ale unor vechi civilizatii, care au dovedit ca pesterile au fost locuite in urma cu 700 de mii de ani. Tot in Petralona, langa orasul Nea Moudania, exista si un muzeu de arheologie. De obicei, pesterile si muzeul sunt vizitate in cursul aceleasi excursii, iar un bilet costa in jur de 7 euro de persoana. Este bine sa verifici la Petralona Cave inscriptiile privind fotografiatul si filmatul. Acestea sunt interzise pentru protejarea stalactitelor si stalagmitelor.
 

Gastronomie locala: legume proaspete si soiuri de carne invelite in aluat
 

Halkidiki detine o gama larga de restaurante si taverne care servesc preparate traditionale grecesti. Poti incerca pastitsio, unul dintre cele mai cunoscute preparate din Grecia, facut din macaroane si sos de rosii si carne de vitel sau miel. Souvlaki se prepara din bucatele de carne si legume, trase in bete de frigarui sau invelite in lipie. Musacaua ( mousaka ) si salata greceasca sunt nelipsite din meniurile localurilor.

pastitsio, mancare greceascaLa aperitiv poti incerca o salata din vinete coapte sau ardei copti, in amestec cu branza feta, usturoi si patrunjel. O portie costa in jur de 3 euro. O masa rapida si ieftina poate consta dintr-un simplu gyros, un soi de sandwich din carne, ceapa, rosii si sos tzatziki, toate invelite intr-o lipie. Un gyros costa in jur de 2 euro.

Pentru o bere, platesti intre 1.5 si 3 euro, in functie de tip (la dozator sau la sticla), iar pentru un frappe, scoti din buzunar cam 2.5 euro. In general, o masa de doua persoane la un restaurant ajunge undeva intre 15-20 euro, la care se adauga pretul bauturii.
 

Cati bani dai pe cazare
 

Ofertele de cazare sunt pentru toate buzunarele. Gasesti oferte de cazare in resorturi de lux, hoteluri, apartamente, vile si chiar la localnici. Pentru o experienta cu totul deosebita, poti alege un hotel sau o casa particulara construita in stil macedonean.

Peninsula ofera conditii foarte bune pentru turistii care doresc o camera decenta la un pret mic. De exemplu, in Sithonia, o camera dubla costa 27 euro in capetele de sezon (aprilie-mai si septembrie-octombrie), in timp ce in varf de sezon, aceeasi camera ajunge la 53 euro pe noapte. Pretul este valabil pentru un hotel de 4 sMuntele Athos, Greciatele cu demipensiune, conform agentiei Ideea Tour.

Daca optezi pentru un resort de lux, o saptamana de cazare te costa 1024 euro, conform agentiei Europa Travel. Pachetul asigura o saptamana de cazare cu all inclusive intr-un hotel de 5 stele din Kassandra, biletul de avion, transferul de la aeroport si asistenta turistica.
 

Este bine sa stii
 

• Perioada de vizita. Halkidiki are in jur de 300 de zile insorite pe an. Daca vrei sa te bucuri de soare si sa faci baie in mare, poti alege orice perioada intre mai si septembrie. Lunile cele mai calduroase sunt iulie si august, cand media maxima de temperatura este de 34°C.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea