Vacante

#turism # industria turismului # efectele turismului

Efecte pozitive si negative ale turismului

Industria turismului are un impact puternic asupra economiilor locale din intreaga lume. Una dintre cele mai mari dezbateri este cea privind efectele pozitive si negative ale turismului, precum si politicile turismului sustenabil.
 

Efecte economice
 

Principalul avantaj pe care il are o comunitate care traieste din turism sunt castigurile dobandite de pe urma acestuia. Insa comunitatea in cauza trebuie sa depuna un efort permanent pentru a mentine industria turismului . Pe de alta parte, exista corporatii off-shore care ofera servicii turistilor si tin la distanta de localnici profiturile facute.
 

Efecte asupra mediului
 

Unul dintre lucrurile pe care putini turisti le realizeaza este reprezentat de impactul turismului asupra mediului. Turismul poate sa distruga ecosisteme si medii sau, dimpotriva, sa conserve o zona protejata care in caz contrar ar fi fost vulnerabila in fata dezvoltarii industriei.

Turismul sustenabil are ca scop oferirea unei experiente pozitive atat localnicilor, cat si turistilor si in acelasi timp evitarea impactului negativ asupra mediului, economiei, culturii si locurilor.

Pe de o parte, eco turismul protejeaza viata salbatica , autenticitatea, traditiile si comunitatile locale. Pe de alta parte, exista riscul ca aceste comunitati sa devina dependente de industria turismului.
 

Efecte culturale
 

Cultura constituie un bun de consum. Aceasta ofera turistilor posibilitatea de a experimenta o cultura diferita si aduce profituri comunitatii respective. Pe de alta parte, turismul poate afecta comunitatile traditionale, amenintand un stil de viata si produsele locale, din cauza unui proces invaziv care pune presiune din afara. Un sat de pescari transformat in destinatie turistica ii determina pe localnici sa-si deschisa baruri si restaurante, renuntand la fostul stil de viata.
 

Efecte politice
 

Turismul este o modalitate de a apropia doua popoare, doua culturi, religii sau traditii. Insa se poate intampla ca diferentele extreme de avere sau de stil de viata sa provoace resentimente de o parte si de alta.
 

Efecte sociale
 

Dezvoltarea turismului intr-o anumita zona creeaza noi locuri de munca. Cu toate acestea, programul dificil si numeroasele ore de lucru ii fac uneori pe oameni sa fie mai putini sociabili. Prin urmare, acestia mentin mai putin contactul cu cei din jur.


Sursa foto: jaunted.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea