Vacante

#siguranta #pasaport #aeroport #avion

Detalii pe care nu le stiai despre avion si aeroport

Cand calatoresti cu avionul, este bine sa cunosti cateva detalii pe care putina lume le stie. Acestea te pot ajuta mult, in anumite situatii. Poti gasi mai multe mijloace de transfer spre oras daca stii unde sa cauti. Poti lua rapid o decizie cand primesti informatii diferite despre zborul tau sau eviti sa cumperi lucruri care-ti vor fi confiscate in escala.

1 Ce faci cand informatia de pe bilet este diferita de cea de pe ecran
 

Uneori, detaliile pe care le primesti pe biletul de avion despre zbor pot sa sufere modificari. De exemplu, daca ai o escala cu cele doua zboruri foarte apropiate ca timp si se schimba poarta de imbarcare , trebuie sa fii extrem de atent. In marile aeroporturi, poate sa-ti ia si 20 de minute sa ajungi dintr-o cladire in alta, iar daca pe biletul tau scrie o anumita poarta si pe ecranele cu plecarile, alta poarta de imbarcare , trebuie sa iei rapid o decizie.

In mod normal, ceea ce este afisat pe ecranele suspendate peste tot prin aeroport reprezinta ultimele informatii, cele mai recente sau cele mai des actualizate. Daca insa vrei sa fii foarte sigur, mergi la un birou de informatii si cere o confirmare. Astfel, vei putea merge de la bun inceput in directia corecta.
 

2 Cum sa gasesti mai multe variante de transport spre oras
 

La iesirea din aeroport, vei avea de ales un mijloc de transport dintre cele disponibile: autobuz, tren, taxi. Daca este o ora tarzie si singura ta posibilitate a ramas taxiul, nu esti obligat sa iei unul de la iesirea din aeroport. Mergi in fata intrarii Plecari. Vei avea, cel mai probabil, mai multe variante din care sa alegi, la preturi accesibile.
 

3 Cand arunci banii pe fereastra in duty free la trecerea in Uniunea Europeana
 

Sursa foto: thebeijingguide.comDin cauza masurilor de securitate, la punctele de control din aeroporturi se pot confisca numeroase produse pe baza de lichide, precum pasta de dinti, crema, borcane cu gem etc. O frustrare in plus pentru pasageri o reprezinta faptul ca in unele cazuri, la trecerea dintr-o tara din afara Uniunii Europene intr-una din UE, produsele cumparate la plecare din duty free se confisca. Este cazul parfumurilor sau bauturilor alcoolice care pot fi confiscate chiar daca ai punga sigilata si cu bonul prins pe ea. Asa se poate intampla daca te intorci din China.

Ca sa nu dai banii degeaba, este important sa te interesezi care sunt reglementarile in vigoare pe traseul tau.
Conform publicatiei Home Land Security Newswire (HSNW), pana in 2013 aeroporturile din UE ar trebui sa detina instalatii speciale, cu o noua tehnologie. Acestea vor fi capabile sa detecteze lichidele explozibile.
 

4 Lucruri admise intr-o tara, inadmisibile in alta, pe aeroport
 

Daca, de exemplu, pleci din Romania cu niste undite prinse de bagajul de mana, se poate sa nu ai niciun fel de probleme in a urca la bord cu ele. Odata ajuns insa intr-un aeroport mare, international, de unde trebuie sa pleci mai departe, acestea fie iti vor fi confiscate, fie ti se va cere sa le inregistrezi la bagajul de cala.

De aceea, este important sa stii ce poti lua in bagaj, atat in cel de mana, cat si in cel de cala, tinand cont de reglementarile locurilor prin care treci si care nu sunt mereu la fel.

Jucariile copilului pe care vrei sa le ai cu tine in avion nu trebuie sa fie obiecte cu un continut lichid.
 

5 Cum poti sa eviti taxa de surplus de greutate
 

Daca ai un un bagaj de cala foarte greu si doar o geanta de mana, ia in consideratie varianta unui bagaj de mana . Scoate din geanta de calatorie care va merge la cala acele lucruri grele care pot fi luate cu tine in avion, intr-un bagaj de mana. De exemplu, cartile si aparatele electronice cantaresc foarte mult. Iti vei aduce astfel bagajul de cala la greutatea admisa. Vei avea cu tine, in avion, pe langa geanta (poseta, servieta etc) si bagajul de mana, evitand astfel sa platesti vreo taxa de surplus de greutate.
 

6 Fa-ti bagajul cu o seara inainte
 

Cand trebuie sa calatoresti cu avionul, sunt o multime de lucruri care apar sau pot sa apara pe parcurs: intarzieri, schimbari, aglomeratie etc. Chiar daca ti se pare ceva banal, este deosebit de important sa ai bagajul deja facut in ziua plecarii. Astfel, vei scapa de grija privind lucrurile pe care trebuia sa le iei cu tine, locul in care ti-ai pus obiectele importante (bani, acte, pasaport, mobil etc).

Cel mai important lucru este pasaportul sau cartea de identitate (in functie de tara) deoarece, fara acest act, nu poti trece de check’in si in mod cert vei pierde avionul.
 

7 Bagajul tau si regulile privind siguranta
 

Din motive de siguranta, este interzis sa inregistrezi pe numele tau un bagaj al unei alte persoane. De asemenea, nu ai voie sa lasi bagajul nesupravegheat si nici in grija altei persoane, din aceleasi motive. Un bagaj lasat nesupravegheat este ridicat de agentii de securitate ai aeroportului.

Nu ignora niciodata astfel de reguli pe motiv ca “nu mi se poate intampla tocmai mie ceva rau”. Siguranta ta si a celorlalti pasageri este cel mai important lucru.
 

8 Cum poti ramane fara biletul de avion
 

Cand treci pe la aparatul care iti scaneaza lucrurile, trebuie sa pui in ladita de plastic toate lucrurile: haina, esarfa, palarie, curea, ceas, geanta, inclusiv buletinul, pasaportul si biletul de avion. Problema este ca de obicei pasagerii se grabesc si isi pun cele mai mici obiecte chiar deasupra. Este o greseala care ii poate costa. Franjurile negre ale scannerului nu sunt chiar atat de nevinovate pe cat par. Exista mari sanse sa te trezesti pe partea cealalta cu biletul de avion taiat in zona in care se indoaie.

Aseaza-ti intotdeauna ceasul, biletul, actele si toate obiectele mici in interiorul gentii sau in buzunare, pentru a nu avea surprize neplacute.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea