Rezultatele cercetarilor ar putea rescrie partial harta arheologica a capitalei italiene, aducand noi perspective asupra ritualurilor funerare din epoca romana. Locatia descoperirii nu este una oarecare: in antichitate, aceasta zona era considerata sacra, fiind situata in apropierea raului Almone si a locului unde, potrivit legendei, Zeul Marte si Rhea Silvia i-au conceput pe gemenii Romulus si Remus.
Mormantul identificat de echipa de arheologi se remarca printr-un mozaic bine conservat, placi de marmura si gauri pentru libatii – elemente care indica un ritual funerar elaborat. Totodata, a fost descoperita si o inscriptie funerara in limba greaca, un detaliu semnificativ pentru cercetatori.
Inscriptia contine cuvantul „Chre(stos)”, interpretat de expertul Cesar Dorado ca fiind o formula des utilizata in epoca: „bun, demn, virtuos”. De asemenea, apare si prescurtarea „IVL”, despre care specialistii cred ca ar putea face referire la numele Julius sau Lulia, indicand posibil originea sau identitatea persoanei inmormantate.
Descoperirea initiala a fost doar inceputul. In urma investigatiilor ulterioare, arheologii au scos la suprafata un intreg complex funerar datand din epoca imperiala. Acesta cuprinde atat morminte individuale, cat si zone destinate incinerarilor, confirmand importanta religioasa si istorica a spatiului.
Regiunea in care s-au facut sapaturile este considerata una incarcata de simbolism. In apropierea locului descoperirii se presupune ca se afla odinioara Templul lui Marte, unde soldatii romani se antrenau inainte de razboi. Prin urmare, faptul ca aici a fost construit un complex funerar atat de elaborat sustine ideea ca zona avea o semnificatie spirituala deosebita.
Potrivit lui Cesar Dorado, alte elemente scoase la lumina includ podele decorate cu mozaicuri, fragmente de stuc si obiecte funerare variate, fiecare oferind indicii valoroase despre practicile mortuare ale Romei antice. Pentru specialisti, fiecare astfel de descoperire contribuie la o mai buna intelegere a vietii si credintelor cetatenilor Imperiului Roman.