Vacante

#vacanta #vacanta 2010 #europa #europeni #turisti romani #destinatii de vacanta #destinatii de vacanta 2010 #oferte de vacanta 2010

De ce turistii romani si straini isi planifica o vacanta in 2010

In ciuda crizei economice, cateva studii de piata, la nivel national si european, arata ca oamenii planuiesc totusi o vacanta in 2010. Exista mai multe motive pentru care turistii nu renunta la vacante, iar unul dintre ele il reprezinta preturile.


Cu 5% mai multi europeni dispun de bani pentru vacanta in 2010


Potrivit Comisiei Europene, numarul europenilor care au decis sa nu calatoreasca in 2010 a scazut de la 33% la 20%, dupa primele semne ale redresarii economice, se arata in Wall Street.

Cei care isi doresc o vacanta in acest an se gandesc sa aleaga ca destinatie Spania, Franta sau Italia. Aceste tari reprezinta primele alegeri ale europenilor, pentru petrecerea vacantei, in urmatoarele proportii: Spania, 10.4% dintre persoanele intervievate, Franta, 9.9%, iar Italia, 9.2%. Un numar de 17% dintre persoanele care locuiesc in Europa nu si-au ales inca destinatia de vacanta.

Pentru anul 2010, unul din doi europeni intentioneaza sa-si petreaca vacanta in propria tara sau intr-o alta tara membra UE. Numarul celor care au declarat ca au probleme financiare care ii pot impiedica sa plece in vacanta a ramas acelasi ca anul trecut, 10%. In schimb, comparativ cu 2009, cei care dispun de suficiente resurse financiare pentru vacante sunt mai mult cu 5 % anul acesta, reprezentant 46% din cei intervievati.

Statiunile turistice cu traditie sunt in topul preferintelor europenilor, 57%. Cu aproximativ jumatate mai putini (28%) sunt turistii dornici sa descopere locuri noi.

Studiul de piata a fost inceput in luna februarie si a chestionat peste 30 de mii de europeni, cu varste peste 15 ani, din 27 de state membre UE si din tari precum Turcia, Macedonia, Islanda, Croatia si Norvegia.


Unul din doi romani vrea o vacanta in 2010


Potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare 360insights, unul din doi romani isi propune ca in 2010 sa beneficieze de o vacanta. “Totusi, chibzuinta apare intr-o masura mai mica atunci cand vine vorba de concediul de odihna (...). Astfel, unul din doi romani spun ca nu isi vor refuza un concediu de odihna in acest an", se arata in studiul 360insights.

Similar cu tendinta europeana generala, si in Romania oamenii au ales sa-si petreaca vacanta in propria tara, atingand jumatate dintre persoanele intervievate. 30% dintre romani isi doresc o vacanta in strainatate, iar 20% planifica sa mearga in 2010 atat in tara, cat si peste hotare, in vacanta.


Criza financiara, o adevarata afacere pentru turistii cu venituri sigure


Turistii romani care se bucura de stabilitate financiara au avut posibilitatea in 2009 si o au in continuare, in 2010, sa plateasca mult mai putin pentru pachetele de vacanta.

Printre cele mai atractive oferte de vacanta sunt cele din destinatiile europene. Astfel, o oferta city break in Viena se vindea in 2008, inainte de criza financiara, cu 395 euro de persoana. In acest pret erau incluse cazarea (3 sau 4 nopti cu mic dejun, intr-un hotel de 3-4 stele) si biletul de avion. In 2009, aceeasi vacanta incepea de la 258 euro de persoana. In 2010, pretul pachetului a coborat la 189 euro de persoana.

Pe langa reducerile vizibile, fata de anii trecuti, operatorii incurajeaza turistii sa calatoreasca prin programele turistice, precum “Inscrieri timpurii” sau “O saptamana la munte” si prin noi programe lansate, precum "Zile gratuite de vacanta".

In cazul in care indicii crizei vor scadea, aceste preturi pot sa urce din nou. De aceea, anul 2010 inca este considerat atractiv pentru turistii care cauta oferte cu preturi promotionale . Unele dintre cele mai bune preturi le gasesc in ofertele de early booking . O alta posibilitate o reprezinta targurile de turism care se desfasoara in aceasta primavara in Romania.

Tu vei pleca in vacanta in 2010? Cum iti stabilesti bugetul pentru acest lucru?

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea