Vacante

#vacanta #cheltuieli #bani de buzunar #cheltuieli in vacanta #bani in vacanta #preturi

De cati bani de buzunar ai nevoie in vacanta

Cand iti planifici o vacanta, una dintre cele mai importante intrebari la care trebuie sa gasesti raspuns este de cati bani vei avea nevoie. Nimeni nu-si doreste o vacanta in care sa nu dispuna de suficiente resurse financiare pentru a-si face o placere, deoarece vacanta reprezinta tocmai acea perioada in care ne relaxam si nu ne refuzam nimic. Insa cat de adanc bagi mana in buzunar, astfel incat sa nu-ti destabilizezi situatia financiara? De cati bani ai nevoie zi de zi, in destinatia aleasa pentru vacanta?

1 Afla cat te costa o zi in vacanta
 

Intrebarea “De cati bani de buzunar ai nevoie in vacanta?” are un raspuns dificil de gasit, fiind o multime de factori care relativizeaza mult concluzia finala. Exista insa o metoda simpla prin care poti sa raspunzi la aceasta intrebare, afland cat te costa o zi in vacanta.

Poti intreba un operator de turism , in cazul in care calatoresti prin agentie sau poti sa cauti pe cont propriu care sunt costurile medii pentru o zi in destinatia aleasa. De exemplu, in Europa se recomanda o suma minima de 50 euro pe zi pentru banii de cheltuiala. Bineinteles, aceasta suma este relativa, deoarece suma de 50 euro poate insemna cam putin pentru o zi in Paris si suficient pentru un oras mai putin cunoscut din Franta.
 

2 Denumeste care sunt cheltuielile esentiale
 

Pornind de la costul unei zile, poti sa faci legatura cu elementele esentiale care tin de vacanta ta si care nu pot fi evitate. Orice vacanta, indiferent de destinatie, are ca principale cheltuieli transportul, cazarea si masa.

Indiferent ca mergi pe cont propriu sau printr-o agentie, aceste costuri, odata calcutate, iti vor da o suma care stii ca va trebui cheltuita doar pentru aceste servicii si, prin urmare, nu te poti baza pe aceasta suma pentru banii de buzunar.

In cazul in care exista si alte cheltuieli esentiale, obligatorii, precum taxa de viza, adauga-le pe lista.

 

3 Defineste ce vrei sa faci in vacanta
 

Mai mult ca sigur in vacanta nu ai de gand sa stai in camera de hotel si sa dormi. Acest lucru inseamna automat ca vei iesi si vei avea diverse activitati. Gandeste-te foarte bine care sunt acele activitati pe care doresti sa le incluzi in programul tau.

Este important sa ti le definesti, deoarece la fata locului vei primi o multime de propuneri si variante din partea operatorilor si reprezentantilor de turism si nu numai, care traiesc tocmai din cheltuielile pe care le fac turistii in acea destinatie.
 

4 Informeaza-te asupra cheltuielilor, in functie de programul ales
 

Odata ce stii ce vrei sa faci la destinatie, poti merge mai departe cu calculele.
 

a) Ce activitati, servicii si facilitati sunt incluse in pachet
 

Poti sa verifici care dintre activitati, servicii si facilitati sunt incluse in pretul pachetului de vacanta si care se platesc individual.
 

b) Afla preturile locale
 

Pentru a calcula cheltuielile zilnice in vacanta, este bine sa stii cat costa transportul local, mancarea, excursiile, ce preturi sunt in magazine daca mergi la shopping, care sunt preturile la intrarile in obiectivele turistice, cat costa benzina, daca mergi cu masina personala etc.

Toate acestea sunt importante, deoarece macar unele dintre ele iti vor face cu ochiul. Daca vrei sa faci cumparaturi in vacanta, ar fi bine sa-ti rezervi o suma generoasa, numai pentru acest lucru. Vei avea intotdeauna prilejul sa cumperi ceva, important este sa dispui de un buget pentru acest lucru si sa stii de unde este bine sa faci cumparaturi. Cel putin cateva zeci de euro se cheltuiesc pe simple suveniruri precum magneti de frigider , vederi, statuete, suporturi de pahare, calendare, cani etc. Afla mai multe din articolul Cum sa cumperi cadouri si suveniruri din vacanta.

Excursiile optionale reprezinta unele dintre cele mai frumoase experiente, deoarece iti ofera posibilitatea sa vezi si alte locuri fata de cel in care te cazezi. Compara oferta operatorilor romani cu oferta celor locali, precum si garantiile oferite, inainte de a alege.

Preturile la mancare si bautura sunt si ele extrem de importante, deoarece, daca pleci de la hotel, aproape sigur iti vei cumpara macar un suc sau o inghetata. Ghidurile de turism si site-urile oficiale de turism ale diverselor orase iti ofera informatii despre pretul mediu pentru o masa. De exemplu, in Grecia o masa te costa aproximativ 10 euro, pe cand in Franta, aceasta poate ajunge la 25 euro. Stiind aceste lucruri, iti poti calcula banii de buzunar necesari pentru intreg sejurul, dedicati meselor.

Obiectivele turistice pe care ai ocazia sa le vizitezi este bine sa nu le ratezi, deoarece nu stii cand si daca vei mai ajunge in acel loc. Majoritatea fiind insa contra cost, cu preturi care incep cam de la 4-5 euro de obiectiv, acestea reprezinta alte cheltuieli. Daca apelezi la un ghid local sau la un audioghid, pretul biletului de intrare creste.
 

5 Ce alte cheltuieli pot aparea
 

Pe langa cheltuielile pe care le poti prevedea, intotdeauna exista sanse sa apara situatii care sa necesite cheltuieli suplimentare, la care nici nu te gandeai. Una dintre situatii o reprezinta taxele ascunse, care iti pot mari considerabil nota de plata finala. Citeste mai multe despre aceste taxe aici.

Alte cheltuieli apar din cauza taxelor locale: taxa de statiune, taxa de parcare etc.

Alti bani de buzunar se vor duce pe bacsisuri, iar acest lucru se intampla cam in orice destinatie. Afla mai multe din articolul Cum sa lasi bacsis in vacanta.
 

6 Ce alte lucruri este bine sa stii
 

a) Ia cu tine mai multi bani decat crezi ca ai nevoie
 

In vacanta este bine ca banii de buzunar sa fie ceva mai multi decat crezi ca ai nevoie. Acest lucru este necesar din mai multe motive:

- in primul rand, pentru ca este bine sa ai o rezerva in cazul in care se intampla ceva neprevazut, pozitiv sau negativ

- in al doilea rand, pentru ca vei fi intotdeauna inconjurat de oameni care cheltuiesc. Industria turistica se bazeaza tocmai pe faptul ca in vacanta oamenii se comporta diferit de acasa, fiind mai dispusi sa scoata bani din buzunar pentru orice obiect, serviciu, facilitate etc.
 

b) Informeaza-te cu privire la reduceri si gratuitati
 

Banii de buzunar pot fi economisiti daca stii cateva lucruri despre modalitatile prin care poti beneficia de reduceri si gratuitati. Copiii, studentii, pensionarii beneficiaza de astfel de oferte speciale la intrarile in obiectivele turistice. Locul in care iei masa in oras poate fi unul mai ieftin, daca eviti sa mananci in localurile unde clientii sunt de obicei turistii si alegi, in schimb, sa mananci in localurile in care merg oamenii care locuiesc in acea zona. Afla mai multe din articolul Cum sa mananci cu bani putini cand calatoresti.

Cardurile (pass-urile) turistice pot fi o solutie buna de economisire a banilor de buzunar, acestea fiind vandute in centrele de informare turistica si oferind reduceri si gratuitati in magazine, hoteluri, muzee, la transportul in comun etc.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea