Vacante

#ah1n1 #virus ah1n1 #gripa porcina #turism #calatorii #turisti #anat #oms

Cum te feresti de virusul AH1N1 cand calatoresti

Daca la inceput, turismul din Mexic avea de suferit din cauza gripei porcine, astazi raspandirea virusului face periculoasa orice deplasare in strainatate. Daca pleci in vacanta sau trebuie sa calatoresti, exista cateva masuri pe care le poti lua, pentru a te feri de virusul AH1N1.

1. Afla detalii despre categoria persoanelor cu risc mare

Consulta un doctor inainte de plecare. Riscul de a face complicatii in urma contactarii virusului este mai ridicat la persoane cu varste peste 65 de ani, la femeile insarcinate, la copii sub 5 ani si bebelusi, la persoanele care sufera de maladii cronice etc. Daca esti bolnav de ceva, organismul iti este slabit si prin urmare este mai bine sa stai acasa.

2. Afla regulile din aeroport

Fiecare aeroport ia masuri de prevenire si combatere a gripei AH1N1. Poate fi vorba despre reguli elementare de igiena (folosirea unei batiste de unica folosinta la tuse si stranut) sau proceduri complexe (scanarea temperaturii pasagerilor) etc. Poti gasi astfel de detalii pe site-urile oficiale ale aeroporturilor. Pentru Otopeni, detalii gasesti aici.

3. Tine cont de regulile de igiena din timpul calatoriei

Apa si sapun. Spala mainile des cu apa si sapun. In lipsa acestora, foloseste solutii antibacteriene, pe baza de alcool, pentru curatarea mainilor. Evita sa-ti atingi ochii, nasul si gura. Fa in asa fel incat sa ai mereu la tine o batista de unica folosinta, pe care sa o folosesti daca stranuti sau tusesti.

Zone de contact frecvent. Daca te afli in avion, curata masutele pliante aflate pe spatele scaunului din fata ta si nu pune pe aceste masute direct mancarea. Sub masute ai si un buzunar unde de obicei sunt reviste, insa aceste buzunare sunt folosite uneori de pasageri ca un cos de gunoi temporar, ceea ce inseamna ca servetelele folosite la mancare sau cele in care au tusit pot sa fi fost puse acolo. De aceea, trebuie sa eviti sa-l folosesti.

Chiar si in aeroporturi, gari sau spatii cu multa lume, este bine ca turistii sa evite sa stea in multimi si sa-si protejeze fata cu batiste sau obiecte personale curate. Evita sa saruti oamenii pe obraji. Portile de contaminare cu noul virus sunt gura/gatul si narile. De aceea, nu trebuie sa folosesti in vacanta crema de fata a altei persoane, lotiunea antisolara etc.

Mancare&bautura. Evita sa folosesti paharele din baie, din camera de hotel si prefera in schimb sa folosesti un pahar personal. Mesele din hoteluri, folosite in regim de bufet cu autoservire, pot inlesni imprastierea germenilor.

grup turisti4. Fa o asigurare de calatorie

O alta posibilitate este sa faci o asigurare de calatorie complexa. Intereseaza-te care sunt exact cazurile acoperite, legate de virusul AH1N! si verifica daca poti renunta la calatorie, indiferent de motive.

5. Fii la curent cu informatiile oficiale

asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) sfatuieste turistii sa calatoreasca spre destinatiile dorite, dar sa tina seama si de indicatiile Ministerului Sanatatii. Acelasi lucru il mentioneaza si Ministerul de Externe, care face trimitere catre Ministerul Sanatatii pentru alertele de calatorie cu privire la raspandirea virusului Ah1N1.

Organizatia Mondiala a Sanatatii raspunde cu “Da” la intrebarea turistilor “Putem calatori in siguranta?”. Astfel, OMS nu recomanda restrictii de calatorie pentru cei care doresc sa se deplaseze in strainatate, fie ca este vorba despre turism de afaceri , fie ca este vorba despre turism de recreere.

ANAT sfatuieste turistii sa nu renunte la calatorii, dar sa fie la curent cu indicatiile Ministerului Sanatatii si sa contacteze urgent un medic, in cazul in care prezinta simptome de gripa.

Alte articole pe aceeasi tema:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea